Entries Tagged as 'Mobilno'

ASUS Transformer Book T100

Bolj naključno kot ne, sem na test dobi tegale malčka - ASUS Transformer Book T100. Gre za majhen notebook, ki lahko postane tablica, je pa poln windows računalnik. Kolikor pač lahko spravite na 64GB diska. Kar sicer je malo, ampak ker ne gre za pravi računalnik, smo lahko malo bolj racionalni.

Prvo vprašanje je, ali je to tablica ali notebook. Ker odgovor, da je oboje, je najbolj enostaven, pove pa nič. Kar se mene tiče, je to tablica z dodano tipkovnico. Tipkovnica je majhna, čeprav, ko jo primerjam z mojo desktop tipkovnico, niti ne prav veliko manjša, sem se pa pri tipkanju neprestano zatikal. Kar pomeni, da čisto prava pač ni. Morda se jo navadiš. Drug problem za uporabo te tablice kot notebooka pa je velikost ekrana. 10.1″ ekran v 16:9 razmerju je malce premajhen za delo na oddaljenosti notebooka. Je dovolj velik za delo kot tablica, za notebook položaj pa malce premajhen.

[Read more →]

Tehnološka revolucija – UBER

To, da smo priča tehnološki revoluciji ni nič novega. V bistvu poteka že kakšno stoletje ali še več. Verjetno gre sedaj malce hitreje, ampak recimo SMS je star že skoraj četrt stoletja, pa še kar aktualen. Ampak bolj kot sama tehnologija je zanimivo, kako le ta vpliva na ostale panoge. In UBER je en takšen lep primer.

UBER – everyone’s private driver. Ideja je zelo enostavna. Na svojem mobilcu, ki zaradi GPSa seveda ve kje si, v aplikaciji naročiš avto, poveš kam želiš, dobiš ponudbo za prevoz, in, če ti cena ustreza, naročiš prevoz. Prevoze pa opravljajo člani omrežja, ki se s tem ukvarjajo. Bojda jih pred tem preverijo, ampak bistvo je, da je praktično vsak lahko tudi voznik.

Jasno, gre za konkurenco taxijem, zato ni presenetljivo, da so se ravno taxisti prvi zbunili. Za razliko od uber-ja so taksiji ponavadi precej močno regulirani, vse z namenom, da so potniki ustrezno zaščiteni. Da naključni potnik ne naleti na kakšnega nateguna, ki te namesto 5 minut stran, najprej eno uro vozi v krogu. No, po pravici povedano, se mi je točno to enkrat zgodilo v Pragi, pred mnogo leti. Ampak ne zaradi natege, ampak ker pač voznik ni našel poti. In mu je na koncu bilo hudo nerodno. Aja, pa taksisti poudarjajo, da imajo ustrezna turistična znanja ipd… kot da rabim še kaj drugega, kot prevoz.

[Read more →]

Oprani iPhone 4s

Se zgodi. iPhone 4s je ostal v žepu hlač, ki so se šle oprat v pralni stroj. Po več kot pol ure, ker hlač nisem našel, sem pomislil na pralni stroj. Jup. Notri je bil. Opran. Delal več ni. Logično, verjetno je voda naredila kakšen kratek stik, pa se je izklopil.

Na moje vprašanje na twitterju so bili twitteraši dokaj enotni. Ni šans, da bi še delal.

Logično. Nisem ga hitel prižigat, da preverim ali še dela. Najprej ga je treba posušit. Zato sem ga pustil malce na soncu za kakšen dan. Nato pa sem ga dal še v riž, ki baje tudi potegne vlago ven. In naročil posebni šraufnciger za odpret, da ga bom odprl in še od znotraj posušil. In čez cirka 10 dni, je šraufnciger prišel. In akcija. (ne bom razlagal, zato je tu video. Če ne dela, kliknite na youtube ikono v spodnjem delu videa. Ker nekaj jamra da še procesira, ampak meni ga kaže).


