Entries Tagged as 'Volitve 2011'

Tretja možnost!

Naj najprej poudarim, da sem vesel, da Turk izgleda ne bo ponovno predlagal Jankovića, kar bi prineslo kar nekaj težav, kot sem opisal pred dnevi. Predsednik Turk je s svojim (še ne) predlaganjem Marka Voljča za mandatarja, dejansko odprl opcijo tretjega človeka. Kolikšno težo ima pri tem domnevna obtožba Jankovića, ki naj bi bila že vložena, je za sedaj le stvar ugibanj.

Današnji odzivi strank so kar zanimivi. Naša državljanska lista je zadržana, Janković podpira in se je pripravljen umakniti, SD je presenečena, SDS je na istem stališču kot pred 20 leti, SLS še ne ve, Desus pa še ni dojel za kaj se gre.

[Read more →]

Janković po Jankoviću?

Ok, Janković se je na predlog predsednika Turka odpravil po mandatarstvo v parlament, brez podpisane koalicijske pogodbe, ki v celoti niti usklajena ni bila. Glavni pogajalec Državljanske liste, Janez Šušteršič, je takoj po parafiranju javno povedal, da je parafirane cirka 80% pogodbe, da pa mora o ostalem, kar se niso uspeli dogovoriti, odločati svet stranke. Kakšne igrice se igra Janković, da to potem razglaša kot v celoti parafirano pogodbo, ve le on. Rezultat pa je dobil serviran včeraj.

Ne le, da očitno ni dobil glasov poslancev strank, ki ga javno niso podprle, dobil ni niti vseh glasov poslancev strank, ki so ga javno podprle. Ampak pustimo to. Kaj sedaj sledi?

[Read more →]

Virantov paradoks

Virant oz. Državljanska lista se je znašla v zanimivi situaciji. Kar naenkrat je odgovorna za sestavo vladne koalicije. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da je možnih koalicij brez DLGV precej več, kot takšnih z njo. Začnemo lahko kar z PS + SDS in potem raznimi pritiklinami, in bomo zelo hitro prišli do veliko možnih kombinacij.

Že že, ampak te niso realne. Ja, niso. Niso realne iz enega samega razloga, ker smo pozicije nekaterih z kom bi, in z kom ne bi, že ponotranjili, takorekoč posvojili. In se več ne sprašujemo kaj je narobe z Jankovičem ali Janšo, da ne moreta skupaj sodelovati v dobro Slovenije. Ne, smo pač sprejeli, da NSi z levimi ne gre skup, PS ne z desnimi, Pahorjevi (Pahor bi morda celo šel) pa ne z nobenim, ki ga ne požegna Kučan.

In v takšni zreducirani množici preostalih, kjer si je vsak razvajen otrok že izbral s kom ne želi sesti, in kom ne spati, in katere pravljice ne mara, prav malo pa je povedal o tem kar želi, kaj ima rad in kaj bi rad dosegel, je na DLGV naloga, da izbere s kom naj gre. S tem pa jasno tudi prevzame odgovornost. Dejstvo je, da bo glede na volilni rezultat predvsem pa trenutno stanje v državi, kakršna koli že bo koalicija, takoj štartala s sicer večinsko podporo poslancev, pač pa manjšinjsko volilcev. In po prvih sprejetih ukrepih, bo njena priljubljenost še padla.

[Read more →]

Leto 2011 v fotkah

Evo, tako je izgledalo moje leto 2011 v fotkah:

Snežni gradovi pod Peco - Obiskali smo deželo Kralja Matjaža, kjer vsako leto organizirajo izdelavo skulptur iz snega.

Dobeno - Leta 2011 sem se prvič povzpel na Dobeno že 5. februarja.

[Read more →]

Dan potem

Težko bi zapisal, da sem s presenetljivim rezultatom volitev zadovoljen. Politika protekcionizma, državnih investicij ne glede na ceno in prijateljskih uprav državnih podjetij se bo nadaljevala. In to za Slovenijo ni dobro.

Naša lista je dosegla soliden rezultat. Ni posegla v višave, kamor so nas postavila začetne ankete, podžgane z na novo prebujenim upanjem ljudi, ki sta ga v apatično in usmrajajoče politično vzdušje v Sloveniji prinesli novi stranki. Smo na četrtem mestu. Osebno sem dobil rezultat, ki sem ga pričakoval. V svoji volilni enoti, neposredno za predsednikom stranke in nosilcem lista Gregorjem Virantom.

Kako naprej?

[Read more →]

Volilni molk oz. molilni volk

Leto se je med volitvami na twitterju kar obilno razpaslo komentiranje volilnega molka, predvsem v povezavi s socialnimi, družbenimi, družabnimi in ostalimi omrežji. Ali je prav, da omejitve so, ali pač ne? Ali je svoboda govora, ki je zagotovljena po ustavi nad zakonskimi določbami okoli volilne kampanje ali pač ne.

Sam se v bistvu vedno do sedaj volilni molk na internetu kršil. Pred volitvami sem v času volilnega molka podal svojo obrazložitev glasu, bodisi na kakšnem forumu ali svojem blogu. V bistvu sem tako zavestno kršil molilni volk. Letos pač ne. Zato, ker pač kandidiram :-)) In res nima nobenega smisla, da še na volilni dan težim ljudem okoli sebe, če jih že tako par tednov pozdravljam iz plakatov, in so me verjento že po malem siti.

