Entries Tagged as 'Izlet'

Vikos gorge

Vikos Gorge je baje najvišja soteska na svetu, po nekih pravilih, ko mora biti ne preveč široka, da sploh je soteska (gorge). Nahaja se v bližini albansko-grške meje, in ker smo šli ravno mimo, smo si jo šli ogledati. Na najvišjem delu je cirka 1km visoka, široka pa le malce več. Celotna okolica je lepo urejena, še posebej vasica Monodendri, kjer pač prevladujejo kamnite stavbe, ki so tudi krite z kamni.

Po soteski se sicer lahko tudi sprehodimo, vendar bi to zahtevalo malce bolj navdušene hodce, pa tudi sicer je poleti to bolj mučenje kot uživanje.

[Read more →]

Spopad levice in desnice … v postelji

Kar nekako v navado mi je prišlo, da sobote, ko je vreme še premrzlo za bicikel, porabim za sprehod na Rašico. Kar ponavadi pomeni sprehod iz megle na sonce. Ampak navklub prijetnosti in koristnosti tega početja ne gre brez zapletov.

Tako je bilo tudi danes, ko sem se okoli 6:45 zbudil v topli postelji, zavedajoč se da je zunaj mrzlo, v nogah sem pa še čutil četrtkovo nočno smuko, ki se je zgodila po sredinem gonjenju sobnega bicikla, po tem ko torkovo nočno smučanje še ni bilo regenerirano v celoti.

[Read more →]

Slavnik – 1028

Slavnik je hrib na Primorskem, kamor smo danes peljali punce, da se malo prezračijo. In res, za ta namen je bil kar primeren veter. Vzpon sam ni nič posebnega, večinoma poteka po gozdu, po precej razritih poteh, ki niso najbolj prijetne za noge, dobri gležnarji pa kar pomagajo. Na vrhu je pa precej prostorno in položno. Sicer je bilo gor kar veliko kolesarjev, tako da so mi naredili malce skomin, ampak resnici na ljubo, ne vem, če se ima smisel eno uro peljati zavtomobilom, da potem gor kolesariš. Grem raje kam še višje :-))

So pa primorci zelo levičarsko zavedni. Pod Slavnikom je mlaj z kar dvema zastavama komunistične partije, potem smo pa še v Dolini (v Italiji) naleteli na nek dogodek, kjer so ob mlaju peli slovenske pesmi, povsod naokoli pa rdeče zastave.

[Read more →]

Slap Peričnik

V bistvu sem se kar malce zamislil nad dejstvom, da do včeraj še nisem obiskal slapa Peričnik. Obiskal sem ga v organizaciji bolj družinskega planinskega izleda Planinskega društva Onger Trzin. Čeravno v tistih krajih še kar vlada zima, je šlo bolj za sprehod kot pohod. Le zadnji del, je bil malce bolj zoprn zaradi ledu.

[Read more →]

Na Storžič – 2132m

Storžič – 2132m, ima med hribi pri meni posebno mesto. Zaradi družinskih povezav je dobil že kar status romanja, in sem ga v mladih letih obiskal vsako leto, kdaj tudi 2x. Romanje se je začelo s vzponom na planino Konščico, do koder takrat še ni peljala cesta. Od tja pa potem mimo Bele peči do planine Javornik, nato pa preko Škarjevega roba to vrha.

IMG_7324

Sedaj je pa minilo že kar nekaj časa, od kr sem ga obiskal nazadnje. Še kot študent sem se odpravil gor skozi žrelo, in ker sem pozabil uro, nisem nekako imel pravega občutka za čas, kar je rezultiralo v tem, da sem bil gor in dol v času namenjenemu samo za vzpon. Posledice so nastopile v približno tedenski nesposobnosti hoje :-)))

Za letošnji drugi dva tisočak, prvi je bilo Mangrtsko sedlo z biciklom, sva se z N. zapeljala do doma pod Storžičem, nato pa pač v klanec do Škarjevega roba, in nato proti vrhu. Pot je lepo opisana na hribi.net. Vzelo nama je malenkost več kot 3 ure. Razgled je bil celo pot izjemen, le iz vrha je bilo proti Preddvoru malce oblačno. Na vrhu je bilo kar precej ljudi, ki so izkoristili ta lep jesenski dan.

Sestopila sva po isti poti. Za malce izkušene bi bila sicer malce boljša varianta vzpon preko Žrela (na Hribi.net ima oznako zelo zahtevna označena pot) pa potem spust po Škarjevem robu. No, v bistvu sem se te poti zaradi N. ustrašil čisto brez razloga. Če bi kdo imel tečave tam bi bil to verjento jaz. Nekako mi je današnji izlet lepo pokazal, da moram na hribovski kondiciji še malo delat :-)))

S kanujem po Kolpi

Zadnje dneve počitnic je lepo nameniti tudi domačim krajem, še posebej, ker mi je bilo kopanje v Kolpi dolgo časa redna poletna aktivnost. Za isposojo kanuje smo se zmenili pri Turizmu Majerle, v Dolu ob Kolpi. Definitivno se na svoj posel spoznajo bolje kot na oblikovanje spletne strani :-))). Najem kanuja je 20 EUR na odraslo osebo (nad 10 let). V kanu pa gresta lahko dva odrasla in nekako dva otroka (če nista prevelika). Zraven seveda sposodijo tudi vesla, pa tudi rešilne jopiče in čelade. Slednje za aktivne plavalce ni potrebno, za otroke pa je. Nenazadnje problem, če se prevrneš na “brzici” ni v globini vode in znanju plavanja (pa plavaj, če znaš v 20 cm globoki vodi), ampak bolj v tem kako odreagiraš, ali te zgrabi panika ipd….

