Entries Tagged as 'Mobilne aplikacije'

Tehnološka revolucija – UBER

To, da smo priča tehnološki revoluciji ni nič novega. V bistvu poteka že kakšno stoletje ali še več. Verjetno gre sedaj malce hitreje, ampak recimo SMS je star že skoraj četrt stoletja, pa še kar aktualen. Ampak bolj kot sama tehnologija je zanimivo, kako le ta vpliva na ostale panoge. In UBER je en takšen lep primer.

UBER – everyone’s private driver. Ideja je zelo enostavna. Na svojem mobilcu, ki zaradi GPSa seveda ve kje si, v aplikaciji naročiš avto, poveš kam želiš, dobiš ponudbo za prevoz, in, če ti cena ustreza, naročiš prevoz. Prevoze pa opravljajo člani omrežja, ki se s tem ukvarjajo. Bojda jih pred tem preverijo, ampak bistvo je, da je praktično vsak lahko tudi voznik.

Jasno, gre za konkurenco taxijem, zato ni presenetljivo, da so se ravno taxisti prvi zbunili. Za razliko od uber-ja so taksiji ponavadi precej močno regulirani, vse z namenom, da so potniki ustrezno zaščiteni. Da naključni potnik ne naleti na kakšnega nateguna, ki te namesto 5 minut stran, najprej eno uro vozi v krogu. No, po pravici povedano, se mi je točno to enkrat zgodilo v Pragi, pred mnogo leti. Ampak ne zaradi natege, ampak ker pač voznik ni našel poti. In mu je na koncu bilo hudo nerodno. Aja, pa taksisti poudarjajo, da imajo ustrezna turistična znanja ipd… kot da rabim še kaj drugega, kot prevoz.

[Read more →]

Kindle – traveler best friend :-))

Kindle je Amazonov bralnik e-knjig. Njegova največja odlika naj bi bil pasivni ekran, v tehnologiji elektronskega črnila, ki pač pokaže tekst, potem pa ne porablja več energije. Ne vem točno kakšna tehnologija je odzadaj, meni pa deluje podobno, kot nekoč ure in kalkulatorji na tekoče kristale. Pasivnost tudi pomeni, da brez zunanjega vira svetlobe ne vidimo nič, kot pri klasični knjigi tudi ne.

Poleg branja knjig pa exprimentalno omogoča tudi brskanje po internetu. In to poteka tako preko WIFIja kot 3G ali GSM omrežja, če imate to verzijo.

Kindle ima sivinski ekran. Je počasen. Ekran in kindle sam. Tako počasen da včasih ne veš ali je že crknil ali se pač še trudi prikazati želeno stran. Prikaz posamezne strani pa kar traja. Najprej se prikaže bolj grobo, nato se izostri. S smernimi tipkami se kurzor lepo premika po linkih celo malce pametno v osnovi pa zelo grobo, včasih celo pregrobo, in ne moreš klikniti kamor bi želel. Če ima ma stran posebno verzijo za mobilne naprave bo to verjetno precej boljša izbira od navadne spletne strani ki se komot lahko prikaže tako da brez zooma ne  morete prebrati nič, z zoomom pa za vsako vrstico skačete levo in desno kar traja in vmes pozabiš, o čem se že gre.

[Read more →]

Foursquare težave :-)

Foursquare (jeanmark00) lahko s pridom uporabimo tudi v športne namene. Enostavno si izberete bližnji hrib, in si zastavite cilj, da boste večni mayor na njem. To je potem dobra stimulacija da ga redno obiskujete. Če za to uspete navušiti še kakšnega kolega, pa se bo razvilo pravo tekmovanje.

Sam sem si izbral kar tri. In sicer Dobeno, vrh Rašice in Mengeško kočo na Gobavici nad Mengšem. To so sicer moji precej pogosti biciklistični vzponi. Recimo leta 2009 sem na Dobeno se vzpel 46x. Mayorship na slednji mi je sicer kolega Primož takoj prevzel, pa mu tega ne bom zameril, čeprav je to storil v trenutku, ko sem bil sam zaradi bolezni nevozen. Je že tako, da je to vseeno bilo kar direktno izzivanje :-)))

[Read more →]