[Read more →]

Soočenje v Domžalah

Regionalna tiskovna agencija je včeraj organizirala soočenje kandidatov 10. in 11. okraja četrte volilne enote. Gre za področje nekdanje Občine Domžale, ki je potem razpadlo na par občin. Eno od pravil javnih nastopov je tudi, da dobro spoznaš teren pred samim nastopom. Da prehodiš pot, ki jo boš prehodil kasneje ko si najavljen, če so recimo kakšne stopnice nenavadnih velikosti, in da pač spoznaš prostor, ki ga boš moral s svojim nastopom obvladovati. Seveda sem to storil, preveril govornico, se postavil za svoje kasnejše mesto itd…

In potem se je začelo. Ko sem bil na vrsti lepo zakorakam po sredini (ostali pred mano so šli lepo ob strani :-))) na oder, in glej ga zlomka. Pred soočenjem niso bile prižgane glavne luči. Se postavim za govornico in pred mano namesto občinstva le črnina, močne luči usmerjene direktno vame so me pač popolnoma zaslepile. No vsekakor je razlika ali govoriš ljudem in ne črni luknji. Ampak seveda se nisem pustil zmesti in sem se predstavil, povedal da, ker slovenija nima niti zlatih rudnikov niti nafte, moramo vse, kar želimo razdeliti prej ustvariti, za kar potrebujemo vspodbudno okolje, zagotavljanje le tega pa je osnovna naloga države. Nato je sledilo vprašanje voditelja, ki si je očitno pred soočenjem prebral moje blog zapise, ker se je vprašanje nanašalo na mojo načelnost, ki sem jo imenjal v enem prejnjih postov. Zatrdil sem, da bom definitivno imel probleme, če bo stranka od mene zahtevala glasovanje po potrebah stranke in ne kakor sam mislim, ter odločno pritrdil, da sem zvest svojim načelom tudi za ceno izstopa iz poslanske skupine stranke.

[Read more →]

Skupaj na letošnje volitve

Drage prijateljice in prijatelji, znanke in znanci, bralci mojega bloga,

Še nedavno nazaj je izgledalo, da bodo tokratne predčasne volitve potekale v duhamornem vzdušju in da bo ena izmed najbolj pogostih izbir ta, da bomo ostali doma oz. tisti najbolj entuziastični oddali neveljavno glasovnico.
Vendar pa je vstop nekaterih novih list, predvsem pa Državljanske Liste Gregorja Viranta, prinesel nov optimizem in novo upanje. Ker Gregorju VirantuJanezu Šuštaršiču in Radu Pezdirju popolnoma zaupam, sem se odločil sprejeti njihovo vabilo k sodelovanju in tako kandidiram za poslanca v državni zbor v IV. volilni enoti – Ljubljana Bežigrad, v volilnem okraju Domžale, ki vsebuje tudi Trzin, kjer živim.
Verjamem, da je Gregor Virant okoli sebe zbral ekipo, ki bo pomenila nov veter v slovenski politiki.
Celoten program naše liste je objavljen na internetu na naslovu: http://www.lista-virant.si/Default.aspx?l=program, sam pa bi poudaril predvsem moja stališča:
  • Država nam ne more dati ničesar, kar ni pred tem nekomu vzela v obliki davkov, v veliki večini tistim, ki si svoj kruh režemo z delom.
  • Država naj se ne vtika v področja, kjer ni potrebna, tam kjer pa je, pa naj bo močna in učinkovita. Naj poskrbi za učinkovit in pravičen sodni sistem, gospodarstvo pa naj prepusti gospodarstvenikom.
  • Debirokratizacija v celotnem javnem sektorju je nujno.
  • Zadolževanje države pomeni da zadolžujemo svoje otroke, kajti breme poplačila bo na njih. Tega svojima hčerkama ne želim narediti.
Lahko bi napisal še marsikaj, ampak pisal (tudi politično) sem že davno pred tem, ko sem se odločil za kandidaturo. Moje misli so zapisane:
Vljudno vabljeni, da obiščete tudi spletno stran (http://www.lista-virant.si/) in facebook (https://www.facebook.com/GregorVirant) stran naše liste. Seveda ju ne pozabite povšečkat (lajkat) :-))
Po moji odločitvi, mi je več ljudi dejalo, da sem prenačelen za politiko. Morda res. Ker preko svojih načel nisem šel nikoli in tudi v prihodnje bo ostalo pri tem.
Glede na slovenski volilni sistem, je vsak glas za Listo Gregorja Viranta tudi glas zame, četudi volite v drugi volilni enoti in/ali okraju.
Lep pozdrav,
Marko Pavlišič
PS: Hvaležen bom, če boste moje sporočilo posredovali naprej.

Država kot podjetje

V včerajšnjih Pogledih Slovenije so Virant, Jankovič in Janša (navedeni od leve proti desni, kot so pač sedeli) uprizorili lepo soočenje. Povzemam po spominu.

  • Jankovič pove, da je treba državo upravljati kot veliko podjetje (volite mene, jaz imam izkušnje z vodenjem velikega podjetja)
  • Janša odgovori da država ni podjetje (nimam izkušenj z velikim podjetjem, ampak to itak ni važno, se pravi volite mene)
  • Virant odgovori, da je vodil ministrstvo za javno upravo ki vključuje veliko upravnih enot se pravi več tisoč zaposlenih (imam managerske izkušnje, se pravi volite mene)
  • Jankovič seveda vrne, da ni rekel da je država podjetje ampak da ga treba voditi kot podjetje.
  • Virant potrdi, da država res ni podjetje, da pa vodenje ni čisto enako vodenju proizvodnje ali trgovine (med vrsticami, dober trgovec Jankovič ni nujno da bo dober premier)

itd….

[Read more →]