Bo nova vlada ali volitve?

Sanja se mi ne. To je le razmišljanje o trenutnem stanju.

Očitno je Šarec uspel doseči, da so vsi koalicijski partnerji hudo nervozni nanj, čustvo je pa vzajemno. Očitno toliko, da se vsem, razen SDju, zdi Janša čisto sprejemljiv politični partner, pa še delu SDja verjetno. Recimo Matjažu Nemcu, ki tvita, da je Šarec še hujši kot Janša.

Resnici na ljubo, bi Šarec z malo politične modrosti lahko mandat pripeljal do konca. Dejstvo je, da vlada ne rabi narediti nič, da spelje mandat. Lep primer je recimo vlada Mira Cerarja. V bistvu mora le nič obljubiti, pa gre. Mora pa seveda od časa do časa vsakemu pustiti kakšno manjšo zmago, ker sicer pač ratajo preveč nervozni. Hudič pa je, če so vsi skupaj toliko nesposobni, da si niti malih zmag ne znajo najti in izvesti.

Ampak te malo modrosti Šarec ni zmogel. Podobno, kot se je prenaglil z obljubo, da bo ustavno odločbo okoli financiranja šolstva rešil do novega šolskega leta, pa je ni, se je zaletel v odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kjer ga je, roko na srce, Levica ujela v svojo igro. Ja, zdravstvo rabi reforme. Ampak reforme, ki bodo imele v fokusu pacienta in njegovo zdravje ne tiste, ki imajo v fokusu zavarovalnice in njihove domnevne dobičke. In nerealne obljube vodijo v nerazumne rešitve, ki jih razumni ljudje pač ne morejo požreti. In odidejo. Ko ti odidejo pametni, ostanejo neumni.


Ampak Šarec ni več pomemben. On je sedaj stranski igralec. Odvrgel je svoje karte (in puško v koruzo) in v bistvu nikogar več ne zanima, kaj ima za povedat.

Od tukaj naprej pa sta dve opciji:

  1. Janša postavi novo vlado, za kar mora pridobiti še SMC, Desus, SAB, ne ravno vse, ampak čim več. NSi v tem primeru mora zraven, SNS bo pa pač pomagala, kot je pomagala Šarcu.
  2. Gre se na nove volitve.

Odločitev ni zgolj v rokah Janše, je pa v tem najpomembnejši.

Kaj bi prinesle nove volitve? Verjetno podoben rezultat kot prejšnje, morda brez SMC ali SAB, zato močnejšim LMŠ in močnejšo Levico. Ampak po kakšni kampaniji? Verjetno bi se dosedanji koalicijski partnerji toliko masirali med seboj in Levico, da bi po volitvah precej težko vzpostavili novo koalicijo. Vendar bi v primeru, če bi mediji v času predvolilne kampaniji znova izvlekli izjave iz vseh vpletenih da z SDS ne gredo v koalicijo, težko to uspelo tudi SDSu. Sicer pa volitve, četudi morda stranki ne prinašajo posebnega tveganja (ampak ga, vsaj SMC, SNS in SABu), prinaša tveganje posameznim poslancem. Kaj ti pomaga stranka v parlamentu, če ti ostaneš zunaj, razmišlja marsikdo med njimi.

Če je Šarec “dobro” opravil svoje delo, in se je dejansko res zagabil vsem svojim partnerjem, potem ima Janša možnost sestaviti vlado tudi v tem sklicu parlamenta. Nenazadnje si je s tem odprl tudi opcijo voditi EU v drugem delu leta 2021, kar je odlično izhodišče za naslednje volitve, pa še medij bodo v tem primeru težko izsilili vnaprejšnje zavračanje koalicije z SDS, sploh od tistih, ki bi v tej vladi sodelovali.

Desus, je ravno zamenjal predsednika. Za njih je tveganje volitev še toliko večje. Zakaj bi se jim mudilo na volitve?

SMCju slabo kaže. Še več, imajo kar veliko poslansko skupino, ki pa je roko na srce rezultat Cerarja. Ki se umika. Počivavšek se mora profilirati. Zato rabi čas. Zakaj bi se mu mudilo na volitve?

SAB ne bi podcenjeval. 2x jim je slabo kazalo. 2x jim je uspelo. Oni se dejansko imajo kaj za odločiti. Ampak roko na srce, najbolje bi se odločili, če sklenejo dober deal s SD in se jim pridružijo. Oni so glede volitev lahko manj živčni, kot prejšnji stranki, pa vseeno, zakaj bi se jim kamorkoli mudilo? Ampak v igro pridejo le, če ena od prej omenjenih zavrne JJ. Sicer pa se bodo verjetno bolje počutili v družbi SD in Levice v opoziciji.

Šarec je odstopil, ker ni mogel narediti nič. Paradoksalno bo Janša lahko sestavil vlado, če bo obljubil, da ne bo naredil nič. Vsaj nič resnega. Razen seveda volilne zakonodaje. To bo pač moral obljubiti. Potem pa lahko, z državniško držo, celo spelje kakšen projekt. Tudi na področju zdravstva. Čeprav bodimo realni. Če upoštevamo vodenje EU v drugi polovici 2021 potem smo sedaj že čez polovico uporabnega mandata. Velike reforme, potrebujejo čas. Kar lahko Janša naredi je, da v tem času gradi državniški image, ki ga vnovči po volitvah 2022. Pri tem pa pazi, da se ne skrega z partnerji, ker jih bo potreboval. In v tem scenariju leta 2022 Šarca ne bo več. Oziroma se ga bodo, tako kot so se ga naveličali koalicijski partnerji, naveličali tudi njegovi volilci.

Ko pišem, da Janša sestavi vlado, to ne pomeni nujno, da jo vodi on. Čeprav roko na srce, si težko predstavljam ta scenarij. V tem primeru, se mi zdijo volitve verjetnejši scenarij.