Navigacija z Garmin Forerunnerjem

Garmin Forerunner 305 imam že kakšni dve leti, in v glavnem sem ga uporabljal za beleženje prevoženih, prehojenih in pretečenih poti. In to svoje delo je opravil z odliko. Ves čas pa sem vedel, da ima tudi neke navigacijske sposobnosti, nisem pa tega do sedaj še nikoli preizkusil v praksi. Ob nedavnem kolesarskem vzponu na Veliko planino pa je prišel čas, da tudi to preverim. Po izkušnjah namreč na takšnih lokacijah mrgoli neoznačenih cest, kjer mimogrede zaideš. Ponavadi je sicer vse očitno, in se pač držiš najbolj vozne poti, ni pa vedno to najboljša izbira. In res, brez navigacije bi na par mestih verjetno narobe zavil. No, saj tako sem tudi, samo sem po par deset metrih že opazil in šel nazaj na pravo pot.

pot1

Garmin Forerunner 305 je ročna ura. Tako da je verjetno razumljivo da ne premore zemljevida, pa tudi ne samodejnega iskanja poti, česar smo sicer vajeni od GPS naprav, ki zemljevid vsebujejo. Tako si moraš pot začrtati v naprej, na računalniku, in le to potem prenesti na uro. Seveda se da nekaj narediti tudi na uri, pač sestaviti točke v pot ipd… ampak ne vem, če bi to res kdo počel. Druga varianta pa je, da uporabiš neko že prevoženo pot v ta namen. Ampak tudi od tega ni pretirane koristi, razen …. no bom opisal v nadaljevanju.

[Read more →]

Bajke in gorjanci o iPadu

Najprej razblinimo mit o omejitvah glede nakupa iPada. Baje naj bi lahko vsak kupil le dva. Zato za nakup zahtevajo kreditno kartico, ker tako lahko preverijo, koliko si jih že kupil. Ja seveda. Sam sem kupil 3 (tri!). Vse tri plačal z isto kreditno kartico. Vse tri kupil direktno v applovi online trgovini, vse pod istim accountom, vsi z dostavo na isti naslov. Če bi bila omejitev resna, bi me lahko ulovili na par mestih. Pa me niso. Vse tri so lepo dostavili (direkt iz Kitajske). Sicer pa je smešno že preverjanje preko kreditne kartice. Koliko jih ima povprečen slovenec? Koliko povprečen američan?

634002632255251755_ipad1

iPad lepo sede v roke. In res vse teče gladko. Praktično vse spletne strani, ki sem jih odprl se odprejo hitro in brez problemov, še največja ovira je očitno bandwidth. In ta uporabniška izkušnja potrjuje Jobsovo odločitev o nepodpori flasha. Ko se namreč ob tem resnično gladkem odpiranju spomnim na to, kako občasno kakšna spletna stran kuri 25% procesorja mojega macbooka, pri čemer je glavni porabnik flash oziroma bolje rečeno flash bannerji, lahko takšno odločitev le podpiram. In ja, marsikatera spletna stran je kar naenkrat brez bannerjev, kar bi težko šteli kot slabo :-)))). Seveda smo zaradi tega prikrajšani za video, ker so HTML5 podporniki še vedno na seminarjih in tečajih o tem, kako se nov video tag realizira. Nič bat, hitro se bo to uredilo. 24ur.com že dela na tem, drugi bodo pa sledili.

[Read more →]

Apple je enostavno car!

V času, ko naš dragi predsednik vlade predstavlja izhodno strategijo iz krize, večina pa še ni čisto prepričana ali smo res že dosegli dno, nam Apple sporoče: Apple Reports First Quarter Results - All-Time Highest Revenue and Profit

A si predstavljate da bi Adobe zahteval da mora biti vsaka flash aplikacija podpisana in odobrena iz njihove strani. In da bi omogočili, da jo mora uporabnik kupiti, če založnik tako želi? Ne, si ne predstavljamo. To bi bila smrt za Flash.

