Entries Tagged as 'Ekonomija'

Optimalna bančna storitev

Zveza potrošnikov Slovenije ima na svojih straneh tudi primerjalnik stroškov za osebni bančni račun. Primer takšne primerjave je tukaj.

Kot vidimo nas letni strošek za vodenje računa in provizije za plačilo položnic pride od 31,44 EUR do 183,60 EUR. Strošek dveh kav na mesec se ne zdi prevelik, pa vendarle, kaj sploh dobite za to? Vse vnose plačil opravite sami, ok, če želite, se greste lahko na bančno okence malce pogovoriti s svetovalci, ali kako se dandanes že reče blagajnikom, to je pa tudi vse. Banke pa vaš denar vmes obračajo, in če so pri tem ekstra spretne lahko na ta račun dobijo še kakšno državno dokapitalizacijo.

[Read more →]

Cena poškodbe na smučišču

Z zavarovanjem je že tako, da se ponavadi ne splača. Razen ko se. Praviloma naj bi si racionalni človek preračunal ali se mu zavarovanje splača. Ampak kako naj si preračunam, če ne vem, koliko stane rentgen v ZDA, koliko helikoptrski prevoz v Kazahstanu, koliko reševanje v Franciji?

No, na slednje sedaj lahko odgovorim, vi si pa preračunate, ali se vam splača recimo turistično zavarovanje recimo pri Vzajemni:

  • Reševanje z akijem (bolj prevoz) – 375 EUR
  • Prevoz z rešilcem do ambulante – 150 EUR
  • Rentgen kolena, pregled pri zdravniku – 200 EUR
  • Opornica za koleno, painkilerji – 75 EUR
  • Taxi prevoz do apartmaja (Vallorie – Valmeinier) – 55 EUR

Skupaj torej cirka 855 EUR. Ni ravno znesek, ki bi si ga človek želel, ni pa tudi nekaj, zaradi česar bi bankrotiral. In povsem v gabaritih stoškov smučarske vozovnice in najema apartmaja. In večkratno povrne plačano premijo turističnega zavarovanja.

Čisto tako, za občutek. Zvin gležnja v ZDA, brez akija, brez rešilca in brez taxija je bil od oka 2x dražji. Isto na Šri lanki pa 8x cenejše.

Za zavarovanje ponavadi poskrbimo, ko gremo na smučanje v tujino za več dni. Ampak čisto isto nas lahko doleti tudi na dnevnem izletu v bližnjo Avstrijo. Zato je čisto na mestu razmislek o celoletnem zavarovanju.

PS: Nič hujšega nisem imel. Le koleno po padcu in kar glasnem hrsku, ni več želelo ubogati, se pravi držati svoje pozicije. Je rekel zdravnik, da ni nič zlomljeno. Pri čemer dopuščam možnost, da sem bodisi jaz slabo razumel njegovo angleščino, bodisi je že on napačno prevedel. Ker tele francozi so izgleda kar cepljeni proti tujim jezikom.

PPS: Seveda. V primerjavi z helikoptrskim reševanjem je to vse skupaj smešno.

Jože P. Damijan in gostilniške debate

Lepo, da se je Jože P. Damijan vključil v gostilniške debate okoli drugega tira. Na svojem blogu je lepo skopiral utemeljitev za gradnjo drugega tira iz spletnega foruma Financ, kjer eden od komentatorjev plastično predstavi koristi drugega tira. Ampak Jože P. Damijan se tukaj bori s slamnatim možicem. Saj praktično nihče ne nasprotuje gradnji drugega tira. Vprašanje je le, kdo naj v to investicijo investira? Je res država najboljši, in kakor želijo nekateri predstaviti edini možni, investitor, ali se poiščejo druge možnosti. Če gre dejansko za dobro investicijo, potem investitorji ne bi smeli biti problem, sploh ne v času, ko so obrestne mere tudi na dolgi rok že marsikje negativne. Po svetu pa mrgoli raznih pokojninskih in ostalih skladov, ki jih zanimajo varne naložbe. Če pa teh interesentov ni, potem pa je prav, da je tudi država previdna.

Jasno pa je, da bo nekdo, ki gre v takšno investicijo, z njo želel tudi upravljati. Ne pa da zgradi infrastrukturo, potem naj jo pa upravlja mafija, kot pravi naš premier Cerar. In, če je investicija upravičena tudi z državnim upravljanjem (kar želi poudariti JPD) je še toliko bolj upravičena s še boljšim upravljanjem, ki bi jo prinesel res profesionalni upravitelj.

