15o in kje se zalomi?

15o oz Occupy Slovenija je gibanje, nastalo po vzoru gibanja v Ameriki (nekateri pravijo da vse sr**je pride iz amerike), kjer so protestniki zaseldi park v bližini borze na Wall Streetu. Ne bi sedaj o tem, kakšen pomen ima Ljubljanska borza in ali je mesto zaradi tega primerno ali ne, kot tudi ne o smiselnosti oz. nesmiselnosti tega početja. Gibanje sicer poteka predvsem v obliki zasedbe prostora s šotori, rednimi vsakodnevnimi ljudskimi skupščinami, vpadi (teach-in) v posamezne objekte ali na dogodke ter delavnicami.

Sam sem jih obiskal že pred časom, in takrat tudi prisostoval eni od skupščin. Moram priznati, da je potekala v prijetnem vzdušju sobivanja, razumevanja in dialoga. Načeloma j o vodi vsakič kdo drug, ima dnevni red, sodeluje pa seveda lahko vsakdo. Eno od glavnih načel pa je, da naj tisti, ki nekaj predlaga, to tudi izvede. Od rezultatov skupščine, na kateri sem bil prisoten sicer ne bi bil nihče ne sit ne oblečen, ampak pustimo podrobnosti.

Sem si pa na skupščini zapomnil dve ideji, ki ju je predlagal eden od udeležencev. Obe z idejo, da bi obiskovalcem, ki sicer ne morejo kampirati ali drugače aktivno sodelovati, bi pa radi izrazili podporo, omogočili na enostaven način to podporo izraziti. Prva ideja je bil neke vrste borzni indeks (logično, saj so pred borzo), ki bi ga vsak podpornik povečal za ena in na ta način se bi indeks družbene odgovornosti (ta naziv sem si gladko izmislil), za razliko od borznega, neprestano vzpenjal. Lepa ideja. Med drugim omogoča tudi, da se preštejemo. Ipak ima neko gibanje večji pomen, če ima recimo 200.000 podpornikov kot pa, če jih je le par.

Druga ideja je bila pa “krsta za kapitalizem” (poimenovanje je moje, ker sem pozabil kako so temu rekli). Iz lesa zbiješ krsto, sedaj pa lahko vsak podpornik pristopi in vanjo zabije svoj žebelj. Malce simbolično, kot bi zabijal glogov kol v vampirjevo srce. Ne pretežko. In znova vključuješ vse zainteresirane. Kot rezultat pa dobiš artefakt, ki se potem mimogred lahko znajde v muzeju sodobne zgodovine, in še dolga leta opozarja na pasti, ki jih prinaša povampirjeni kapitalizem.

In danes, ko sem šel na volilni dan znova obiskat tabor 15o, ne le da ni bilo tam nikogar živega (šotori še stojijo), tudi realizacije teh dveh idej ni bilo videti. Postavljen je informacijski pult, žal brez informatorja, polepljenih je kar nekja novih zgodb in slik, ampak niti sledu o kakšnem BOJZNEM indeksu, niti sledu o kakšni krsti. Sorry Vedran. Meni se je ideja zdela vredu. Ampak kje je realizacija? Vedrana omenjam, ker ga pač poznam. In vem, da je fant na mestu. Da zna marsikaj narediti in je tudi že marsikaj naredil. Ampak 15o brez realizacije idej, bo pač odšel na smetišče zgodovine. Zdej, če je bila ideja vmes realizirana, in artefakti že preneseni v muzej, se bom pa z veseljem opravičil za moje natolcevanje.

No, seveda pa so imeli obilo drugega dela v vmesnem času. Kot je videti, so se kar krepko posvetili volitvam, kjer pozivajo k neudeležbi (in paradoksalno kaže da bodo letos ene bolje obiskanih). Tekli so Ljubljanski maraton (pozdravljam) in zasedli Filofaks. S tem zadnjim, moram priznati, imam malce problemov. Nekoč so fakse zasedali študenti. Danes jih zasedajo študenti pod vodstvom profesorjev. Temu se ne reče zasedba, temu se reče inovativen učni proces, dragi kolegi.

Pa da ne bo to moje razmišljanje narobe razumljeno, ker glede na to, da sem naravoslovec, sem verjento jaz tisti, ki narobe razume. Nič nimam proti okupiranji ploščadi pred borzo. Sicer se mi zdi fajn, da bi se občasno spucalo, ampak kar se mene tiče, je fajn da obstaja v mestu Hide park, kjer lahko vsakdo pove kar mu leži na duši. In če je to v okviru ljudske skupščine, kar nekako pomeni, da ga bo kdo tudi slišal, toliko bolje. Veliko frustracij se da pozdraviti že samo z tem, da jih izpovemo. In marsikomu pomaga tudi to da izkazuje sočutje in pripadnost drugemu. Win-win situacija. Če 15o ne bi nastal sam, bi ga verjetno država morala ustanoviti.