Problem Alpina – Admetam

DUTB je Alpini določila novo vodstvo in predpisala (pre)drago svetovanje. Po poročanju medijev, bi lahko sklepali, da gre najamnj za korupcijo, če ne celo kriminal. Ampak ali res? Ali pa je to v bistvu edina možnost?

Alpina ima po moje dve možnosti:

1. Ali imenuje izkušenega managerja, ki ima izkušnje s prestrukturiranjem podjetij pred ali v stečaju. Gre za redko dobrino, ki je v Sloveniji ni na pretek. Če sem natančnejši, poleg Bojana Starmana, bivšega poslanskega kolega, se ne spomnim nikogar drugega. Se ga morda vi?

2. Imenuje poslušno upravo in ji določi svetovalce z referencami.

Za prvo možnost je potrebno imeti pogum. Imenovati človeka, ki je povrh vsega še pred kratkim bil v politiki, in to na strani, ki je prej sedanja opozicija kot sedanja pozicija, je pač tvegano. Ne glede na morebitno zgodovino predlaganega strokovnjaka. Z Bojanom sem se o sanacijskih postopkih kar precej pogovarjal. In ne, ni sprejemal le lahke odločitve. Njegova vizija je bila, da pač vsak delavec mora delati delo, ki dejansko ustvarja dodano vrednost. Kar je v praksi rezultiralo tudi v selitvi režijskih delavcev v proizvodnjo. Kar pomeni stroškovno učinkovitost. Kar ljudje sprejmejo le, ko jim je jasno, da je druga pot stečaj.

Ampak DUTB se je odločil za pot, ki se jo v informatiki opiše kot “Nobody was fired buying IBM”. Skratka, če sprejemaš odločitve, ki jih je težko prikazati kot slabe. Zelo podobno kot recimo vlada, ki na vsako težavo odgovarja z “analizirao”, “proučujemo”, “razmišljamo”. DUTB si to lahko privošči. Oni so tako ali tako že v osnovi dobili “šrot” in, če zadeva propade, bo to izgledalo kot naravna pot, kot umirajoči bolnik, ki je umrl. Ne pa kot poškodovanec, ki je umrl zaradi napake inštalaterja.

Če bi imeli na referendumu vprašanje ali naj Alpino prevzame bivši direktor, poslanec, član SDS in DL, Bojan Starman ali pa naj se poišče ugledno mednarodno svetovalno podjetje z bogatimi izkušnjami in referencami… vprašanje, kakšen bi bil izid.

Sam tega dvoma nimam. Po mojem mnenju bi DUTB moral sprejeti nekoliko pogumnejšo odločitev kot je ugledno svetovalno podjetje z referencami in angažirati Bojana Starmana. Razumem pa, da tega poguma pri njih ni. Glede na politična vmešavanja, ko se razrešuje izvršne in neizvršne direktorje zaradi plač, ki se potem ne spremenijo ali se celo sprostijo, glede na vpletanje v konkretne posle,… je direktorjem DUTB primarni cilj, da imajo pokrit hrbet, ali rit, če razumete, na kaj ciljam.

Zato ni prav valiti krivdo zgolj na DUTB. Nenazadnje so Alpini že pomagali z likvidnostnimi sredstvi. Krivda leži v politiki, ki ne zmore odtrgati svojih krempljev od gospodarstva, ki na celotno državo še vedno gleda kot na model, kjer država, modelira vsak posamezni košček. In to do tako nizkega nivoja, da pride do kompleksnosti, ki je ne obvladuje več kar nujno vodi v kolaps.