No, trenutno še dela. Na ekranu so male lise, ampak nič hudega. Če bo ostalo pri tem, bom zelo zadovoljen. Seveda pa ni prezgodaj za soditi. Sedaj, ko bo delal, se pač lahko še vedno kje vspostavi kakšen kratek stik. Bomo videli.

Sem pa kar optimističen. Namreč po vsem tem času, je bila baterija še kar krepko napolnjena, čez pol, v bistvu toliko kot takrat, ko se je šel prat. To nekako izključuje kakšne resne kratke stike. In znotraj ni izgledal čisto nič namočen. Nobenih resnih flekov ali kaj podobnega.

PS: Fen je podpisan, ker mora pač mularija na razna letovanja imeti s sabo podpisane stvari :-))

PPS: Le kaj si bodo sedaj nekateri mislili, ko bodo videli mojo mikico in od H. iPhone case :-)))

Ne volem – iPad version


iPad je krasen gadget. Lepo prikazuje spletne strani, ima kup uporabnih in še več neuporabnih aplikacij, je priročen, lep in sploh in oh.

Seveda pa ni vse rožnato, niti vse zlato kar se sveti.

Ne volem:

  • WordPress editing v safariju ne dela.
  • iTunes appshop deluje drugače kot iTunes na mac osxu. Z istim accountom na enem lahko “kupujem” aplikacije, na drugem pa ne. Iskanje in brskanje aplikacij je zanič.
  • Google reader dela zanič.
  • Ni multi user. Kar je ok za iPhone, tale zadeva je pa vseeno malce večja in s tem recimo manj osebna in bolj družinska. In bi bilo lepo, če bi imel lahko ene zadeve, recimo mail in favorites, vezane na uporabnika.
  • Safari bi lahko imel vrstico bližnjic.
  • Safari si ne zapomni uporabniških imen in gesel.
  • Kar precej se poznajo prstni odtisi. Ne vpliva na funkcionalnost, pač pa te prepogosto prime, da bi ga obrisal :-))).

Za končno oceno, pa je potrebno Balaševićevo pesem poslušati do konca :-)))

Ericsson in USB blues

V skladu z zahtevami Kitajske in mislim da tudi smernicami EU, je mogoče čedalje več telefonov (in ostalih napravic) polniti preko USB priključka. Kar ima smisel, saj se namreč precej zmanjša število potrebnih (rzaličnih) polnilcev, sploh, če bodo počasi prenehali biti priloženi samemu telefonu, ker bo ustrezen USB port imel praktično že vsak.

So pa pri tem Ericssonovi inženirji naredili hud korak naprej, in ene tri nazaj. Uporabniška izkušnja njihovega zmazka, vsaj na W200i je namreč obupna.

[Read more →]

Bajke in gorjanci o iPadu

Najprej razblinimo mit o omejitvah glede nakupa iPada. Baje naj bi lahko vsak kupil le dva. Zato za nakup zahtevajo kreditno kartico, ker tako lahko preverijo, koliko si jih že kupil. Ja seveda. Sam sem kupil 3 (tri!). Vse tri plačal z isto kreditno kartico. Vse tri kupil direktno v applovi online trgovini, vse pod istim accountom, vsi z dostavo na isti naslov. Če bi bila omejitev resna, bi me lahko ulovili na par mestih. Pa me niso. Vse tri so lepo dostavili (direkt iz Kitajske). Sicer pa je smešno že preverjanje preko kreditne kartice. Koliko jih ima povprečen slovenec? Koliko povprečen američan?

634002632255251755_ipad1

iPad lepo sede v roke. In res vse teče gladko. Praktično vse spletne strani, ki sem jih odprl se odprejo hitro in brez problemov, še največja ovira je očitno bandwidth. In ta uporabniška izkušnja potrjuje Jobsovo odločitev o nepodpori flasha. Ko se namreč ob tem resnično gladkem odpiranju spomnim na to, kako občasno kakšna spletna stran kuri 25% procesorja mojega macbooka, pri čemer je glavni porabnik flash oziroma bolje rečeno flash bannerji, lahko takšno odločitev le podpiram. In ja, marsikatera spletna stran je kar naenkrat brez bannerjev, kar bi težko šteli kot slabo :-)))). Seveda smo zaradi tega prikrajšani za video, ker so HTML5 podporniki še vedno na seminarjih in tečajih o tem, kako se nov video tag realizira. Nič bat, hitro se bo to uredilo. 24ur.com že dela na tem, drugi bodo pa sledili.

