Soočenje v Domžalah

Regionalna tiskovna agencija je včeraj organizirala soočenje kandidatov 10. in 11. okraja četrte volilne enote. Gre za področje nekdanje Občine Domžale, ki je potem razpadlo na par občin. Eno od pravil javnih nastopov je tudi, da dobro spoznaš teren pred samim nastopom. Da prehodiš pot, ki jo boš prehodil kasneje ko si najavljen, če so recimo kakšne stopnice nenavadnih velikosti, in da pač spoznaš prostor, ki ga boš moral s svojim nastopom obvladovati. Seveda sem to storil, preveril govornico, se postavil za svoje kasnejše mesto itd…

In potem se je začelo. Ko sem bil na vrsti lepo zakorakam po sredini (ostali pred mano so šli lepo ob strani :-))) na oder, in glej ga zlomka. Pred soočenjem niso bile prižgane glavne luči. Se postavim za govornico in pred mano namesto občinstva le črnina, močne luči usmerjene direktno vame so me pač popolnoma zaslepile. No vsekakor je razlika ali govoriš ljudem in ne črni luknji. Ampak seveda se nisem pustil zmesti in sem se predstavil, povedal da, ker slovenija nima niti zlatih rudnikov niti nafte, moramo vse, kar želimo razdeliti prej ustvariti, za kar potrebujemo vspodbudno okolje, zagotavljanje le tega pa je osnovna naloga države. Nato je sledilo vprašanje voditelja, ki si je očitno pred soočenjem prebral moje blog zapise, ker se je vprašanje nanašalo na mojo načelnost, ki sem jo imenjal v enem prejnjih postov. Zatrdil sem, da bom definitivno imel probleme, če bo stranka od mene zahtevala glasovanje po potrebah stranke in ne kakor sam mislim, ter odločno pritrdil, da sem zvest svojim načelom tudi za ceno izstopa iz poslanske skupine stranke.

Glede na število kandidatov na soočenju, je kasneje vsak dobil 3 vprašanja, na katera smo suvereno odgovarjali, vmes se malce zabavali s sotrpini (kolega Vasle je omenil, da toliko časa ni stal že od vojske, pa je gospod že kar precej v letih), na koncu pa je vsak moral povleči še svoje vprašanje izmed v naprej pripravljenih. Sem se tako spomnil na našo maturo oziroma zaključni izpit, izpred 20 let. Takrat sem vlekel vprašanja iz matematike in fizike. In, če se prav spomnim, sem oboje odgovoril za 5. Pa pri fiziki so me malce probali zbegati, ker je bilo potrebno v izračunu uporabiti integral, kar za srednjo šolo ni ravno običajno. Ja valjda se učiš integrale, samo praktična uporaba pri drugem predmetu pa ni bila ravno običajna.

Imajo pa ta lokalna soočenja v bistvu eno napako. Praktično vedno se vpleta vprašanje “kaj boste pa naredili za svoj okraj”? Po moje je takšno vprašanje neprimerno, ker glede na delitev oblasti v Sloveniji, se lokalni interesi uresničujejo na nivoju občin morda sčasoma tudi regij, na državnem nivoju pa je potrebno skrbeti predvsem za sistem. Da državna infrastruktura (ne razumet preveč tehnično) funkcionira, da so postavljena ustrezna pravila igre in politike, ki se nato učinkovito izvajajo. In če bi vsak poslanec se zavzemal le za svoj okraj, proti drugim, bi pač vedno imeli 1:87, kar pomeni ne bi izglasovali nič. Tudi, če bi se poslanci malce pogrupirali, bi še vedno jih bilo lokacijsko gledano več proti kot za.

Po soočenju pa malček pogostitve, klepeta s sokandidati pa smo opravili. V bistvu so ta soočenja kar zabavna. No, seveda moram omeniti, da smo za konec, se vsi lepo objeli in zapeli “Dan ljubezni”, kar je sprožil največji Kmet na soočenju. In piše, Kmet z veliko, ne ker se tako piše, ampak ker je dejansko se izkazal s svojim nastopom za srčnega človeka, za človeka, ki je lahko na to, da je kmet, ponosen.