Pripravljen na krizo?

Rdeča nit mojega komentiranja Šarceve vlade na #Faktor v prejšnjem letu je bila, da Šarec obvlada komunikacijo, razume kaj želi populus slišati in jim to tudi pove, klasičen populist pač. In takšna vlada lahko vlada, dokler so razmere običajne. Posamezni podsistemi v takšni vladi praviloma stagnirajo, kar pa se ne vidi ravno hitro. Nekaj povsem drugega pa je, če se gospodarska slika obrne, in na vrata potrka gospodarska, ali kakšna druga kriza.

 

To, da bo kriza prej ko slej prišla, ni nič novega. Gospodarski cikel je stalnica že vrsto desetletij, amplituda pa je okoli 7 let. Včasih malce krajša, včasih daljša. Je pa seveda povsem človeško, da v času debelih krav, nekako ne želimo slišati o prihajajoči krizi. Zato sem se sam pri sebi nekako proti koncu prejšnjega leta odločil, da z prihajajočo krizo pač ne bom več težil.

No, pa je prišla. Precej prej, kot sem pričakoval, čeprav, realno gledano, od prejšnje je minilo že več kot 10 let. Seveda je pripomogel tudi Korona virus, čeprav to je verjetno bolj povod, kot vzrok. Čeprav, če bo virus še dolgo vztrajal, bo tudi kot vzrok precej pomemben.

Tega ne pišem, ker bi želel poudariti, kakšen dober napovedovalec sem. Ker to nisem. Če bi res kaj napovedal, bi poskrbel, da na borzi nisem praktično polno investiran ampak bi naložbe prodal, ter sedaj ceneje kupoval nazaj. Pišem predvsem zato, da podkrepim tezo, ki sem jo tudi pogosto zagovarjal, da so gospodarski cikli dejstvo. Da za časom debelih krav, pride čas suhih krav. Da je potrebno v času konjukture varčevati za čas recesije. Da v času recesije, najbolj nastradajo najbolj ranljivi. Prvi bodo službe izgubili tisti, ki imajo že tako nizke plače. In zato so države sprejele pravila, ki nalagajo državam proticiklično delovanje. Strokovno se temu reče – Fiskalno pravilo.

Ali smo to krizo, kot država pričakali v boljšem stanju kot prejšnjo? Zadolženi smo bolj. Davke imamo višje. Zaposlenost v javnem sektorju tudi. Ali smo res bolje pripravljeni?

Povprečen človek bo v svoji delovni dobi bil deležen 4-5 kriz. Bodite na to pripravljeni. Kako? Denarne rezerve za 6 mesečne stroške. Varčevanje za dodatno pokojnino, pride tudi v takšnih primerih. Ob dvigu plače, ne prehitro prilagoditi svojega trošenja oz. življenskega standarda:-))