Kdo je pacek – PopTv ali operaterji?

Pop TV se je odločil, da bo operaterjem začel zaračunavati svoj program. V bistvu nič novega, saj operaterji programe plačujejo že marsikateri tuji produkcijski hiši, seveda pa je to novost v Sloveniji in novost že po definiciji ni nič dobrega. Bi pa tudi poslovno odločitev PopTvja marsikdo lažje sprejel, če se PopTV z operaterji ne bi izpogajal na način, da le te paketa brez njegovih kanalov sploh ne morejo ponuditi. seveda a ob tem moramo razumeti poslovno obnašanje PopTVja, saj si je na ta način zagotovil višje prihodke, zavzemanje za to, je pa pač osnovna dejavnost vsakega podjetja.

Resnici na ljubo, moramo PopTVju priznati, da se je že v preteklih letih trudil z raznoraznimi inovacijami, nekaterimi uspešnimi drugimi ne. PopTV je oral ledino na področju zaračunavanja internetnih storitev, uvedel je nove kanale, video on demand, pa še kaj bi se našlo. Vsekakor mu ne moremo očitati statičnosti in tega, da leži na minuli slavi, čeravno se ob pogledu na aktualni program ta misel ne redko utrne. V pogajanjih z operaterji pa je očitno bil spretnejši in uspel.

Pogosto se tudi pojavlja misel, da gre pri operaterjih za kartelni dogovor, saj bodo sedaj praviloma vsi, dokaj hkrati, dvignili cene. Seveda to ni tako enostavno. Če recimo avtobusni prevozniki hkrati dvignejo cene, ker se podraža bencin, je povsem jasno, da ne gre (nujno) za kartelni dogovor. In tako tudi v primeru PopTVja ni za pričakovati, da bi agencija za varstvo konkurence, kaj našla.

In seveda ni za pozabiti, da so višje cene tudi v interesu operaterjev. Operaterji so na nek način posredniki. Več kot se proda, več provizije dobijo. Ko se boste naslednjič torej hudovali nad PopTVjem raje pomislite na to, zakaj vaš operater ni izpogajal močnosti individualne naročnine na PopTV. če že morate iskati krivca.

Bi pa seveda na delujočem trgu pričakoval, da se bo pojavil vsa en operater, ki bi v tem poiskal svojo priložnost. Skratka, da bi ponudil možnost, da ljudje svojo jezo na PopTVjem in operaterji, preusmerijo v njegov žep. Ta bi bila zmagovalna. In bi še dodatno odprla vprašanje, kdo je tukaj pacek?