Iskalnik slik – yandex

Lock screen na mojih windozih mi kaže lepe slike. Po pravici povedano ne vem zakaj, kdo je to nastavil ali kako. Morda je to že del OS, ne vem, niti ni pomembno. Slike so pa lepe.

In včeraj mi je  kazal tole:

Deja-vu. Saj poynate tisti občutek, da ste to že doživeli. Sam sem to lociral v Nepal, zelo podoben je bil pogled na izhodu iz enega teahousea na našem trekingu okoli Manasluja. Ker je minilo od takrat že nekaj časa, svoj del doda še domišljija, in slika je popolna.

Žal pa nikjer nisem našel nobene informacije, od kje je ta fotka, zato sem jo na hitro poslikal, ker morda je čez par minut več ne bi bilo in šel iskat reverse image search. Sepravi servis, ki ti na osnovi slike poišče enake ali podobne slike, potem pa lahko iz konteksta razbereš, kje naj bi to bilo.

tineye.com je servis, ki omogoča točno to. Reverse image search. No, omogoča tudi razočaranje. Tule je njegov rezultat. Nič.

Iskanje slike s sliko omogoča tudi Google images. Namesto da vpišete iskalni pojem, mu odvržete sliko in že vam najde. Nekaj. Nič pametnega v mojem primeru.

In nato sem se odpravil na google iskat nove servise in naletel na yandex image search. Ki je izgleda kopija googla. Kar ima google, imajo oni. Tudi image search. Samo bolje. Prve najdene fotke, na osnovi moje fotke so bile zadetek v polno.

Evo, poglejmo podrobneje:

To je to. Mission accomplished. Ni Nepal. Je Peru. Ollantaytambo.

Kasneje sem preiskusil še Bing. Še en google posnemovalec. Posnema ga bolje kot yandex. Reyultati so namreč podobno zanič kot pri googlu.