[Read more →]

iPad – v bistvu pričakovano :-)

Pa smo dočakali. Po dolgih letih govoric je Apple končno predstavil svojo ploščico. Kot je dejal novopečeni očka Steve Jobs, gre za drugo najpomembnejšo ploščo v zgodovini. Na prvi je bilo baje nekih 10 zapovedi.

hero_20100127

Mislim, da sem o tem, kako pomemben je za iPad iPhone že pisal. gre enostavno za to, da je iPhone omogočil enormen razvoj aplikacij, predvsem z tem, da je omogočil enostavno prodajo le teh, s čimer je iPhone (in sedaj iPad) postala izjemno popularna razvijalska platforma. To lepo tudi pokaže kakšen pomen ima zadnje čase zelo popularno odprto kodništvo. Seveda je popularno. Seveda je koristno. Ampak živi se pa od denarja. Puf. Omogoči ljudem enostavno prodajo svojih aplikacij in 140.000 jih je tukaj. Na voljo. Sedaj!

iPad tako prihaja z zelo močno programsko podporo. Omogočal bo zabavo. Učenje. Šminkiranje. Idealen za na kavč. Ali vlak in letalo.

Še cena je simpatična. Začenjši pri $499 bo prav gotovo našel veliko kupcev.

Nekoliko je razočaranje le to, da ne laufa Mac OSX. No, ali pa je to Apple prihtranil za naslednjega iPadovega bratca. Ki bo kakšna dva inča večji, pa malce močnejši, in seveda dražji.

No ja, vse pa le ni idealno. Dobil naj bi se v dveh verzijah. Z Wi-Fi ali pa z Wi-Fi in 3G. Zanimivo da Wi-Fi only varianta nima GPSa. Kar naredi plošček precej manj uporaben. Nima USB porta, se pravi se ne bo dalo fotk iz fotoaparata direkt nanj presneti (verjento gre z dockom). Niti nima bralnika kartic. Ima pa bluetooth. Upam da bodo fotkiči to začeli bolj množično podpirati. 10 urna baterija je dovolj.

PS: Pa procesor je baje applov. Zanimivo.

Google Nexus One – €779,99

Pisal sem že o prihodu Googlovega mobitela Nexus one. Takrat cena v Sloveniji še ni bila znana. Sedaj smo jo dobili.

expansys.si ga ponuja za 779,99 EUR.

Google-Nexus_One

Če naj bi bil Google Nexus one Iphone killer, ta cena bolj kaže na to da bo postal kamikaze se pravi samomorilec.

Next steps in mobile technology


Impresivno in v bistvu čist enostavno, če ima telefon vgrajen GPS in kompas, kar zadnja verzija iPhona ima. Še korak naprej pa bi bil, če bi potem lahko lepo odletel naokoli tega, kar pač gledaš, vstopil v sicer nedostopno katedralo (ali Belo hišo) si ogledal notranjost (na ekranu, če še niste skužili) in se pogovoril z gospodom, ki je tam živel pred recimo 200 leti.

Da ne omenjam tega, da bi lahko že iz same slike razpoznali kje se nahajaš (če gre pač za znamenitost), hkrati pa z temi posnetki osvežili trenutno stanje na recimo google earthu. Se pravi, če recimo na slovenski parlament dodajo Plečnikovo piramido, se to pojavi na Google earthu takoj, ko si jo nekdo ogleda na način iz videa. Z nadaljnimi posnetki, pa se jasno ta slika potem še izboljšuje.

Čedalje boljši in ažurnejši model sveta v virtualnem okolju torej. S dvosmernim prenosom podatkov.

Trenutno se mi zdi, da so ovira predvsem baterije. Kako ironično.