[Read more →]

iPad – v bistvu pričakovano :-)

Pa smo dočakali. Po dolgih letih govoric je Apple končno predstavil svojo ploščico. Kot je dejal novopečeni očka Steve Jobs, gre za drugo najpomembnejšo ploščo v zgodovini. Na prvi je bilo baje nekih 10 zapovedi.

hero_20100127

Mislim, da sem o tem, kako pomemben je za iPad iPhone že pisal. gre enostavno za to, da je iPhone omogočil enormen razvoj aplikacij, predvsem z tem, da je omogočil enostavno prodajo le teh, s čimer je iPhone (in sedaj iPad) postala izjemno popularna razvijalska platforma. To lepo tudi pokaže kakšen pomen ima zadnje čase zelo popularno odprto kodništvo. Seveda je popularno. Seveda je koristno. Ampak živi se pa od denarja. Puf. Omogoči ljudem enostavno prodajo svojih aplikacij in 140.000 jih je tukaj. Na voljo. Sedaj!

iPad tako prihaja z zelo močno programsko podporo. Omogočal bo zabavo. Učenje. Šminkiranje. Idealen za na kavč. Ali vlak in letalo.

Še cena je simpatična. Začenjši pri $499 bo prav gotovo našel veliko kupcev.

Nekoliko je razočaranje le to, da ne laufa Mac OSX. No, ali pa je to Apple prihtranil za naslednjega iPadovega bratca. Ki bo kakšna dva inča večji, pa malce močnejši, in seveda dražji.

No ja, vse pa le ni idealno. Dobil naj bi se v dveh verzijah. Z Wi-Fi ali pa z Wi-Fi in 3G. Zanimivo da Wi-Fi only varianta nima GPSa. Kar naredi plošček precej manj uporaben. Nima USB porta, se pravi se ne bo dalo fotk iz fotoaparata direkt nanj presneti (verjento gre z dockom). Niti nima bralnika kartic. Ima pa bluetooth. Upam da bodo fotkiči to začeli bolj množično podpirati. 10 urna baterija je dovolj.

PS: Pa procesor je baje applov. Zanimivo.

Google Nexus One – iPhone rival

nexusone

Google je pripravil telefon vreden ogleda in upam da tudi nakupa. Direkten napad na Applov iPhone. Je tanjši. Boljši ekran. Boljši fotoaparat. Podpira vsa omrežja. Popoolna specifikacija je na googlovi strani. Vsebuje vse potrebno za augemented reality – izboljšano resničnost – GPS, kompas in akcelerometer.

Kar ne morem preveriti je, ali je tudi uporaben. 1GZ procesor naj bi omogočal marsikaj. Ampak ali vse skupaj res deluje? Moja Nokia 6800, ki so jo kao imeli za iPhone killer se je izkazala kot en navaden erjavec. Namesto da bi ustrelili iPhone so se ustrelili v koleno.

Naročiti se ga v Sloveniji še ne da. Lahko pa oddamo prednaročilo na expansys uk. Moje so sprejeli. Kaj bo z njim, bomo pa še videli. Cene še nimajo. Ampak saj veste kaj loči moške od dečkov. Cena njihovih igrač.

10 Web trends to watch in 2010

cnn.com objavlja 10 web trendov, ki jih je treba opazovati v letu 2010 (članek na cnn.com). Sicer ne vem, zakaj bi samo opazoval, verjento je precej bolje, če tudi sodeluješ pri njihovem razvoju, ali pa celo dodaš še kakšnega novega.

Sam jih bom razvrstil v vrstnem redu, ki se zdi meni primeren. Razvrščeno od tistega, ki bo po moje doživel največji razmah in bo najbolj vplival na družbo, ter bo tudi naslednje leto še na spisku.

