Primer Grčija

Primer Grčije kaže, da morda pa vseeno ni čisto vseeno koga izvolimo na volitvah. Zadeva močno spominja na zaključek socializma v Evropi, ki se je v glavnem, ravno tako kto Grčija, sesul iz čisto ekonomskih razlogov. Politika lahko kar nekaj časa slepi z razdeljevanjem tujega denarja, še posebej pa z razdeljevanjem denarja, ki ga nima, ampak zapitek je prej ali slej treba plačati.

Žal pa račun lahko plača le tisti, ki ustvarja. Tako bodo spet najkrajšo odnesli dejansko delavci.

Takšna EU prihodnosti enostavno nima. Saj se lahko pomaga relativno majhni Grčiji. Ampak kakšen signal se s tem pošilja ostalim. “Bolje zapravljati danes, ker morda boste morali jutri prispevati za tiste, ki so zapravljali namesto vas.”

Kolikor vem, se ameriške zvezne države ne smejo zadolževati. Lahko se zadolžuje le zveza. Ta ukrep bi komot uvedli tudi v EU. Skupaj z odpravo vseh možnih transferjev in pomoči, za katere se prej ali slej izkaže, da niti niso brezplačni, niti ne dajejo rezultatov.

EU kot enoten trg, enotna pravila in enotna valuta je dovolj. Morda še enotna maskota (se pravi predsednik) in enotna nogmetna liga. Vsekakor pa brez prerazdeljevanja denarja.