Ekonomika cepljenja proti gripi

Prvič sem se odločil za cepljenje proti gripi. Cepljenje sem opravil pri svoji zdravnici, no njeni sestri, ker tako pač je to urejeno. Saj, morda se lahko tudi kje drugje, bolj pri roki, samo da za to ne vem. Če kdo ve, pa vljudno vabljen da sporoči v komentarjih.

Cepljenje je za mene, ki nisem rizična kategorija, samoplačniško. 14 EUR. Dovolj malo, da to ne bi terjalo tega zapisa, če ne bi to pomenilo, da kasira sestra, za katero je to očitno dovolj eksotična zadeva, da sprejema le gotovino, in seveda v blagajni nima dovolj, da vrne, če plačaš z bankovcem za 50 EUR. In pa račun. Saj ga lahko pošljem po pošti. Veste, nekaj nam program za izdajo računov ne dela, in imam vedno težave. Sem ji omenil, da računa v bistvu ne rabim, naj FURS kar sam lovi, če misli, da jih tudi nač javni zdravstveni sistem goljufa. Jaz jim zaupam.

No, sedaj pa k ekonomiki.


Že to, da mora sestra zaradi pobiranja samoplačniškega principa izdajati račun, voditi blagajno, verjetno pomeni občuten del tistih 14 EUR. Če pa cepivo dejansko deluje, in vsi upamo da da, potem sem s tem zdravstvenmu sistemu, pa tudi meni, prihranil vsaj dva obiska pri zdravniku, pa še izdajo potrdila o bolniški odsotnosti za delodajalca. Država z nadomestilom za bolniško nima stroškov, vendar, če bi bil recimo na bolniškem 1 teden, bi zaradi znižanja plače, plačal manj prispevkov in to bi bil izpad ZZZS. Heh, pri povprečni plači to znese točno 11,25 EUR. Pri dvokratniku povprečne plače pa 2x več, ali pa če ste na bolniški dva tedna. Aja, pa krvnih preiskav in podobnih stroškov se še dotaknili nismo.

Tudi brez posebnih zapletov, ki pa se pri gripi lahko zgodijo, se torej ZZZSju zelo verjetno bolj splača, da bi nas zastonjsko cepil, kot da dobimo gripo. Mimogrede, kakšna je pa verjetnost, da zboliš za gripo?

S strani delodajalca je računica seveda še bolj v prid morebitnemu plačniku, se pravi delodajalcu, ker poleg izpada dela, mora pač plačati nadomestilo plače. V bistvu po tem, ko to malce preračunaš, mi ni najbolj jasno, kako se ne pojavijo cepilci, ki bi podjetjem ponudili cepljenje zaposlenih (kdor pač želi). Ker trenutno je pri podjetjih verjento največja ovira to, da se pač s tem mora nekdo ukvarjati.

Še najbolj čista računica pa je seveda pri samozaposlenih. Ker tam se delavec pač odloči da se cepi, plača pa delodajalec ;-).

Mimogrede, cepljenje stane 0,5% prispevkov, ki jih od povprečne plače v enem letu plačate ZZZS.