Ericsson in USB blues

V skladu z zahtevami Kitajske in mislim da tudi smernicami EU, je mogoče čedalje več telefonov (in ostalih napravic) polniti preko USB priključka. Kar ima smisel, saj se namreč precej zmanjša število potrebnih (rzaličnih) polnilcev, sploh, če bodo počasi prenehali biti priloženi samemu telefonu, ker bo ustrezen USB port imel praktično že vsak.

So pa pri tem Ericssonovi inženirji naredili hud korak naprej, in ene tri nazaj. Uporabniška izkušnja njihovega zmazka, vsaj na W200i je namreč obupna.

Ko telefon priključiš na USB, ker bi ga želel recimo polniti, telefon najprej povpraša ali bi ga želel uporabljati v obliki pomnilniškega medija (da ga računalnik vidi kot usb ključek) ali kot telefon (da se recimo priključiš na internet). Precej moteče, če ti s tem teži vedno, kadar ga priključiš, ker ga želiš napolniti.

In sedaj glavna fora. Če ga priključiš na računalnik, in izbereš da naj bo priključen v GSM načinu (da lahko še vedno sprejemaš klice) hkrati pa nimaš nameščenih ustreznih gonilnikov, se telefon pač ne polni. Za polnjenje baterije so očitno potrebni gonilniki in ne le elektrika. Zanimivo. Če nasprotno, izbereš da naj se telefon poveže v načinu pomnilniškega medija, se telefon oz. baterija lepo polni, hkrati pa ne moreš sprejemati klicev, ker se telefon pač prelevi v usb ključek.

Sicer je hkratno polnjenje in komuniciranje preko USB kabla zelo ok. Ni ti namreč treba paziti, kdaj bo telefon ostal brez štroma, kar se v primeru povezave preko bluetooth komot zgodi. Namreč dvojna hkratna wireless komunikacija (bluetooth in UMTS/GSM) plus procesiranje, za telefon ni mačji kašelj. V primeru USB priklopa pa te težave pač ni. Razen.

Razen, če gre za Ericsson. Zadnjič se je zgodilo, da je telefon bil prazen, moral sem se pa povezati. In, če ugasnjen telefon priključim na računalnik preko USB kabla, se avtomatsko poveže v načinu pomnilniškega media. V tem načinu, se pa valja ne moreš povezati na internet. Hkrati pa je bila baterija toliko prazna, da ga niti toliko nisem mogel zalaufati, da bi ga lahko preklopil v drug način. Tako sem ga moral najprej 15 minut filati, da je baterija zdržala zagon telefona, da sem ga lahko povezal v telefonskem načinu, kjer se je potem lepo filal in komuniciral.