Entries Tagged as 'Planinarjenje'

Storžič – 2132 mnm

Storžič je verjetno moj največkrat obiskani dvatisočak. Mama je namreč doma iz Loma pod Strožičem, in tako je bilo kar nekaj let na vrsti vsakoletno romanje iz planine Konščica, mimo Bele peči, preko planine Javornik, čez Škarjeve peči na Storžič in nazaj dol.

Zanimivo je, da mi je v spominu gora ostala precej manj strma in nevarna, kot pa letos. Pred dvema letoma sva z N. že šla gor, od Doma pod Storžičem na Škarjeve peči in potem vrh, ter po isti poti nazaj, in že takrat me je malce presenetil tisti zadnji del, ki sem ga v spominu imel precej manj zahtevenega.

[Read more →]

Prvi januar – na Rašico

Leto sem šel prvič tradicionalno prvo januarsko na Rašico. Se je splačalo. Evo, par lepih fotk za gušt.

Končno malce snega

Sicer bolj za začimbo pa vseeno. Sicer napovedujejo bolj mrzlo vreme, kar pomeni, da bo sneg verjento ostal še kar nekaj časa, ampak vseeno si nisem upam izpustiti te priložnosti in sem tako ob sedmih zjutraj se toplo oblekel in odšel.

Glede na temperature v zadnjem času, sem se seveda toplo oblekel. In še pred vrhom spravil kapo v žep, ker mi je bilo enostavno prevroče. Ko sem sedaj pogledal na www.meteo.si trenutne vremenske razmere, sem kar malce presenečen, da je bila temperatura tam okoli -10 C. Moj občutek je bil bližje pozitivni ničli.

[Read more →]

Leto 2011 v fotkah

Evo, tako je izgledalo moje leto 2011 v fotkah:

Snežni gradovi pod Peco - Obiskali smo deželo Kralja Matjaža, kjer vsako leto organizirajo izdelavo skulptur iz snega.

Dobeno - Leta 2011 sem se prvič povzpel na Dobeno že 5. februarja.

[Read more →]

Planinski izlet – Lisca

Da malce preluftam punci smo se v soboto spravilina planinski pohod na Lisco v organizaciji lokalnega planinskega društva Onger Trzin. Med vožno proti izhodišču smo se ustavili ob zaselku Puršnica ter si ogledali slap na potoku Gračnica.

Nato smo se ustavili še v samostanu Jurklošter,  kjer je baje pokopana Veronika Desenioška.

[Read more →]

Stol – 2236 mnm

Stol je najvišji vrh Karavank. S svojimi 2236 metri nad morjem (mnm) sicer pride na listo slovenskih dvatisočakov, vendar ni ravno visoko na tej listi. Če prav pomnim, je to bil tudi moj prvi osvojeni dvatisočak, in odsihmal(*) vzpona nisem ponovil. Tako da je bil skrajni čas. Prva sobota v septembru je ponujala obetavno vreme, tako da odločitev ni bila težka. Z menoj sta šli tudi N. in njena sošolka T. Glede na to, da gre za nezahtevno planinsko pot, glede varnosti nisem imel pomislekov.

Do Valvazorjeve koče smo se pripeljali po precej razdrapani poti. Večino poti sem peljal za enim peguetom, ki je bil izgleda cepljen proti hitrosti, ker sem še v prvi prestavi, brez dodatnega gasa, moral občasno zabremzati, da ga nisem porinil. No ja, je pa avto malce manj trpel. Od Valvazorja pa nato vodita dve poti na Stol. Žirovniška pot naj bi bila bolj strma, Zabreška pa malce manj. Odločil sem se za vzpon po prvi in spust po slednji. In res, pot se kar hitro postavi pokonci in je praktično ves čas napeta. Na začetku po gozdu, nato malce grmičevja in na koncu trava z kamenjem, ki jo nato zamenja kamnje s travo.

[Read more →]