Toninovo pismo

Na twiterju (eni mu pravijo X) sem se odzval na članek o Toninovem pismu članom NSI, o katerem je poročal N1info. Moj komentar je bil “Tonin rabi enega sposobnega PRovca. S tem si ne dela ravno usluge.” na kar se je odzval član NSI (saj je?) Janez Pogorelec, z malce žolčnim komentarjem, kjer me je takoj označil za Toninovega nasprotnika. Zabavno vsaj v toliko, da sem NSi podprl na vsaj 2 volitvah, tudi kdaj javno. Ampak za nekatere je že majčken dvom v posamezno dejanje dovolj, da si označen za nasprotnika, niti ne ideje oz. dejanja, ampak kar cele osebe.

Obljubil sem, da bom svoje stališče malce bolj elaboriral, in tukaj smo sedaj :-))

Naj najprej dodam, da Toninovega pisma nisem prebral, tako da je vse napisano osnovano na podatkih o pismu iz medijev, no, nenazadnje je tudi moj komentar bil osnovan na tem.

Osnova Toninovega pisanja je omemba domnevnega zakulisnega sodelovanja med Svobodo in SDS. Koliko je takšno sodelovanje resnično in v kakšni obliki, je težko presoditi, naj pa bi šlo za sodelovanje pri razrešitvi Urške Klakočar Zupančič z mesta predsednice državnega zbora. Osebno se mi zdi, da je pri takšnih načrtih vsekakor dobro pridobiti čim širšo podporo, in ja, tudi “sovražnikov”, ker zakaj pa konec koncev ne bi našli tudi projektov, kjer gre za skupen interes. V bistvu bi celotna politika MORALA čim več napora usmeriti v iskanje skupnih interesov, pa čeprav se glede posameznih vprašanj nikoli ne bo poenotila. Ampak to ne pomeni, pa da na posameznih projektih ne more sodelovati.

Če sem povsem konkreten. Ja, morda SD in SDS (zanalašč ne izberem Svobode, ker je morda kmalu več ne bo) nikoli ne bosta našli skupnega stališča glede Izraelsko-Palestinskega vprašanja ali glede organizacije zdravstva, ampak to ne pomeni, da pa ne moreta imeti enakega stališča glede poplavne varnosti in skupaj poiskati najboljšo rešitev. Stališče, ki je v Slovenski politiki po mojem mnenju prepogosto prisotno je, da, če si na nasprotnih bregovih je potrebno VSEmu nasprotovati, če si pa na istem bregu pa vsemu pritrjevati. Sam se s tem ne strinjam. In menim, da bi vsakokratna koalicija morala bolj prisluhniti opoziciji, upoštevati dobre predloge in to ne glede na to, da bo opozicija na koncu vedno našla še razlog zakaj navkljub temu posameznega predloga ne more podpreti.

Toninovo razkrivanje sodelovanja vidim kot brco v temo, ker takšnega sodelovanja potrebujemo več in ne manj. Še bolj pa, če razmislimo zakaj je Tonin to omenil. Po moje zato, ker se NSiju očita sodelovanje s Svobodo, za kar je nagrajeno z tem, da so obdržali šefa na Darsu, In Tonin s tem želi na nek način relativizirati to domnevno sodelovanje oz. vsaj sporočiti, vsi s(m)o enaki.

Je pa ena velika razlika v takšnih načinih sodelovanja. Če sodeluješ, ker iskreno podpiraš predlagano rešitev je to ena vrsta sodelovanja, če pa sodeluješ zato, da ohraniš določene privilegije, pa druga. Nimam dovolj insajderskih informacij, da bi ocenil, za kakšno sodelovanje v teh primerih gre, zato naj to razmisli vsak sam.

NSi se pod Toninom želi distancirati od Janše. Meni se to zdi povsem legitimen cilj. Tudi to, da ne gredo več v vlado, ki bi jo on vodil, se mi zdi legitimna odločitev, bi pa način, kako se to sporočil zahtevam malce več PR poliranja. Če jaz recimo sedaj izjavim, da jaz pa ne grem v Golobovo vlado, s tem sporočam namreč nekaj čisto drugega, sporočam, da razmišljam o tem, da bi šel v njegovo vlado. Da ne omenjam še lisic in kislega grozdja, ter arogance povezane z takšnimi izjavami.

“Uzdaj se u se i svoje kljuse” je en lep rek (ne vem, če slovenščina premore kaj podobno poetičnega), ki bi ga moral vsak politik vsako jutro ponoviti. Tonin s tem, da se zaletava v SDS sploh na način da jih obtožuje sicer prepotrebnega sodelovanja, ne bo nikoli uspel NSi distancirati od SDS. Najboljši način distanciranja je, da jih pač ignoriraš razen, ko te neposredno napadejo. Ampak če te, si že itak zmagal. Ker kdor napada se čuti šibkejšega.

Mimgrede, ali je Tonin omenil, kakšno je pa njegovo dejansko stališče glede predsednice DZ? Ali jo podpira, in zato domnevno paktiranje med SDS in Svobodo jim ne paše? Ali pa je ne podpira, pa se samo počutijo odrinjene, češ, zakaj pa SDS sprašujete nas pa ne? Ja, politika pomeni imeti stališče. Tukaj je edino stališče, ki sem ga razbral pri Toninu to, da mu ni všeč, da eni pa se nekaj dogovarjajo.

No, potem pa še omeni, da eni ne preiskujejo nečesa, drugi pa še niso naredili nečesa drugega. Ma jebemu, če meniš, da je nekaj potrebno narediti, to naredi. Ne pa jamrat, kaj drugi niso naredili.

Ja, zato menim, da bi Tonin potreboval enega dobrega PR svetovalce, ga poslušati in ga upoštevati.