Draga pot do Grčije – 200 EUR za mobitel

Pot do Grčije je bila sicer dolga, vendar minila brez težav. Žal pa me je kasneje presenetil znesek porabe pri Mobitelu. Le ta se je povečal za 200 EUR. Pa prav veliko klepetal nisem, maksimalno kakšno minuto, po internetu pa tudi ne brskal.

Vendar je pogled na log na moji Nokii pokazal, da se je dejansko nekdo vsakih 15 minut povezal na internet, prenesel kilco ali dve in se odklopil. Hm.

Še najbolj verjeten krivec se mi zdi GPS, ki ga ima Nokia 5800 XM integriranega. In pozna tudi tki. assisted funkcijo, ki je očitno po defaultu vključena. In to v vseh omrežjih. Le ta pomaga pri hitrejšemu določanju lokacije in bolj natančnejšemu lociranu. Za izračun lokacije v GPS sistemu, mora naprava namreč imeti efemeride satelitvo, ki jih sicer dobiva preko satelitvo, ampak to je počasno. Če pa dobi par podatkov preko interneta pa gre hitreje. Potem gre pa še za korekcije.

In zelo verjento ima kakšen operater na Hrvaške, Srbiji ali Makedoniji takšen cenik, za zaračunava recimo po 100K. Če preneseš 5x po 1KB ti to obračunajo kot 500KB, enako kot če bi v enem kosu prenesel 450KB, se pravi ogromnokrat več. Kateri je to, bom pa še videl, iz natančnejšega pregleda porabe.

Še najbolj ironično pri tem je, da GPSa sploh nisem potreboval. Namreč pri prečkanju Hrvaške in Srbije nimaš kaj veliko faliti, pa tudi preko Makedonije do Ohrida ni neka navigacijska znanost. Sem pa, če se prav spomnim, nekje sredi Hrvaške vklopil GPS kompas, da vidim koliko je zračna razdalja do Ohrida in v katero smer peljem. In tega potem nisem izklopil, ker načeloma se ob tem ne prenaša noben zemljevid ali kaj podobnega, kot pri recimo Google mapsih. No, kakor kaže bi bilo precej ceneje, če bi imel google mapse zalaufane, ker potem bi res prenašal slike, ampak imel bi pa stalno vspostavljeno povezavo.

Skratka, previdno pri uporabi GPSa na mobitelih. Lahko je zelo drago.