Bajke in gorjanci o iPadu

Najprej razblinimo mit o omejitvah glede nakupa iPada. Baje naj bi lahko vsak kupil le dva. Zato za nakup zahtevajo kreditno kartico, ker tako lahko preverijo, koliko si jih že kupil. Ja seveda. Sam sem kupil 3 (tri!). Vse tri plačal z isto kreditno kartico. Vse tri kupil direktno v applovi online trgovini, vse pod istim accountom, vsi z dostavo na isti naslov. Če bi bila omejitev resna, bi me lahko ulovili na par mestih. Pa me niso. Vse tri so lepo dostavili (direkt iz Kitajske). Sicer pa je smešno že preverjanje preko kreditne kartice. Koliko jih ima povprečen slovenec? Koliko povprečen američan?

634002632255251755_ipad1

iPad lepo sede v roke. In res vse teče gladko. Praktično vse spletne strani, ki sem jih odprl se odprejo hitro in brez problemov, še največja ovira je očitno bandwidth. In ta uporabniška izkušnja potrjuje Jobsovo odločitev o nepodpori flasha. Ko se namreč ob tem resnično gladkem odpiranju spomnim na to, kako občasno kakšna spletna stran kuri 25% procesorja mojega macbooka, pri čemer je glavni porabnik flash oziroma bolje rečeno flash bannerji, lahko takšno odločitev le podpiram. In ja, marsikatera spletna stran je kar naenkrat brez bannerjev, kar bi težko šteli kot slabo :-)))). Seveda smo zaradi tega prikrajšani za video, ker so HTML5 podporniki še vedno na seminarjih in tečajih o tem, kako se nov video tag realizira. Nič bat, hitro se bo to uredilo. 24ur.com že dela na tem, drugi bodo pa sledili.

Za razliko of netbookov, ali kaj je ži bila tista muha enodnevnica v obliki mini notebookov, se iPad čisto komot uporablja stoje, recimo čakajoč avtobus, kolega ali enostavno poziranje. Malce manj uporaben je verjetno za kadilce. Uporablja se ga namreč dvoročno. Kar pod vprašaj postavlja v kateri roki potem držimo cigaret.

Seveda pa frustracije niso izvzete. Priključiš iPada na macbooka, le ta ga seveda takoj prepozna. Ga prepozna. Ga prepozna. In to je to. Konec. NE odpre se novo okno, ki bi nam čestitala za nakup, in ponudila par namigov, kaj vse lahko sedaj s to kombinacijo počnemo. iPad je sicer viden v iPhoto, ampak slik iz svojega arhiva na iPada ne moremo prenesti, da bi ga recimo uporabili za foto okvir. Saj se nekako verjento da, ampak na prvo žogo mi ni uspelo.

Druga frustracija je pa appshop. Kjer se baje skriva miljavžent aplikacij, ki samo čakajo da jih uporabimo. Ne vem, v kakšni uri sem našel zastonjskih ene par. Daleč od tega, da bi dobil občutek, da jih je kot listja in trave. Plačljivih je sicer več. Precej več, ampak tukaj se frustracija le nadaljuje. Za prenos in uporabo aplikacij, tudi zastonjskih, je potrebno imeti apple account. Ki ga seveda imam. Takšnega z kreditno kartico. Saj sem preko njega kupil 3 (tri) iPade. Očitno sem tudi v Ameriki, saj so bili vsi trije tam dostavljeni. Pa vendar, ko sem ta account želel uporabiti v app shopu, je zahteval neko potrditev. In se na koncu odločil, da ne morem nakupovati. Ko sem vpisal podatke iz drugekreditne kartice, pa mi je zaračunal $1 (dobim SMS od banke ob vsakem nakupu), nato pa mi je sporočil, da se moji podatki ne ujemajo z podatki banke ???? No, ker sem probal 4x mi je pač zaračunal $4. Account pa še vedno ni delal.

Na srečo mi je potem kolega (hvala S.) posodil svoj account brez kreditne, da lahko prenašam vsaj brezplačne aplikacije. No, seveda se bo tudi to nekako rešilo, ampak začetek je pa malce …. no ne ravno uporabniško prijazen. Tale appshop je po moje sicer velika Applova zmaga. Verjento bo v življenski dobi iPada povprečen uporabnik pustil v njem denarja za vsaj še enega. Za aplikacije, igrice, filme in dodatke kot je recimo možnost priklopa fotoaparata, kamera, dodaten disk ipd…. Sicer pa zna biti ravno uporaba iPada kot skladišče za fotke na potovanju, zelo ok rešitev.

No, ravnokar pa sem odkril še eno zanimivo zadevo okoli videov na iPadu. Embedan video na nastja.com (drupal, youtube) lepo deluje. Lepo znotraj spletne strani v safariju. Kdo je tukaj pohekal zadevo, ali kar Safari, ali youtube ne vem, drupal verjento ne.

Ne spomnim se sicer, ali naj bi iPad oziroma njegov OS že podpiral multitasking ali ne, ampak v praksi ga. Sicer ga dobro skrivajo, ampak deluje. Če recimo v App Store kliknem za namestitev nove aplikacije, nato pa na hitro preklopim v Safari, bo v ozadju namestitev potekala in se zaključila. Res pa cel sistem ni multiple window, tako da neke pretirane koristi od multitaskinga ni.

No, toliko o tej novi igrački po prvih 18 urah, v katerih sem jih kar nekaj namenil tudi spanju in delu, tako da sem imel igračko v rokah le kakšno urico.

PS: Hvala A. za dostavo iz Amerike

PPS: Ker sem dobil 3 iPade (32MB), poteka licitacija preko twiterja, trenutna cena: 680 EUR. Licitacija poteka preko zasebnih sporočil, lahko pa tudi javnih, v twiterju. L I C I T A C I J A poteka do 9.5.2010 do 24:00.