IMGP8898

Kolpa je mirna reka, za vse, ki ste kdaj že šli z raftom ali kajakom po Soči ali zgornji Savi je to ekstra mirna reka. Je pa vmes par jezov, kjer je potrebno kanu bodisi na roke spraviti čez (2x na naši poti), ali pa se spustiš čez, kjer pa je malce adrenalina. Še posebej, če si v čolnu sam z dvema otrokoma. Neke realne nevarnosti, da se komu kaj zgodi, sploh, če ima čelado, pa ni. Seveda so pa kamni spolzki, in če se malce nepreviden, ko spravljaš kanu čez jez, lahko hitro padeš na skale, ali pa si zavleček kanu na noge. Oboje ni ravno prijetno.

[Read more →]

Piza stolp fail

Definitivno ena največjih napak gradbeni zgodovini človeštva, ki pa je zdržala tako dolgo, da je sedaj velika uspešnica. In res se turistov kar drenja okoli njega, tudi na izjemno vroč poletni čas. Za razliko od mojega predzadnjega obiska na tem istem kraju, pred cirka 10 leti, je sedaj stolp odprt za javnost, čeravno le v omejenih količinah, čakalni čas pa je bil ob našem obisku cirka 5 (pet) ur.

Takrat, pred 10 leti, je bil stolp opremljen z ojačitvami, obtežitvami pa še privezan je bil, da ja ne bi padel. Danes pa ojačitev več ni videti, baje pa so znotraj. Stolp je verjento saj toliko bel, kot takrat ko so ga gradili, če ne celo bolj. Baje so ga le umili, izgleda pa kot bi ga tudi oblekli v plastiko. Konec koncev, morda ga sploh niso niti umili niti preoblekli, ampak lepo porušili in na novo zgradili. Vsekakor je prelep, da bi bil res star skoraj 1000 let.

Žal ne najdem nobenih slik od takrat, se pa spomnim takratnih člankov iz ŽiT, kako naj bi stolp reševali. Ideje so bile od zamrzovanja okoliškh tal, da bodo bolj stabilna, do ravnanja s pomočjo tankov. Kaj so potem naredili, pa si lahko preberete na eni od slik.

Kaj menite, gledamo res skoraj 1000 staro restavrirano umetnino, ali le dobro plastično kopijo?

Polet z balonom

V drugo nam je polet uspel. Prvič je žal na vzletnem mestu zapihalo, in polet je odpadel. Baje se odpoved na samem mestu zgodi precej redko, ampak gre pač za nepredvidljivo naravo.

polet

Leti se tipično zgodaj zjutraj, ko je ozračje še mirno. Kasneje se namreč zaradi segrevanja pojavljajo raznorazna zračna gibanja. Mi smo se zmenili ob pol osmih, nato pa smo malce krožili na okoli in izvajali zračno sondažo. Se pravi spustili balonček s helijem, in nato opazovali kam ga odnaša. Tako potem vidiš kam veter piha, in v skladu s tem izbereš vzletno mesto.

[Read more →]

Smrdljiva Toskana – naravne terme Saturnia

saturnia

Saturnia, Toskana, Italija

V južnem delu Toskane najdemo naravni izvor tople vode (povprečno 37°C) kjer se lahko v naravnih koritih okopamo, umijemo in zmasiramo, težko bi pa glede na temperaturo rekli da se osvežimo in ohladimo. Gre za terme Saturnia.

V času našega obiska je bilo kar precej obiskovalcev, tako da so se verjetno tisti na sredini smejali tistim spodaj, tisti zgoraj pa tistim na sredini, češ da se namakajo v njihovih “izpustih”. Vsaj nekako takšna je bila tradicija ob Kolpi, kjer so se tisti v Radencih smejali tistim v Vinici, tisti v Vinici tistim v Adlešičih. V Adlešičih tistim v Gribljah, pa potem še Podzemelj, Primostek, Metlika, itd…

[Read more →]

Sv. Primož nad Kamnikom in Kraljev hrib

Ko postane doma neznosno, ker punce ne vedo kam bi s svojo odvečno energijo, je čas da se jih natera malce hodit. V hrib. In Sv. Primož nad Kamnikom je takšna primerna tura, da se jih malce pregoni.

IMGP7148

Na parkirišču pri tovarni Calcit je ponavadi med vikendom dovolj prostora.

Potem pa čez cesto in v hrib. In kaj veliko ne moremo faliti. Sicer se da vmes ubrati par bližnjic, ampak načeloma lahko sledimo makadamski cesti. Nekje na 2/3 pa cesto zapustimo in nadaljujemo po gozdni poti, do pozno gotske cerkvice poimenovani po … Primožu.

[Read more →]