Entries Tagged as 'Strokovno'

QR položnice in N26

Ena od res lepih poenostavitev plačevanja položnic je QR koda. Na mobilni aplikaciji jo poskeniraš, potrdiš plačilo in denar iz računa že leti vašemu najljubšemu dobavitelju elektrike, interneta ali Playboja. Žal pa moja priljubljena nemška banka N26, tega ne podpira, in ker je to slovenska posebnost, niti ni za pričakovati, da bi. Ker pa ima N26 možnost API dostopa (ki sicer ni uraden in dokumentiran) pa si to lahko sprogramiramo sami.

Začne se z mobilno aplikacijo, ki zna prebrati QR kodo. Takšnih je veliko. Malo, pa jih zna prebrano poslati naprej na nek URL, kjer bi to predelali v API klic na našo izbrano banko. Ena od teh aplikacij je “Barcode scaner“. Ni najlepša, ampak dela. V bistvu sem jih probal vsaj 10, preden sem našel primerno. Večina ne zna poslati podatkov naprej, nekatere pa porežejo prelome vrstic, in si potem težko s tem kaj pomagaš. No s to gre lepo. Kako skonfigurirati pa kasneje.

[Read more →]

Optimalna bančna storitev

Zveza potrošnikov Slovenije ima na svojih straneh tudi primerjalnik stroškov za osebni bančni račun. Primer takšne primerjave je tukaj.

Kot vidimo nas letni strošek za vodenje računa in provizije za plačilo položnic pride od 31,44 EUR do 183,60 EUR. Strošek dveh kav na mesec se ne zdi prevelik, pa vendarle, kaj sploh dobite za to? Vse vnose plačil opravite sami, ok, če želite, se greste lahko na bančno okence malce pogovoriti s svetovalci, ali kako se dandanes že reče blagajnikom, to je pa tudi vse. Banke pa vaš denar vmes obračajo, in če so pri tem ekstra spretne lahko na ta račun dobijo še kakšno državno dokapitalizacijo.

[Read more →]

Iskalnik slik – yandex

Lock screen na mojih windozih mi kaže lepe slike. Po pravici povedano ne vem zakaj, kdo je to nastavil ali kako. Morda je to že del OS, ne vem, niti ni pomembno. Slike so pa lepe.

In včeraj mi je  kazal tole:

Deja-vu. Saj poynate tisti občutek, da ste to že doživeli. Sam sem to lociral v Nepal, zelo podoben je bil pogled na izhodu iz enega teahousea na našem trekingu okoli Manasluja. Ker je minilo od takrat že nekaj časa, svoj del doda še domišljija, in slika je popolna.

[Read more →]

Kdo je pacek – PopTv ali operaterji?

Pop TV se je odločil, da bo operaterjem začel zaračunavati svoj program. V bistvu nič novega, saj operaterji programe plačujejo že marsikateri tuji produkcijski hiši, seveda pa je to novost v Sloveniji in novost že po definiciji ni nič dobrega. Bi pa tudi poslovno odločitev PopTvja marsikdo lažje sprejel, če se PopTV z operaterji ne bi izpogajal na način, da le te paketa brez njegovih kanalov sploh ne morejo ponuditi. seveda a ob tem moramo razumeti poslovno obnašanje PopTVja, saj si je na ta način zagotovil višje prihodke, zavzemanje za to, je pa pač osnovna dejavnost vsakega podjetja.

Resnici na ljubo, moramo PopTVju priznati, da se je že v preteklih letih trudil z raznoraznimi inovacijami, nekaterimi uspešnimi drugimi ne. PopTV je oral ledino na področju zaračunavanja internetnih storitev, uvedel je nove kanale, video on demand, pa še kaj bi se našlo. Vsekakor mu ne moremo očitati statičnosti in tega, da leži na minuli slavi, čeravno se ob pogledu na aktualni program ta misel ne redko utrne. V pogajanjih z operaterji pa je očitno bil spretnejši in uspel.

[Read more →]

Image colorization

Vzel sem sliko. Jo spremenil v črno belo. In uporabil servis za pobarvanje ne http://hi.cs.waseda.ac.jp:8082/. Ni slabo.

 

Problem Alpina – Admetam

DUTB je Alpini določila novo vodstvo in predpisala (pre)drago svetovanje. Po poročanju medijev, bi lahko sklepali, da gre najamnj za korupcijo, če ne celo kriminal. Ampak ali res? Ali pa je to v bistvu edina možnost?

Alpina ima po moje dve možnosti:

1. Ali imenuje izkušenega managerja, ki ima izkušnje s prestrukturiranjem podjetij pred ali v stečaju. Gre za redko dobrino, ki je v Sloveniji ni na pretek. Če sem natančnejši, poleg Bojana Starmana, bivšega poslanskega kolega, se ne spomnim nikogar drugega. Se ga morda vi?

2. Imenuje poslušno upravo in ji določi svetovalce z referencami.

Za prvo možnost je potrebno imeti pogum. Imenovati človeka, ki je povrh vsega še pred kratkim bil v politiki, in to na strani, ki je prej sedanja opozicija kot sedanja pozicija, je pač tvegano. Ne glede na morebitno zgodovino predlaganega strokovnjaka. Z Bojanom sem se o sanacijskih postopkih kar precej pogovarjal. In ne, ni sprejemal le lahke odločitve. Njegova vizija je bila, da pač vsak delavec mora delati delo, ki dejansko ustvarja dodano vrednost. Kar je v praksi rezultiralo tudi v selitvi režijskih delavcev v proizvodnjo. Kar pomeni stroškovno učinkovitost. Kar ljudje sprejmejo le, ko jim je jasno, da je druga pot stečaj.