Dejstvo je, čemur pritrjuje tudi JPD oz. forumaš na Financah, več kot gre tovora čez Luko in Slovenijo, več storitev bo opravljenih tukaj, več bo tukaj služb denarja oz. na splošno ustvarjenega BDPja. Drugi tir po nekaterih ocenah lahko prepustnost podvoji, v par deset letih pa Luka te kapacitete zapolni. In dejstvo je, tega pa JPD ne želi priznati, da bo boljše izkoriščenost in več ustvarjenega pretovora, če bo obstajala konkurenca tako na področju Luke kot med tiri. Vse ostalo je spodbujanje monopola, kjer monopolist sicer vleče svojo monopolistično premijo, vendar gre le manjši del te lastniku, se pravi državi, večji pa ponikne v raznih združbah, bolj ali manj legalnih. In ne, za državljane ni vseeno, ali gre ta del državi, ali komu drugemu. In v deležu te monopolne premije, ki zaide tudi k JPDju tiči razlog njegovega gostilniškega pisanja.

Luka Koper, drugi tir in Mariborsko letališče* – in imamo logistični center Evrope, glavno transportno okno Kitajske v Evropo, če ravno želite. Vendar ne z nedoločenim lastništvom, parcialnimi interesi in kvazi samoupravljanjem kjer je vsakemu akterju kratkoročni dobiček glavni cilj, ker je ves čas v strahu, da mu njegovo liziko vzamejo. Vse to pod državno marelo pa pač razcveta ne bo doživelo. Ni ga v zadnjih 20 letih, in ne bo ga v naslednjih.

(*) – ja Maribosrko letališče ni v državni lasti. Lahko pa da bo. Kmalu. Na DUTB.

Kako sem padel na izpitu iz ekonomije

Naša shrambica pod stopnicami je praktična, ima pa takšne mere, da standardno pohištvo ne gre lepo not, ker je pa hkrati stena polna razne napeljave, pa tudi polic ne morem kar našraufat. In tako smo pridobili ponudbo lokalnega mizarja, ki je naračunal 200 EUR, za nekaj takšnega kot vidite na sliki.

Ko primerjaš, kaj dobiš za ta denar recimo v Ikei ali Bauhausu se mi je zdelo veliko. In ker shramba ni ravno prostor, kjer bi imel pretirano število obiskov, sem se odločil da to raje kar sam naredim.

[Read more →]

Izvozimo Damjana v Grčijo

Čudežni deček slovenske ekonomije, dr. Jože P. Damijan, je na svojem blogu objavil šokantno ugotovitev, da strukturne reforme na kratek rok nimajo efekta. In, da je edini način, če želi država povečat BDP na kratek rok, da državanekdo začne trošiti več. In da je učinek več trošenja, nekajkrat višji od učinka kakršnhkoli masivnih strukturnih reform,

Če ni to nova najnižja točka našega levičarskega zalepljenca, pa ne vem kaj je. Že od kar so se pojavili prvi znaki recesije se nonstop ponavlja, da strukturne reforme seveda ne dajejo trenutnih rezultatov, ampak srednje do dolgoročno vzpostavljajo ustrezno strukturo gospodarstva in države, ki zagotavlja dolgoročno stabilnost.

[Read more →]

Slovenski holdingi

Pred dnevi je bil v Financah objavljen članek Kulturniki oddali ponudbo za Mladinsko knjigo Založbo. Saj se spomnimo. MKZ je prešla v last bank (Abanke, NLB, Hypo,…) po stečaju Zvona 2. Konzorcij bank ima 69% delež. Ob prvi napovedi prodaje, so se med, predvsem kulturniškimi, krogi pojavile ideje, da je MKZ več kot podjetje. Da gre za največjo knjižno založbo in distribucijo, tako rekoč kulturni krvni obtok Slovenije.

In ravno zaradi tega sem vesel te akcije kulturnikov (za kar jih označujejo Finance), ki so ustanovili delniško družbo SKUPAJ ZA KNJIGO upravljanje z naložbami d.d. z 26.000 EUR ustanovnega kapitala. Ta denar seveda ne zadošča za nakup MKZ, zato v družbi načrtujejo dokapitalizacijo. Gre za nekaj popolnoma običajnega v razvitem tržnem kapitalizmu, kjer z dobro idejo zbereš denar in jo realiziraš.

