Raspberry PI2 – domača backup mašina (in še malo več)

Raspberry PI je majhen računalnik, osnovan okoli ARM procesorja, ki se sicer v glavnem uporabljajo za mobilne naprave. Zgodovina ARM processorjev je zanimiva, ker so v par letih uspeli preseči Intell po število prodanih processorjev čeprav resnici na ljubo jih sploh ne delajo. Osnovno podjetje se ukvarja le z arhitekturo processorjev, ki jo potem licencirajo izdelovalcem. Namesto v moč so svoj fokus usmerili v nizko porabo, in s tem zajahali val razvoja pametnih mobilnikov ter se prebili v sam vrh. Tudi Applovi procesorji so na njihovi osnovi, čeprav imajo drugačno ime. In, ker mobilniki potrebuejjo čedalje več procesorske moči, tudi te processorji niso več le varčni ampak tudi zmogljivi.

Raspberry Pi 2 model B, ki sem ga kupil, ima poleg ARM Cortex-A7 procesorja še 1 GB RAM, grafični procesor, 4 USB priključke, HDMI video izhod in micro SD socket. In to je to. Sam sem kupil kar paket skupaj z plastičnim ohišjem, napajalnikom in SD kartico z nameščenim operacijskim sistemom za 63 EUR.

Glavni razlog za nakup je dejstvo, da moj mali PC enostavno ni bil sposoben zajemati slike iz ene kitajske mrežne kamere v polnem formatu. Nekako mu je še zneslo zajem nižji resoluciji, v polni HD pa je pokleknil in je bilo preveč izgubljenih frameov. Ker PI obljublja možnost Full HD video outputa, sem nekako sklepal, da bo dovolj močan tudi za zajem videa iz mreže.

Ko sem ga razpakiral, vstavil SD kartico, priklopil na štrom, priklopil HDMI monitor, v USB vtaknil miš in tipkovnico je zadeva zalaufala. V nekem Linuxu. V grafično okolje. Prav dolgo se v njem nisem zadržal, amapk dovolj, da sem dobil občutek da bi to v bistvu zadoščalo za manjzahtevno delovno postajo, kjer uporabljaš v glavnem brskalnik pa morda še kakšno pisarniško okolje. Če res dobro laufa tudi video, potem to v bistvu že kar zadošča za drugi domači računalnik. Ampak to me v bistvu ni zanimalo. Zanimalo me je, ali lahko prevzame vse naloge malega PCja, z dodatkom shranjevanja videa iz kamere.

Prenastavil sem ga, da se grafično okolje ne zalaufa, nastavil omrežne nastavitve, odklopil USB miš in tipkovnico ter priklopil zunanji 1GB disk (z lastnim napajanjem). Nato odklopil še monitor in sedaj ga dostopam le z terminalom preko mreže. Zaenkrat vse dela brez problemov. Trenutno so njegove funkcije naslednje, in ob tem sploh ne izgleda, da bi bil pretirano obremenjen.

  1. Namestil sem mysql server, restavriral baze iz mojega web serverja, ter vzpostavil replikacijo. PI tako uporabljam za hot backup mysql baze web strežnika, kjer laufa nekaj spletnih aplikacij. 11 GB je teh baz. In za cirka 500MB dnevnega binary loga, za tiste, ki vas zanima dinamika podatkov.
  2. rsync vsako uro prenese arhive iz web strežnika, kjer se dnevno in meddnevno dela backup baz, ter datotečnega sistema. Ker je web strežnik na hostingu, kamor načeloma nimam dostopa, želim imeti vse backupe pri sebi. In PI skrbi za to.
  3. Postavil sem PPTP server, tako da se lahko z iPadom (ali čem drugim) od koderkoli povežem v domače omrežje in potem gledam T2 televizijo, tudi tam, kjer mi jo sicer blokirajo. Seveda pa je to predvsem odvisno od kvalitete internetne linije, kjer sem priklopljen.
  4. Z openRTSP pobiram video stream iz mrežne kamere v polni kvaliteti in ga shranjujem na disk. Ker tale kamera izgleda sproducira video, ki ni ravno razumljiv vsem predvajalnikom, ga z aconv spremenim v mp4 video. V resnici tukaj aconv ne izvaja nikakršnega prekodiranja, ampak izgleda predvsem popravi headerje in še kakšne kontrolne podatke, da je mp4 file nato razumljiv predvajalnikom.

In to je to. Ravno ko to pišem, sem se spomnil, da moram verjetno še sekundarni DNS gor postaviti, potem pa lahko Fit-PCja kar lepo upokojim.

Vse to, kar sem opisal požere PIju manj kot 10% procesorske moči in po občutku dela odlično. Seveda pa se pri tem nisem ustavil amapk sem želel iz njega iztisniti še več. Želel sem obdelati video posnetke kamere na način, da bi prepoznal morebitno premikanje. Nenazadnje je funkcija te kamere ravno varnostna. V ta namen je potrebno video najprej razbiti na posamezne slike, recimo 4 na sekundo, ki jih nato pošlješ v program motion, ki ugotovi morebitna premikanja. Sam druge variante nisem našel, če jo kdo pozna, naj mi lepo prosim javi.

Video razbit v posamezne slike zna tudi avconv, ki pa je žal za minuto videa potreboval cirka 70 skeund. Kar pomeni, da tega sproti ne more delati, in je zadeva torej za funkcijo varnostne kamere neuporabna. Pri tem je bilo dokaj jasno razvidno, da je omejitev sam procesor, saj je bil le ta zaseden 150% (več core-ov pač). Procesor ima sicer 4 core, ampak izgleda da avconvert ne zna vseh uporabiti, in potem pač rabi več časa. Malce boljše se obnese mplayer, ki sicer delo opravi hitreje, ampak žal zna izločiti le key-frame, kar v mojem primeru pomeni le vsakih 5 sekund (odvisno od kamere), in je tako spet neuporabno.

Ne glede na to, da ta čisto zadnji del mi ni ratal sem z PIjem zelo zadovoljen. Za to ceno res ponuja veliko. Pa sem do sedaj uporabil zgolj najbolj osnovne zadeve. Njegovih posebnih konektorjev in razširitev se še dotaknil nisem. In vse deluje. Direkt iz prve.

V bistvu niti ne vem, kateri Linux imam gor, ampak vse dela kot mora. In vse kar sem rabil, sem lahko inštaliral kot na mojem ubuntu serverju (apt-get install …). Nisme probal še USB wlan kartice, ampak ne dvomim, da bi to tudi lepo špilalo. Zunanji 2TB disk, ki ima napajanje le preko USBja pa žal ni delal. Domnevam, da zaradi napajanja. Disk z lastnim napajanjem dela brez problema.