 1. Augmented reality – obogatena realnost
  Poslikaš neznanko, telefon jo skupaj s storitvami v oblaku prepozna, dobiš vse potrebne informacije, ki ti pomagajo pristopiti,… čeravno bo pred tem to uporabno za turistične oglede, ker je pač na osnovi gpsa lažje razbrati katere kamne si ogleduješ, da ti jih dodanto pojasni…
 2. Content ‘curation’ – uporabniku izbrane in prilagojene vsebine
  Internet je ogromni boljšji trg. Skozi razne filtre, tako na osnovi preteklih dejanj uporabnika, njegove socialne mreže, zaposlitve, predznanja, trenutne aktualnosti, načrtovanih potovanj,…. uporabniku ponuditi to kar ga zanima, hkrati pa ga ne dodatno zapreti v njegov svet…
 3. Location, location, location – kje, kako in s kom se giblješ to si
  Ej, s Petrom, ki ga nisi srečal že 4 leta, sta kot po naključju v istem mestu… z Jožico, ki je še ne poznaš, pa začuda obiskujeta iste prireditve, ampak ob različnih urah… kaj, če bi šel jutri v živalski vrt ob treh in ne petih…. in tista rjavolaska, ki bo pri opicah je samska veš…. in ima tako kot ti rada volkove, kamor gre tipično po opicah… pa najraje večerja kar v McDonaldsu ….
 4. Social gaming – igre v socialni mreži
  Travian, erepublic, nek farmville,…. kaj pa vem… ampak igranje je nekaj, kjer je težko faliti, sploh, če uporabniki pomagajo izživeti njegove sanje, in igranje v socialnem omrežju ti omogoča doseži življenje kot si ga želiš … če ti ne uspe v eni igri, pač proaš drugo ….
 5. Convergence conundrum – problem konvergence gadgetov
  Ali bomo imeli napravo, ki bo omogočala vse (vsa omrežja, vsi protokoli, HD video snemanje, vrhunski fotoaparat, vrhunski audijo, vgrajen projektor in poseben nizkotonski zvočnik, atomski reaktor in dodaten pospeševalnik za dragrace,…) ali pa serija samostojnih, visoko specializiranih naprav, ki bodo pametno komunicirale med seboj, in trgale vsaka svoj žep, ne pa le enega? Bomo videli. Na tem področju se bo še veliko premikalo, končni kompromis je pa še zelo oddaljen.
 6. Real-time ramps up – takojšnje dogajanje
  Na osnovi točke 3. bo telefon kar sam povprašal kako se ti je dopadel steak (kar je ugotovil na osnovi točke 1.), po odgovoru pa to real time, sporočil ravnokar vstopajočemu Janezu, …. twitter … ampak potrebno se je zavedati, da so takojšnji odzivi precej bolj podrejeni čustvom, kot razumu, in kot takšni na nek način nekredibilni, kar se bo sčasoma pokazalo, in bo tako vrednost preverjene informacije znova zrasla. Pa tudi na zasičenje ne smemo pozabiti, kar pa lahko rešuje točka 2.
 7. Fame abundance, privacy scarcity – ????
  Seveda. Tisti, ki se v novostih ne znajdejo, se pač pokrijejo z odejo zaskrbljenosti.
 8. Internet TV and movies – TV in filmi preko interneta
  Še vedno verjamem, da TV in internet nista ravno primerljiva. Tehnično bo seveda TV dostopen tudi preko interneta, kot pač vsa vsebina. Ampak še zelo daleč smo od tega, da bi večina ljudi, večino svojega programa, izbrala sama. Oziroma, od kar je na voljo več kot eden TV program, to tako ali tako že dela večina. Morda povezano z točko 2. bo to postalo realna opcija čez par let.
 9. Mobile payments – mikro plačila (predvsem za vsebine in applikacije)
  So že tu, bodo ostala, bodo naraščala. Bo velik buzzword, pa nič več kot to.
 10. Cloud computing – oblačne storitve (ne tehnično gledat)
  Začelo se pred vrsto let, se nadaljuje, in se bo še dolgo. Precej dolgoročnejši trend, ki po moje nekako ne sodi v trende enega leta.

PS: Nekatere sem prevedel, nekatere sem slabo prevedel, nekatere ne. Prosim za pomoč in predloge.

Next steps in mobile technology


Impresivno in v bistvu čist enostavno, če ima telefon vgrajen GPS in kompas, kar zadnja verzija iPhona ima. Še korak naprej pa bi bil, če bi potem lahko lepo odletel naokoli tega, kar pač gledaš, vstopil v sicer nedostopno katedralo (ali Belo hišo) si ogledal notranjost (na ekranu, če še niste skužili) in se pogovoril z gospodom, ki je tam živel pred recimo 200 leti.

Da ne omenjam tega, da bi lahko že iz same slike razpoznali kje se nahajaš (če gre pač za znamenitost), hkrati pa z temi posnetki osvežili trenutno stanje na recimo google earthu. Se pravi, če recimo na slovenski parlament dodajo Plečnikovo piramido, se to pojavi na Google earthu takoj, ko si jo nekdo ogleda na način iz videa. Z nadaljnimi posnetki, pa se jasno ta slika potem še izboljšuje.

Čedalje boljši in ažurnejši model sveta v virtualnem okolju torej. S dvosmernim prenosom podatkov.

Trenutno se mi zdi, da so ovira predvsem baterije. Kako ironično.