Entries Tagged as 'Potovanje'

Vožnja na Šri Lanki

Ko sem se zanimal glede rent-a-carja na Šri Lanki, so mi lastno vožnjo močno odsvetovali in predlagali najem avtomobila s šoferjem. Le par komentarjev sem srečal, kjer so bili k temu pozitivno nagnjeni.

Ker sem sam brez večjih težav že prefural dobršen del Evrope, vozil po ZDA in Indiji, sem se vseeno odločil za lastno vožnjo, ki nudi več svobode in prilagodljivosti.

Kaj lahko zapišem po dveh dneh na cesti?

[Read more →]

Zdravniška izkušnja v ZDA

O zdravstvenem sistemu v ZDA vemo vse. Vse kar je potrebno. In to je to, da tako, kot je tam, pri nas nočemo. Pika.

Kako je pa v resnici?

Žal sem imel to srečo, da sem se na popotovanju po zahodu ZDA, ob ogledu Antelope canyona, spotaknil, ostalo pa je naredila gravitacija. Ker je bila podlaga dokaj mehka (mivka) je fotoaparat padec kar dobro prenesel, koleno je dobilo manjše odrgnine, gležen pa nek čuden položaj, ki je povzročil določene fiziološke spremembe, ki so vodile v preobremenitev posameznih delov in posledično povzročile otekline in bolečine.

[Read more →]

Spreminjanje strategije upravljanja državnega premoženja v DZ

Včeraj so na odboru za finance in monetarno poetiko(*) pričeli z obravnavo strategije upravljanja državnega premoženja. Skratka dokumenta, ki naj bi rešil vse zagate slovenskega slabega upravljaja, privatizacije in neprivatizacije. In še pred tem, se je, kajpak, začelo proceduralno mešanje megle. Okoli vprašanja, ali DZ sploh sme spreminjati strategijo, ki jo je v DZ poslala vlada.

Laično mnenje je, da DZ seveda lahko (z amandmaji) spremeni vsak dokument, ki ga obravnava. Pa naj bo to zakon, resolucija ali odlok. Nekako se to sliši popolnoma “naravno”. Ampak temu ni vedno tako. V posebnih primerih, lahko državni zbor le sprejme ali zavrne predlagane dokumente. Recimo v primeru imenovanja posameznih oseb na funkcije. Državni zbor ne more na listo za izvolitev enega sodnika  zamenjati z drugim. Ali pri ratifikaciji posameznih dokumentov. Ne more sprejeti odlok, da ratificira nek dokument ampak s spremembami. To ne gre.

[Read more →]

Leto 2013 v fotkah …

… in bolj malo v besedah.

Pregled fotk lanskega leta pokaže, da se mi je smučalo, hodilo in kolesarilo. Malce tudi potovalo (po balkanu). Žal sem izrekel sožalje na več pogrebih, kot čestital k rojstvom. In ja, leto 2013 je leto, ko sem postal profesionalni politik. In tudi na ta račun spoznal veliko dobrih ljudi, nekaj pa tudi manj dobrih.

In, če ocenim razmerje fotko/čas, se pravi čemu se splača nameniti čas glede na to, ob koliko fotkah se želiš potem spomniti tiste trenutke, se čas splača nameniti ljudem, ki jih imaš rad ter z njimi oditi v naravo ali na potovanje. Kako enostavno, mar ne.

Odlična kuponska ponudba – 100 točk za tekst predstavitve

50% popust! Kako lahko to zamudite???

Ob takšnih neverjetnih ponudbah je dobro najprej pogledati, za koliko nam takšno nepozabno ponudbo nudijo na booking.com. Glej ga zlomka. 3 nočitve v tem hotelu, na ta termin dobite že za 240EUR.

