Tretja možnost!

Naj najprej poudarim, da sem vesel, da Turk izgleda ne bo ponovno predlagal Jankovića, kar bi prineslo kar nekaj težav, kot sem opisal pred dnevi. Predsednik Turk je s svojim (še ne) predlaganjem Marka Voljča za mandatarja, dejansko odprl opcijo tretjega človeka. Kolikšno težo ima pri tem domnevna obtožba Jankovića, ki naj bi bila že vložena, je za sedaj le stvar ugibanj.

Današnji odzivi strank so kar zanimivi. Naša državljanska lista je zadržana, Janković podpira in se je pripravljen umakniti, SD je presenečena, SDS je na istem stališču kot pred 20 leti, SLS še ne ve, Desus pa še ni dojel za kaj se gre.

Osebno bi Voljča podprl. Ob podpori PS, DLGV, DS in SLS je možno sestaviti tehnično vlado. Če bi se uspela tudi SDS prestaviti v sedanjost, pa bi bilo sploh idealno. Tehnični vladi bi tako skupaj lahko naložili ključne naloge, za katere v bistvu obstaja konsenz, da se izvedejo, sporni projekti pa pač ne bi našli poti v vladni program. Takšna vlada bi že v svoji osnovi bila precej bolj varčevalno naravnana,  sploh bi pa na to vplival tudi bančni pedigre in mednarodne izkušnje Marka Voljča. Čisto možno je, da bi finančnik dal precej večjo težo financam, kot ostalim področjem, morda celo nesorazmerno veliko. Ampak točno to sedaj potrebujemo. Ne nujno da za cel mandat, vsekakor pa do prvih znakov gospodarskega okrevanja.

Kako se bodo odločile stranke, bomo videli v naslednjih dneh. Alternativa kakor kaže je desno-sredinska koalicija, ki bi bila podprta z polovičnim Desusom, ki je že kot polni partner deloval labilno, kaj šele, če bi že na začetku le pol poslancev podpiralo koalicijo. Kar vsekakor ni dobra osnova za stabilno vlado.

Verjamem, da bi Državljanska lista lahko več svojega programa realizirala ob Voljčevi vladi kot ob Janševi. S tem pa bi tudi utrdila svojo dejansko sredinsko pozicijo. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da mora Državljanska lista slepo podpreti Voljča. Predvsem mora ohraniti standarde pogajanj in koalicijske pogodbe. Ključna izhodišča, ki so bila ob pogajanjih z Jankovićem in Janšo morajo ostati. Dobro definirana pogodba pa je v primeru tehnične vlade, še toliko bolj pomembna. Voljč se za mandat namreč ni boril na volitvah, in zelo verjento na njih ne bo odgovarjal. Zato je dober program tehnične vlade nujen, in mora biti potrjen s strani vseh, ki takšno vlado podpirajo, ter nato tudi nadziran.

Voljčeva tehnična vlada pa bi načeloma lahko bila izvoljena tudi brez Desusa. V bistvu je dovolj PS + SD + SLGV. Temu se komot lahko pridruži še SLS in poslanca manjšin. Še največja nevarnost takšne vlade bi bila njena tehnična naravnanost, ki je kar precej v nasprotju z programom PS, ki pa, če bo Janković v resnici imel opravka s sodiščem, se bo verjento precej umirila glede svojih projektov. Če to povežemo to še z nedavo potrditvijo Jakliča za direktorja Ljubljanskih lekarn, je jasno, da bodo apetiti navkljub tehnični vladi veliki, in bo na to potrebno paziti.

Turk je v vsakem primeru postavil nove standarde predsedovanja. Če je v času Kučana to bila precej bolj “protokolarna” funkcija je Turk precej bolj odločen in vidno vpliven. Da ne bo pomote, Kučanje je (bil) ravno tako vpliven, morda še bolj, ampak je deloval bolj iz ozadja in manj kot predsednik države.

Škoda je le, da se je moral spustiti v fiasko z predlogom Jankovića, čeprav le ta svojega dela ni opravil do konca. Šele glasovanje v parlamentu je oba streznilo, da so razumeli predlog Državljanske liste o tretji možnosti. Bolj epozno, kot nikoli.

PS: Če je pa Turk slučajno Voljča izpostavil brez njegove privolitve in soglasja, potem pa nimamo kaj razpravljati. Samo prezirati.