Kako iz Slovenije odpreti račun v tujini?

Zakaj odpreti račun v tujini je takoj jasno grkom in gorenjcem. Grki se na ta načine lahko izognejo omejitvam pri dvigih na bankomatih in uporabi kreditne kartice v tujini, kar jih je doletelo ob nedavnih finančnih težavah države(*). Gorenjcem pa bo zadoščal podatek, da je poslovanje s takšnim računom in kreditno kartico zastonj. Brez stroškov vodenja računa, brez provizij za dvig denarja na bankomatu, brez provizij pri nakazilih denarja, brez članarine za kreditno kartico. Ostane še skupina navdušencev nad novostmi, ki pač radi poskušamo nove storitve. Verjetno se pa najde še kakšen dober razlog za tovrstno početje.

Odprtje računa v Nemčiji, teoretično od koderkoli na svetu, brez da bi zapustili svoj dom, omogoča Number26.de, ki račun pri povezani Wirecard bank, poimenuje kot najmodernejši evropski račun. Kako poteka odprtje računa?

Najprej se na njihovi spletni strani http://www.number26.de z vpisom naslova elektronske pošte postavimo v virtualno čakalno vrsto za pridobitev “povabila”. Povabilo prejmete po elektronski pošti čez dan ali dva, v kolikor pa vas je povabil kakšen uporabnik (hint), pa le to pride praktično takoj. Z dobljenim “povabilom” nato izvedete registracijo, kjer vpišete svoje podatke. Potrebno je vpisati ime priimek, datum rojstva, državljanstvo in še par standardnih podatkov. Pri naslovu, pa je na voljo za državo izbira le Nemčije ali Avstrije. Kartice namreč pošiljajo le v te dve državi.

Ta problem lahko rešimo na dva načina. Gorenjci bodo verjetno poiskali kakšnega znanca v Nemčiji ali Avstriji, ter kartico naročili na njegov naslov, ter ga prosili, da jim jo prepošlje. Ostalim pa nam so na voljo razni komercialni servisi, ki to isto naredijo proti plačilu. Primer je npr.  http://mailboxde.com/, ki nam to uredi za 2,50 EUR, pri čemer prijazno ponuja plačilo šele takrat, ko oni že prejmejo pošiljko za nas. O tem nas obvestijo po elektronski pošti, mi pa nato izvedemo plačilo in potrdimo naslov, kamor naj nam pošiljko prepošljejo. Če se odločimo za to pot, je potrebno registracijo pri mailboxde.com izvesti pred registracijo na number26.de, da lahko vpišemo ustrezen naslov.

Po registraciji pa je potrebno izvesti še identifikacijo, za kar je pri vseh nemodernih bankah potreben obisk banke ali vsaj kakšne pooblaščene pisarne. V tem primeru pa to poteka preko video povezave, ki jo lahko izvedemo preko računalnika opremljenega z ustrezno video kamero ali z uporabo pametnega mobilnega telefona, kamor pred tem namestimo number26 aplikacijo. Vsa navodila dobimo po registraciji po elektronski pošti. Skozi postopek same identifikacije pa nas vodi prijazna oseba na drugi strani video povezave. Identifikacija se izvede tako, da se pokažemo, nato pa pokažemo še osebni dokument. Se pravi enako kot v banki, le da poteka preko video povezave. Izvedemo še potrditev gsm številke s prejemom kode na SMS in postopek je zaključen.

Bančno kartice, klasično EC/MC, pošljejo po uspešni identifikaciji v dnevu ali dveh, zaradi uporabe posrednika pa to lahko v našem primeru traja tudi kakšen teden ali 10 dni. Vendar smo lahko brez skrbi, tudi, če kartica ne najde poti do nas. Pred uporabo jo moramo aktivirati, kar pa lahko storimo le mi, ker edini poznamo geslo za odprt račun, ravno tako pa tudi edini poznamo PIN, ki smo ga morali določiti ob registracijo. In, nenazadnje, na našem računu pač še ni denarja, ki bi ga kdo lahko zlorabil.

Neposredno po uspešni identifikaciji, že dobimo IBAN številko računa, ki se začne na DE. Tako da si lahko denar že nakažemo, vseeno pa priporočam, da počakate toliko časa, da prejmete tudi kartico. Predlagam pa, da takoj po tem na novo odprt račun prijavite FURSu. Naša prijazna država vam to dolžnost nalaga in za ne spoštovanje je zagrožena globa. Nenazadnje bi kdo lahko sumil, da račun v tujini odpiramo zaradi kakšnih nečednih namenov, in ne zgolj zato, ker je to “cool”.

Čeprav ne gre za Maestro ampak EC/MC kartico, lahko z njo poslujemo le v okviru stanja na svojem računu. Negativno stanje ni mogoče, ravno tako tudi ne plačilo zapravljenega le 1x na mesec. Zaenkrat ne ponujajo niti dovoljenega negativnega stanja, limita, niti vezave presežnih sredstev. Marsikomu to zadošča, obstaja pa še vedno dovolj klasičnih bank z marmornimi stebri, ki ponujajo več. In dražje.

Denar na račun nakažemo s standardnim SEPA plačilom. Sredstva bodo na računu tipično naslednji dan po izvedenem nakazilu.

Sama spletna stran in mobilna aplikacija sta zasnovani moderno, v bolj minimalističnem slogu, kjer je na voljo vse kar rabiš in bolj malo tistega, česar ne potrebuješ. Vsebujeta pa tudi preglede porabe po kategorijah, tako da lahko na koncu meseca pogledamo, koliko smo zapravili v barih, koliko v trgovini in koliko drugje. Kako kvalitetno deluje to kategoriziranje izdatkov v Sloveniji, pa bom lahko ocenil šele čez čas. V tem trenutku lahko le potrdim, da je bil dvig na bankomatu res brez provizije in da je mojo bližnjo gostilno pravilno razvrstil.

Omejitev odgovornosi: Avtor s tem zapisom nikogar ne nagovarja po odprtju računa v tujini, niti ne prevzema nobene odgovornosti, za karkoli, kar bi se kdorkoli odločil narediti na osnovi tega zapisa.

* – v Sloveniji se kaj takega seveda ne more zgoditi.

PS: Zadeve so se kasneje malce zakomplicirale. Predlagam, da preberete komentarje.