ASUS Transformer Book T100

Bolj naključno kot ne, sem na test dobi tegale malčka – ASUS Transformer Book T100. Gre za majhen notebook, ki lahko postane tablica, je pa poln windows računalnik. Kolikor pač lahko spravite na 64GB diska. Kar sicer je malo, ampak ker ne gre za pravi računalnik, smo lahko malo bolj racionalni.

Prvo vprašanje je, ali je to tablica ali notebook. Ker odgovor, da je oboje, je najbolj enostaven, pove pa nič. Kar se mene tiče, je to tablica z dodano tipkovnico. Tipkovnica je majhna, čeprav, ko jo primerjam z mojo desktop tipkovnico, niti ne prav veliko manjša, sem se pa pri tipkanju neprestano zatikal. Kar pomeni, da čisto prava pač ni. Morda se jo navadiš. Drug problem za uporabo te tablice kot notebooka pa je velikost ekrana. 10.1″ ekran v 16:9 razmerju je malce premajhen za delo na oddaljenosti notebooka. Je dovolj velik za delo kot tablica, za notebook položaj pa malce premajhen.

In, če to zverinco obravnavamo kot tablico, se postavi vprašanje teže tipkovnice. Tipkovnica tehta skoraj toliko kot sama tablica, doprinese pa bolj malo, tipkovnico in en USB port. Dodatne tipkovnice za tablice so pogosto uporabne, ampak ker gre za bolj zasilne rešitve je nekako razmuljivo da so okorne, hkrati pa tudi lahke. No ta prvo je, drugo pač ne. Čeprav vidim, da bistveno lažje tipkovnice na trgu praktično ni. Bi pa pričakoval, da bi za težo, ki skoraj dosega težo tablice vsebovala kaj več. Recimo dodatno baterijo, ki bi še podaljšala že tako dokaj dobro avtonomijo.

Vse to skupaj nekako pomeni, da za resno desktop delo ta kombinacija ni primerna. Nisem probal ali bi bila uporabna z pravo zunanjo tipkovnico, miško in monitorjem. Verjento bi delovalo čisto ok, ampak temu ta tablica ni namenjena.

Vendar je pa vseeno, za razliko od premnogih tablic, to dejansko PC s polnimi windowsi. Nekaterim je to minus, morda tudi meni, ki imam doma praktično vso šaro jabolčno, ampak prinaša pa kup dobrih lastnosti, ki pa resno tehtnico premaknejo v smer za nakup. Recimo časnik Finance. Ima posebno iOs aplikacijo, ki pa žal meni na iPad v1.0 ne deluje. Imajo pa tudi spletno aplikacijo, ki je na tem asusu delala brez problema, brez dodatnih inštalacij. Ali T2 TV. Greš na njihovo spletno stran, in dela. Video teče gladko. Morda bi lahko le zvočnike malce pojačali. Pri “pravih” tablicah pa si vedno nekoliko odvisen od tega, ali jo bo nekdo podprl ali ne, kar pa bo, resnici na ljubo, postal počasi tudi PC problem.

Malček pride z polnim Microsoft Officeom, ki ga v resnici nisem sprobal. Ampak, če dejansko potrebujete office, je to zelo ugoden nakup. Sam v glavnem uporabljam kar google docs in zelo redko open office na macu. Ampak občasno se mi pa pojavi potreba po čem močnejšem. Sploh excel, ker ostale preglednice so res bolj švohotne, ko pride do potrebe uporabiti tistih ključnih 5%. Saj za 95% dela so vse dovolj dobre, ampak včasih pa rabiš še tistih dodatnih par %. In tukaj pride MS do svoje polne veljave. Da ne omenjam, takrat bi plačal za sam Office tistih par 100 EUR, ne za cel računalnik z Officeom, o čemer pišem tukaj.

Polno delujoč PC z windowsi definitivno ima svoje prednosti. Sicer posamezna aplikacija nikoli ne bo tako izpiljena, kot se jo lahko izpili za recimo iPad, ampak nekaterih aplikacij pač na iPadu nikoli ne bo. Ker je trg premajhen, in ker je smiselno, da se uporabljajo v glavnem na desktopih. Ampak za silo je pa fajn, če lahko uporabljaš tudi na svoji tablici. Lep primer so recimo kakšne bančne aplikacije za poslovne račune, računovodski programi, specialni programi kot je Mathematica ali SPSS. Saj morda bo kakšen port na tablico, amapk polne funkcionalnosti pač ne bo.

In uporabite ga lahko tudi za tako banalno zadevo, kot je prenos slik iz fotoaparata na USB ključek. Tega recimo z iPadom ne boste mogli. Ali priključite USB scaner in tiskalnik. Saj vse to se da rešiti tudi drugače, ampak sam se že 1 teden ukvarjam z wlan printerjem, ki se nikakor noče povezati na wlan, ko pa vtaknem USB kabel pa dela takoj. Saj bom na koncu rešil tudi tisto, ampak ali se mi res splača toliko zezat za 3 sprintane liste na mesec, ali raje vtakneš kabel in printaš?

Je pa ta tablica skromna pri dodatkih. Ni GPSa, ni možnosti SIM kartice. Ima pa odprtino za micro SD, kar omogoči širjenje prostora. Ima le eno kamero usmerjeno v uporabnika.

To je to. Če želite windowse in še posebej office, in moram priznati da me vseeno malce mika, kljub temu da jih ne uporabljam redno že kakšnih 7 let, potem 350 EUR pri Mimovrste ni slab nakup. Obstajajo lažje tablice, obstajajo cenejše. Vprašanje pa, če obstaja boljši windows kompromis med ceno, uporabnostjo in prenosnostjo.