Volilni molk oz. molilni volk

Leto se je med volitvami na twitterju kar obilno razpaslo komentiranje volilnega molka, predvsem v povezavi s socialnimi, družbenimi, družabnimi in ostalimi omrežji. Ali je prav, da omejitve so, ali pač ne? Ali je svoboda govora, ki je zagotovljena po ustavi nad zakonskimi določbami okoli volilne kampanje ali pač ne.

Sam se v bistvu vedno do sedaj volilni molk na internetu kršil. Pred volitvami sem v času volilnega molka podal svojo obrazložitev glasu, bodisi na kakšnem forumu ali svojem blogu. V bistvu sem tako zavestno kršil molilni volk. Letos pač ne. Zato, ker pač kandidiram :-)) In res nima nobenega smisla, da še na volilni dan težim ljudem okoli sebe, če jih že tako par tednov pozdravljam iz plakatov, in so me verjento že po malem siti.

Ustavno zagotovljena pravica svobode izražanja (ne vem točno kako je zapisana), upam pa da je ne gre razumeti kot pravico, da se lahko kjerkoli in kadarkoli na ves glas dereš kar ti pač paše. Skratka, to ustavno pravico naj si pijanc, ki pod mojim oknom izraža svojo ljubezen do Ančke, pri tem pa je falil ne hišo ampak kar celo ulico, zatakne kamorkoli želi. Nič nimam proti, da ji izpoveduje ljubezen, imam pa veliko proti, da ob tem krati moj spanec. Pa kakšno noč še gre, če pa bi to počel vsak dan, več tednov zapored, pa mu rade volje kupim ustavo in jo koristno uporabim.

Ravno tako se mi ne zdi, da ustava določa pravico biti slišan, če že določa pravico govoriti. Skratka, 15O naj imajo skuščino, ampak, ustava jim pa po moje ne daje pravice, da to skupščino komu vsiljujejo. Recimo z vpadom na kakšno fakulteto in tamkajšnjim organiziranjem skupščine.

Skratka po mojem mnenju ustava zagotavlja to, da lahko izražaš svoje misli in ideje, in ne boš preganjan zaradi VSEBINE, razen seveda, če si s tem prekršil kakšno drugo ustavno določbo. Kar pa seveda ne pomeni, da imaš pravico vkorakati na TV in svojo ustavno pravico izpolniti pred celim slovenskim avditorijem.

In čisto po pravici povem. Letos mi je ta volilni molk prav pasal. Že tako sem imel dovolj vsega, in lepo, da je bilo konec že v soboto in ne šele v nedeljo. Ali pa je treba zato, ker je na twitterju ali facebooku ali svojem blogu kdo objavil in obrazložil svoj glas, koga preganjati? Ne. Twitter, facebook in blog sam bolj kot z TVjem enačim z gostilno. Kjer med prijatelji kramljaš o vsem po malem. Pred volitvami pač o volitvah. Seveda se nekaj sliši tudi za sosednjo mizo. Po vsakem popitem kozarčku dlje. Pa kaj pol. Če pa nekdo dobi to plačano, da se pač v gostilni dere na ves glas, da ga bo slišalo čim več ljudi, potem pa to več ni hec. Potem bi bilo pa pač lepo, če ga bi vsi skupaj družno vrgli iz gostilne.