Ok. V ODLIČNI ponudbi je poleg nočitve še “praznični polpenzijon”, se pravi bife večerja. Hotelska. Saj vemo, koliko tipično to stane v hotelu. No, seveda si bi kdo mislil, da je vključen popolen silvesterski večer, kar bi lahko pomenilo kakšnih 100 ali 200 EUR več. Ampak ne. Silvestrujete v tej ponudbi lahko na prostem, v Kopah ali Slovenj Gradcu. In pa vključena je smučarska karta na Kopah. V bistvu 3-dnevna + dve uri. Kar prinese še 190 EUR po rednih cenah. Po trenutnih razmerah imajo na Kopah 20 cm snega, delale naj bi 2 od 8 naprav. Ponavadi v teh primerih, ceno karte znižajo, ne vem pa kako je s tem na Kopah.

Skratka, pri najboljši volji pridemo do 500 EUR, kar je še precej daleč od redne cene, ki je 732 EUR, in precej bližje 366 EUR, za kolikor lahko to ponudbo kupite. Seevda pa je zabavno prebrati tudi opis ponudbe.

Megabon vas tokrat popelje v snežno pravljico pred pragom zasebnega letališča, kjer se boste počutili kot zvezdniki, ki med vikendom odletijo v mondena smučarska središča. Prav tak občutek izvablja Hotel Aerodrom pozimi, saj pogled na zasneženo letališče in bližnje gore poskrbi za nepozabno praznovanje novega leta v stilu.

Vau. Snežna pravljica? Dvomim da je sneg zajamčen. Počutili kot zvezdniki, ki med vikendom odletijo v mondena središča. Jup. Oni odletijo, vi pa ostanete na letališču :-)

Zamislite si večer, ko ste z najljubšo osebo v objemu in iz udobja hotelskega lounga gledate pomirjajoče snežinke, kako lahkotno poplesujejo in se z nežnostjo spuščajo proti letališki stezi in prekrivajo silhuete športnih letal pod ponjavami. Vse to lahko postane resničnost, saj Hotel Aerodrom preveva prav poseben ambient, v katerem je sprostitev zagotovljena.

No comment needed. Ne vem kaj še čakate.

Pa da ne bo pomote. V tem hotelu sem bil enkrat na kosilu. Bilo je odlično. Verjamem, da je tudi hotel sam zelo ok.

Skratka, ko boste naslednjič opazili kakšno nezamudljivo kuponsko ponudbo, poglejte malce naokoli. Morda pa kupona niti ne rabite.

Viri: Megabon.eu, spletna stran smučišča Kope, booking.com

PS: Poklical sem na Kope, in zaradi nedelovanja naprav je dnevna vozovnica 19 EUR in ne 27 EUR.

Vikos gorge

Vikos Gorge je baje najvišja soteska na svetu, po nekih pravilih, ko mora biti ne preveč široka, da sploh je soteska (gorge). Nahaja se v bližini albansko-grške meje, in ker smo šli ravno mimo, smo si jo šli ogledati. Na najvišjem delu je cirka 1km visoka, široka pa le malce več. Celotna okolica je lepo urejena, še posebej vasica Monodendri, kjer pač prevladujejo kamnite stavbe, ki so tudi krite z kamni.

Po soteski se sicer lahko tudi sprehodimo, vendar bi to zahtevalo malce bolj navdušene hodce, pa tudi sicer je poleti to bolj mučenje kot uživanje.

[Read more →]

Vse stvari imajo svoj namen

Že prvi dan je na plaži nek albanec, ki sicer dela in živi v Angliji, navezal kontakt z M., verjetno iz dolgočasja. Pa tudi sam sem kasneje z njim spregovoril par besed, čeravno takoj, ko sem ga pobaral o tem, kako sam gleda na razvoj Albanije ni nič kaj veliko vedel povedati, tako da smo več ali manj ostali pri bolj površinskih temah.