[Read more →]

Kako iz Slovenije odpreti račun v tujini?

Zakaj odpreti račun v tujini je takoj jasno grkom in gorenjcem. Grki se na ta načine lahko izognejo omejitvam pri dvigih na bankomatih in uporabi kreditne kartice v tujini, kar jih je doletelo ob nedavnih finančnih težavah države(*). Gorenjcem pa bo zadoščal podatek, da je poslovanje s takšnim računom in kreditno kartico zastonj. Brez stroškov vodenja računa, brez provizij za dvig denarja na bankomatu, brez provizij pri nakazilih denarja, brez članarine za kreditno kartico. Ostane še skupina navdušencev nad novostmi, ki pač radi poskušamo nove storitve. Verjetno se pa najde še kakšen dober razlog za tovrstno početje.

Odprtje računa v Nemčiji, teoretično od koderkoli na svetu, brez da bi zapustili svoj dom, omogoča Number26.de, ki račun pri povezani Wirecard bank, poimenuje kot najmodernejši evropski račun. Kako poteka odprtje računa?

[Read more →]

Simpl varnostna kamera z motion detekcijo

Bolj kot proof of concept, kot zaradi česar drugega sem si vzpostavil doma video nadzor enega prostora. Za kamero sem izbral Full HD kamero pri priljubljenem kitajcu, ki je skupaj z dvema dodatkoma za PoE (da imam do kamere le en kabel, ki vključuije tudi napajanje), prišla cirka 40 USD. Kamera ima sicer fajn sliko, sicer pa je gledana iz vidika uporabnika eno navadno kitajsko sranje. Namreč spletna stran kamere, preko katere lahko gledaš kaj snema, je samo v kitajščini, za samo gledanje pa uporablja neke čudne plugine, ki jih v 50% nisem uspel inštalirati. Priložen CD pa tako ali tako nisem imel kam vtakniti, ker moji maci pač ne podpirajo malih CDjev. Sicer sem nato prenesel programsko opremo iz spletne strani proizvajalca, ampak kaj več, kot da sem kameri spremenil IP, bolj primeren za moje domače omrežje, nisem uspel narediti.  Sploh, ker je ves software za windowse, ki jih pač nimam.

Ampak kamera deluje, in na spletu sem našel podatke, kako lahko sliko iz nje dobim z recimo VLC programov, kar mi v bistvu zadošča.

[Read more →]

Raspberry PI2 – domača backup mašina (in še malo več)

Raspberry PI je majhen računalnik, osnovan okoli ARM procesorja, ki se sicer v glavnem uporabljajo za mobilne naprave. Zgodovina ARM processorjev je zanimiva, ker so v par letih uspeli preseči Intell po število prodanih processorjev čeprav resnici na ljubo jih sploh ne delajo. Osnovno podjetje se ukvarja le z arhitekturo processorjev, ki jo potem licencirajo izdelovalcem. Namesto v moč so svoj fokus usmerili v nizko porabo, in s tem zajahali val razvoja pametnih mobilnikov ter se prebili v sam vrh. Tudi Applovi procesorji so na njihovi osnovi, čeprav imajo drugačno ime. In, ker mobilniki potrebuejjo čedalje več procesorske moči, tudi te processorji niso več le varčni ampak tudi zmogljivi.

Raspberry Pi 2 model B, ki sem ga kupil, ima poleg ARM Cortex-A7 procesorja še 1 GB RAM, grafični procesor, 4 USB priključke, HDMI video izhod in micro SD socket. In to je to. Sam sem kupil kar paket skupaj z plastičnim ohišjem, napajalnikom in SD kartico z nameščenim operacijskim sistemom za 63 EUR.

[Read more →]

Čakalne vrste v zdravstvu in poslanski privilegiji

Na fotki se sicer ne da prebrati, ampak lahko mi verjamete, da tam zgorja piše, da je čakalna doba za fizioterapijo 120 dni. 4 mesece je čakalna doba za storitve, ki vam jih predpiše zdravnik. Jup, to je nadaljevanje začete zgodbe. In tako sem 4 mesece nazaj oddal napotnico, dobil termin in se nato zglasil na prvi seansi.

Pri takšni čakalni dobi bi človek pričakoval, da bo, ko prideš na vrsto, dren v čakalnici. Vendar je bila čakalnica praktično prazna. Aha. Naročajo točno ob uri, vsak ki pride, gre takoj v obdelavo. Nenazadnje gre za storitve, ki so časovno dobro definirane in je to precej enostavneje izvesti kot pri recimo standardnih zdravniških pregledih, kjer se ne ve, ali bo prišel pacient z prehladom ali ebolo. Bo imel le zvin gležnja ali pa ga bodo prinesli zraven v vrečki ledu. In res, v bistvu se še dobro usedel nisem, so me že vzeli v obravnavo. Vau. Neverjetno. Takšen korak naprej v organizaciji je res razveseljujoč.

[Read more →]