Nexo.io – dobra naložba?

V času, ko klasične banke ponujajo zanemarljive obrestne mere, ki morda dosežejo 1% na leto, večinoma so pa bližje 0, Nexo ponuja 8% letni donos. Ker me je par kolegov vprašalo, kaj si mislim o tem, sem malce pogledal in zapisal moje misli o tej fantastični naložbi. Komot sem kaj spregledal, in prosim, da me na to opozorite in bom popravil.

Nexo poleg 8% ponuja tudi možnost zaslužka z njihovim tokenom, na katerega izplačujejo dividende v višini 30% profita. Čeprav gre za različni zadevi se vse skupaj na koncu zreducira na isto vprašanje. Ali ima NEXO delujoč poslovni model, ki lahko generira visoke donose? Ko imamo to razčiščeno pa pride na vrsto vprašanje regulacije, licenc in podobnega.

Da bi Nexo lahko izplačeval 8% donos, mora ta sredstva plasirati naprej na način, da sam zasluži teh 8% pa še par % več, da pokrije lastne stroške. Kaj Nexo dela? Na njihovi strani razberem naslednje dejavnosti/storitve:

  • Ponuja kredite zavarovane z crypto imetjem
  • Ponuja depozite FIAT in stablecoinov
  • Ponuja plačilno kartico krito z crypto imetjem

Če povzamem, na osnovi pri njih deponiranega crypto imetja, vam posodijo pravi denar, dostopen preko plačilne kartice (mastercard). Tako lahko, če verjamete da bo bitcoin še naprej rastel, le tega obdržite, deponirate pri Nexo-tu, pivo na plaži pa plačujete z njihovo kartico. Če svoje porabe ne poravnate z navadnim denarjem, vam bodo oni pač prodali del vašega kripto imetja, in pokrili vaše pivo.

S tem poslovnim modelom ni nič narobe. Glede na crypto hype, si čisto komot lahko obračunajo visoke provizije, vam zaračunajo visoke obresti za sposojen denar in si glede na volatilnost privoščijo visoke stopnje zavarovanja. Kolikšne dejansko obresti plačujete, nisme našel, le omembo, da so lahko tudi tako nizke kot 8%. Se pravi so večinoma več. Kar je smiselno, če sami plačujejo 8% obresti. Verjetno pa največ služijo na tem, da se vrednost sposojenega ob padcu bitcoina, nevarno približa vrednosti zavarovanja (deponiranih bitcoinov) in potem sprožijo “margin call”, se pravi vse prodajo, čisto komot z ekstra provizijami in stroški, ki komot znašajo 20%, nisem pa nikjer našel koliko konkretno.

Tako da ta biznis je lahko donosen.

Ok, kaj pa če jim vi posodite denar, da vam izplačujejo 8% obresti? Prva točka, ki me malce zmoti je, da EURe, ki jih posodite najprej konvertirajo v stablecoin EURT. Pa kaj pol, si bomo rekli. Če jamčijo, da EUR je enak EURT, je to pač vseeno. No, ni čisto. EUR je precej bolj reguliran. In za sprejemanje EUR depozitov, moraš biti ustrezno licenciran. Za sprejemanje EURT depozitov pa ne. In odpadejo tudi vse EU jamstvene sheme. In, nenazadnje, kdo in s čim pa garantira, da bo 1 EUR = 1 EURT, tudi, ko jih bo zadnji začel zamenjat? Ja, dokler obstaja priliv EUR bo to zihr funkcioniralo, ampak ali bo funkcioniralo tudi v primeru odliva? Kje najdemo revizorsko poročilo tistega, ki za to jamči? Da ima res za vsak 1 EURT ustrezen 1 EUR?