Kot vsi balkanci, ga je seveda tudi Tim, tako se je preimenoval iz originalno albanskega Quintim-a, rad pil. Najraje rakijo. In nas je na zadnji večer povabil na pijačo. Po popiti butelki ob večerji, pa potem poliču skupaj z njim, in na koncu rakijo, je bil balkanski namen vsekakor dosežen.

Ampak zakaj omenjam to pivsko štorijo? Zato, ker ima očitno vsaka, še tako nepomembna pijanka nek svoj globji namen.

[Read more →]

Albanija

Da je Albanija revna država se najprej vidi po cestah. Tako po gostoti le teh, kot po njihovi kvaliteti. Razen tam, kjer jih nekako rihtajo, in je stanje še slabše kot sicer, so nekako na nivoju tega, kar smo imeli v Jugoslaviji pred 30 ali 20 letih. Seveda so izjeme, in obstajajo tudi posamezni odseki avtocest, pa saj smo jih tudi v Jugoslaviji imeli.

So pa te avtoceste bolj kot po EU vzoru narejene po Indijsko, vključujoč vse krave, koze, kolesarje in traktorje, ki jih s pridom uporabljajo, včasih tudi v napačno smer. Nobeno presenečenje tudi ni, da se avtocesta pred kakšnim mestom isteče v krožni promet.

Ampak glavne povezave med mesti so čisto lepo prevozne. Če seveda ne falite na kakšnem križišču, ki so pogosto zelo slabo označena. Oziroma neoznačena. Skupaj z praktično neobstoječimi GPS mapami, ki premorejo le par cest, si več ali manj prepuščen lastnemu občutku za navigacijo in smerem neba, kot jih kaže sonce. Ampak ob majhnem številu cest to sploh ni problem.

Sicer pa izvzemši Tirano, oz. večja mesta, prav veliko prometa niti ni. Se pa zato redno po cesti sprehajajo živali. Krave, osli, koze, ovce in psi so kar redni uporabniki. V mestu je pa tako, mediteransko. Se pravi kaos primerljiv s španskimi ali italijanskimi mesti. Gužvanje in hupanje. Ampak hupanje boj po indijskem vzoru, se pravi “pazite name, tukaj sem” in ne toliko v smislu pošiljanja drugih nekam skupaj z njihovo familijo. Predvsem je pomembn v tem ohraniti mirno kri, potem pa vidiš, da vse skupaj ni nič takšnega. V bistvu se promet navkljub vsemu hrupu odvija precej počasneje, kot smo vajeni, kar pa nekako tudi pomeni varneje.

[Read more →]

Zapuščeno letališče Gjader – Albanija

Ko sem kolegu omenil, da gremo letos v Albanijo mi je predlagal obisk opuščenega vojaškega letališča. Zgrajneo naj bi bilo podobno, kot kakšno v bivši Jugoslaviji, kjer so hangarji skriti v gori tako da lahko letala poletijo praktično iz gore.


Tukaj gre pista dejansko čez vas, ki je bila pač uporabljena za krinko oz. zaščito. Zadeva je zapuščena, čeprav baje šele od leta 2000. Še v času vojne v Bosni naj bi letališče uporabljali američani. Potem pa so v nekem družbenem vretju v Albaniji, državljani vojsko poslali domov, letališče pa malce “pospravili”.

Wikipedija ima seveda več informacij.

No, sicer pa, ko sedaj gledam na google earth, vidim da sem eno celo pisto zgrešil. Saj sem v bistvu vzletal (video) po pomožni :-)))

Toplice v Hévízu

Toplice v Hévízu so malce drugačne kot ostale. Gre namreč za naravno termalno jezero, ki sicer ni veliko kot Blejsko, je pa za par tivolskih bajerjev. In na sredi tega jezera, so postavili objekt, ter tako osrednji del zaprli, da je tudi pozimi zrak ogret. Temperatura vode naj bi sicer vedno bila nad 20 stopinj, zrak je bil pa ob našem obisku blizu nule. Pa se je dalo čisto normalno plavati tudi zunaj.

[Read more →]