O opremi za Kilimanjaro

Opis poti že nakazuje, kakšna oprema je potrebna. Večino poti takšna, kot bi se odpravili na spomladni sprehod na Nanos. Kratke ali dolge pohodne hlače, majica, planinski čevlji, lahko nizki (čeprav ne priporočam), nekaj za dež, kapa. Zaradi sonca je fajn, če se lahko v celoti zakrijete. Pričakovane temperature tko, do 5C, zjutraj morda malce manj, ampak takrat ste v spalki :-)))

Za majico priporočam Aclima majico. 4 dni nošena, spotena, smrdiš ne nič. In ja, seveda so me nejeverno gledali, ko sem jim rekel naj povohajo, kdo pa želi vohati 4 dni nošeno majico drugega? No, po vohanju pa samo še čudenje. Skratka, namesto vsak dan novo majico, zadoščata dve. Ena za hojo, in ena za kočo.

No, potem pa pride zadnji dan. In v bistvu vso opremo potrebujete le za končni vzpon, za vse ostale dni, se lahko uporabite to, kar boste uporabljali zadnji dan. Pričakovana temperatura je do -15C, vendar zaradi višine in manj kisika, sami sproducirate manj toplote.

Sam sem glede na predlog imel oblečeno zgoraj:

in spodaj:

  • dvojno termo perilo
  • bolj zimske pohodne hlače (daleč od smučarskih)

Imel se pa pripravljene še goretex hlače, da jih dam čez.

Rokavice sem imel dvojne, pri čemer so gornje bile palčne.

Dvojni volnene nogavice, čevlji, gamaše. Imeli smo tudi grelne blazinice, vendar težko ocenjujem, ali so kaj pomagale. Gamaše so se izkazale za full uporabne zaradi blata prvi dan, in prahu vse nadaljnje dni. Zaradi snega jih nismo potrebovali.

Dereze sem imel s seboj, ostale so v nahrbtniku. Ali so potrebne, je odvisno od razmer.

Za tekočine je potrebno za 2 – 4 litre. Za zadnji dan, termovke. Prve dve uri je čaj zdržal v neizolirani, nato sem prešel na uporabo iz ene termovke, pol čaja iz druge pa sem prinesel še toplo v dolino.

Ali je bilo dovolj? Da.

Je bilo preveč? Morda.

Ključna je zaščita pred vetrom. Pihalo je kar močno, in, če te zgornji sloj zaščiti dobro pred vetrom, je spodaj potrebno manj. Po moje bi komot lahko zgoraj izpustil flis jopico (in bombažno majico), spodaj pa en sloj termo perila. Sploh, ker sem imel na voljo še dodatne goretex hlače, če bi vseeno potreboval. Morda bi šlo zgoraj tudi brez enega sloja termo perila. Ampak glede na stanje, vam je težko vroče do točke potenja.

So mi pa nekje sredi poti začeli zmrzovati palci na rokah. In rokavice niso nič pomagale. Pomagalo pa je, da sem nehal hoditi z palicami, spustil roke, s tem omogočil več krvi, da pride k prstom in stanje se je normaliziralo. V resnici, sem večino hriba prehodil brez nataknjenih palčnikov. Kar pomeni, da so v bistvu ene rokavice zadoščale.

Aja, pa kapa seveda. Sam sem imel eno tesno, ter kapuco od puhovke. In to je zadoščalo.

Še naglavna svetilka in sončna očala. Nič posebnega. Sem pa imel s sabo tudi smučarska očala in zaščito za obraz, vendar nisem potreboval.

Sem pa glede na kasnejše dogajanje, verjetno imel manjše ozebline na nogah. Vsaj tako mi razlagajo manjšo omrtvičenost na konicah prstov, pa tudi sicer imam nekako hladnejše noge. Baje da bo sčasoma minilo. Med samo hojo nisem čutil nič posebnega, sem pa na koncu iz čevlja izvlekel čisto zlepljeni nogavici. Morda bi vseeno rabil še za pol številke večji čevelj, ali morda za eno stopnjo bolj “zimske”.

Še o spalni vreči. V kočah se spi v spalkah, odej ni. Temperature padejo pod 0. Tesnenje oken je  stvar naključja. Sam sem kupil tole in sem bil zadovoljen. Večinoma sem spal v gatah in majčki, en dan sem imel še tanek flis, če bi spal v termo perilu, bi pa verjetno zgorel. Sicer si pa lahko v koči dobil tudi velo vodo za termofor. Pač, daš v plastenko in jo daš v spalko in te greje celo noč.

Vprašanja?