Planinski izlet – Lisca

Da malce preluftam punci smo se v soboto spravilina planinski pohod na Lisco v organizaciji lokalnega planinskega društva Onger Trzin. Med vožno proti izhodišču smo se ustavili ob zaselku Puršnica ter si ogledali slap na potoku Gračnica.

Nato smo se ustavili še v samostanu Jurklošter,  kjer je baje pokopana Veronika Desenioška.

Vzpon se je začel na 450 mnm, vrh na 930 nmn pa smo dosegli po slabih dveh urah hoda. Na vrhu je kar prostorna planinska koča, bolj gostilna in pa seveda vremenski radar, ki pokriva celo Slovenijo. Meteorološka postaja tam ima stalno prisotnost meteorologa, ki mu je verjento kar dolgčas zato nam je z veseljem razkazal meteorološko in radarsko postajo. Na Lisco se seveda lahko pripeljete tudi z avtomobilom. Spustili smo se na drugo stran, proti Krakovemu, kjer nas je avtobus pričakal pred vinsko kletjo Mastnak. Seveda se vinske kleti ne izpusti, tako da nam je lastnik malec obrazložil kako pridelujejo penino. Seveda smo tudi degustirali :-))

Sama pot na in iz Liste ni zahtevna, čeravno tudi prav položna ni, in na par mestih se je kar grizlo kolena. Na vrhu je pa ogromno prostora, tudi z par piknik placi, tako da so se lahko froci dobro zdivjali, prezračili in predihali.

GPS track naše poti.