Kakšna so tveganja njihovega poslovanja:

  1. Crypto imetje (BTC, XRP, ETH,…) nenadoma upade za recimo 50% in več. Odvisno kakšne stopne zavarovanja imajo, ampak to bi zelo verjetno pomenilo množično prodajo njihovih zavarovanj, da poplačajo realni denar, ki so ga posodili, kar seveda sproži še nadaljni cenovni pritisk. Ob res hitrem padcu, bi to lahko pomenilo, da vrednost vnovčenega zavarovanja ne bi doseglo vrednosti posojenega denarja, kar pomeno neto izgubo za NEXO. Njihova izguba lahko pomeni vašo izgubo.
  2. Izguba mastercard kartice – ja, mastercard jim lahko odpove sodelovanje. S tem je direktno ogrožena njihova osnovna dejavnost, in če ni dejavnosti, ni prihodkov. Stroški pa vsaj še nekaj časa so. Se pravi izguba. Njihova izguba lahko pomeni tudi vašo izgubo.
  3. Rast crypto imetja (BTC, XRP, ETH,…). Na prvi pogled sladke skrbi. Tveganje je pa v tem, da oni od vas sposojena crypto sredstva pretvorijo v FIAT, ki ga posodijo naprej. Če sedaj pride do nagle rasti crypto valut, in hkrati se veliko njihovih strank odloči za umik depozita, bodo morali crypto imetje kupovati po visoki ceni, za kar pa lahko zaidejo v likvidnostne težave.

Licence in zavarovanja

Nexo na svoji strani pove, da imajo neka zavarovanja in licence. Poglejmo podrobneje:

The safety of clients funds is the first priority for Nexo. Cold storage Wallets are provided by the leader in multi-signature encryption technology BitGo. These custodial assets are covered for up to $100,000,000.00 by the London-based insurance company Lloyd’s with its syndicate of underwriters which act under its umbrella.

Super! Ampak kaj to pomeni? To, da svoje crypto imetje hranijo pri BitGo-ju in se ne sami ukvarjajo z privat ključi ipd… Vsekakor so na ta načn bolj varni pret hekerskimi napadi, čeprav ne v celoti. Ampak to v bistvu ne odgovarja na zgoraj omenjeni tveganji. Če bo njihov poslovni model deluje, deluje z BitGojem bolj varno. Ne pomeni pa to, da si oni recimo ne morejo postreži z denarjem strank za pokrivanje stroškov svojega poslovanja.

Nexo is using to adhere to the strictest KYC and
AML global compliance standards. Onfido is also trusted by
Coinbase, Revolut, HSBC, Nationwide, TransferWise and Bittrex.

Super! Ampak kaj to pomeni? Da bo vas in vaše dokumente preveril Onfido, ki je vodilni ponudnik tovrstnih storitev na svetu. To pomeni, da imajo compliance verjetno urejen, kar zmanjšuje verjentost, da jim bo kakšen od regulatorjev delal sive lase, kar lahko pozitivno vpliva na tveganje po točko 2. zgoraj. Žal pa prav veliko ne pove, kako uspešen je njihov poslovni model.

Credissimo adheres to the highest regulatory requirements and has been
strictly supervised by multiple European Banking and Financial Services
Regulators since 2007

Now, we are getting somewhere. Hm, kdo pa je ta Credissimo in kako je povezan z Nexom? Lahko da je to matična firma, ampak ali odgovarja ali solidarnostno krije tudi izgube Nexa? In, nenazadnje, niti Credissimo niti Nexo ne najdem tule: https://euclid.eba.europa.eu/register/cir/search. Najdem pa NLB, NKBM, N26, Revolut, …

Bilanca, ki jo najdem pravi da upravljajo cirka 20 mio EUR sredstev, prihodkov pa 3 mio in 140 zaposlenih. Kar je 21K EUR na zaposlenega na leto, kar je revščina.

Zaključek

There is no free money. Nexojev poslovni model ocenjujem kot zanimiv in na prvi pogled lahko generira prihodke. Je pa zelo odvisen od razmer na crypto trgih. Verjetno bo rastel in umrl z njimi. Moja čisto osebna ocena je, da bodo prvi zaslužili, zadnji popušili (a spominja na piramidno shemo? To je le naklučje). Če ste med prvimi torej …. odločitev je vaša.

Morda so pa ravno oni tisti distruptor, ki bodo v zatohli finančni svet prinesli svežino. Morda.