[Read more →]

Produktivnost in optimizacija

Slovenija na prebivalca ustvari več kot tretjino manj kot Avstrija. Tako pravi tale tabelica na wikipediji. Seveda država kot takšna nič ne ustvari, ustvarijo njeni prebivalci, delavci. Ampak ta statistika na nivoju državer nekako tudi pomeni, koliko potem lahko zaslužimo, zapravimo si privoščimo. Vendar pustimo te politično-ekonomske zadeve, ki nas kaj hitro pripeljejo v lažno rekurzivno misel, ali je bila prej kura ali jajce, ali je prej kredit ali gospodarska rast.

Na ta razkorak sem se spomnil v četrtek v Kranjski gori. Na oziroma natančneje pred nočnim smučanjem, ko sem v vrsti čakal za nakup smučarske karte. Počasi je šlo. Zelo počasi. In marsikdo v vrsti je nergal nad tem, jaz sem si pa z zanimanjem ogledoval proces prodajalke.

Roka na miško, klik, roka na tipkovnico, par tipk, počakat, roka na miško, klik, roka na tipkovnico, par tipk, počakat, kartico v terminal, počakat, odtipkat na terminal vrednost, počakat, odtrgat listek, roke na tipkovnico, par tipk, prazno karto vstaviti v “tiskalnik”, počakat, in vse skupaj mi izročiti.

In to praktično za vsakega v vrsti enaka procedura. Saj, kdo pa še hodi z drobižem smučat. Čeprav v tem primeru, sem 100% da bi z gotovino opravil hitreje.

Ali se bi to dalo optimizirati?

[Read more →]

Facebook vrednotenje

Po bitki je vedno lahko biti general. Nikakor ne dvomim, da bi bili točno isti ljudje pametni tudi v primeru, če bi facebook zrastel za 100%, ki so pametni sedaj, ko je facebook padel za skoraj 40% od svoje navišje vrednosti (trenutno $28,03, največ pa je bil $45).

Je pa vseeno videti, kako pri tej ceni, ki pomeni tržno kapitalizacijo 60,34 miljard USD, slovenski del facebooka dosega tržno kapitalizacijo slovenskega dela podjetja CME, ki znaša 385,8 miljona USD.

[Read more →]

Kdaj se je smiselno zadolžiti

Se zgodi, da za nakup izdelka ali storitve enostavno nimamo denarja. Banke nam v tem primeru ponujajo raznorazne rešitve, od limita na tekočem računu, do raznih kratkoročnoh in dolgoročnih kreditov. Pa tudi prodajalci marsikdaj ponujajo še posebej (ne)ugodne kredite. Skupaj z spretnim marketingom, so nas že skoraj prepričali, da je kredit naša pravica, nekaj kar je povsem običajno in v bistvu si čuden, če nisi zadolžen.

Prvo pravilo, ki ga je dobro upoštevati je, da naj ročnost kredita nikakor ne presega življenske dobe tistega, kar z njim financiramo. Konkretno: kupiti računalnik na 36 obrokov je zelo vprašljivo, ker se nam zna zgoditi, da nam ta računalnik več ne bo všeč, in bomo želeli novega, še preden ga bomo v celoti odplačali. Sicer prodajalci pogosto to že sami upoštevajo, ampak ne škodi, če smo na to pozorni.

[Read more →]

Odločitev

Z včerajšnjo odločitvijo sveta stranke DLGV sem zadovoljen. Ne sodim sicer med tiste, ki vidijo le enega možnega mandatarja, vse ostalo je za njih izdaja naroda, ampak vseeno bi imel kar nekaj problemov s sabo, če bi moja stranka podprla politiko, ki jo zastopa Janković. Ne zaradi zgodovine. Zaradi prihodnosti!

Kot sem zapisal že pred volitvami, sem mi 100 let stara politika New deal-a, ne zdi primerna za Slovenijo. Ne glede na to, da bi Jankovič baje na koncu pristal na karkoli se že zapiše v koalicijsko pogodbo, to ne odtehta dejstva, da mu očitno takšna pogodba enostavno nič ne pomeni. Da je pomembno, da prideš na oblast, potem bomo pa že kako. Če smo uspeli zadnjih 70 let, bomo pa ja še 4 leta.

[Read more →]