Frustrirajoči VIP internet

Za krajši skok na Hrvaško mi je kolega posodil USB modem z VIP sim kartico, da ne bom ob morju kot riba na suhem. Čeravno na škatli ne piše, da je tudi za Maca z inštalacijo ni bilo težav. Če sem prav videl zadeva s sabo nosi inštalacijo na vgrajenem USB driveu. Brez restarta sicer ni šlo, ampak ok.

Samo delovanje je bilo bolj tko, mešano. Na cesti po Istri so bili pingi podobni pppppppiiiiiiiiiinnnnnnnnnggggggooooooommmmmm v kampu pa je delovalo kar spodobno. Dokler nisem začel namesto želene spletne strani dobivat kar VIPovo stran, kjer so me obveščali o praznem stanju na računu oz. porabljeno predkupljeno količino podatkov. V bistvu sem bil nad tem prijetno presenečen. Namesto da bi enostavno prekinili dostop, so ga le omejili na svoje spletno mesto, kjer potem zveš zakaj in napolniš račun. Cool.

In tam se nahaja tudi njihov webshop, kjer prodajajo tudi “vipme bone” se pravi točno to, kar potrebujem, da si omogočim polni dostop. No, tukaj se je pa navdušenje končalo. Namreč naslednje strani webshopa gredo na drugo domeno, ki pa žal več ni bila dostopna, brez polnega dostopa. Kar pomeni, da nakupa ne moreš opraviti. GRRRRRR.

Ok, imam še Mobitel. Zaradi izkušenj na poti do Grčije, imam GPRS v tujini izključen (TUJINA GRPS NE na 1918 – pazi na velike črke). No pa sem ga vključil (TUJINA GPRS DA). In odsrfal na njihow webshop. Prvi korak izbira vrednosti bona. Drugi korak. Prijava. In ker še nisem bil registriran je sledila registracija. Ki vključuje tudi potrjevanje email naslova, ob tem da na tujce v tem koraku sploh ne računajo. No, potrejavanje email naslova je klasično, pomeni pa, da moraš še priti do svoje e-pošte, kar pomeni še več prenesenih podatkov na Mobitelov račun. Sploh ker je email narejen tako, da branje preko gmail mobile ne pokaže linka. Ok, pa tudi to smo šli mimo.

Seveda pa ob tem njihov webshop lepo pozabi kaj si praj vse že počel, in moraš spet začeti z prvim korakom. Izbira. Prijava. In smo na tretjem koraku. Plačilo. Izberem EC/MC kjer malce strašijo s SecureCode ampak potem se pokaže, da le ta za mojo kartico ni potrebna. Ta del imajo sicer narejen dokaj surovo, daleč da bi vlival kakšno posebno zaupanje, pa še certifikat je težko preveriti, ker vse skupaj skrivajo v iframeu. No, pa smo še to preživeli. In nato zadnji korak, kjer me obvestijo da plačilo NI bilo uspešno. Oh joy!

In probam še z drugo kreditno kartico, in enak uspeh. Tretje pa žal nimam. In bankomat je bil malce predaleč za bicikel brez luči, zvečer po kampu pa ni ravno vljudno ropotati z dizlom.

Ok, pri tej zadnji težavi VIPovci verjetno ne morejo nič narediti, razen da izberejo drug procesni center ali banko. Ampak pred tem, bi pa lahko malce razmislili.

Če surfam in mi zmanjka “podatkov” ali je treba biti Eistein da sklepaš, da bi uporabnik rad nadaljeval s tem početjem, se pravi mu je treba ponuditi nakup. Poleg obvestila da je “vrag odneu šalu” bi lahko zraven dali le dve formi, prva za vpis kode iz VIP bona (če sem ga kupil v trafiki ali na bankomatu) in druga z vpisom kreditne kartice (in s tem povezanih podatkov). In konec. Potem ko user uspešno kupi dostop, mu še vedno se lahko porine kaj drugega iz webshopa, ali pobere podatke za registracijo, če si jih res želimo. In kupec jih bo z veseljem dal, če je bila njegova nakupna izkušnja prijetna. Če pa je le to zaključil čist zafrustriran, bo pa zelo verjetno drugo leto raje kupil od konkurence.