Dan potem

Težko bi zapisal, da sem s presenetljivim rezultatom volitev zadovoljen. Politika protekcionizma, državnih investicij ne glede na ceno in prijateljskih uprav državnih podjetij se bo nadaljevala. In to za Slovenijo ni dobro.

Naša lista je dosegla soliden rezultat. Ni posegla v višave, kamor so nas postavila začetne ankete, podžgane z na novo prebujenim upanjem ljudi, ki sta ga v apatično in usmrajajoče politično vzdušje v Sloveniji prinesli novi stranki. Smo na četrtem mestu. Osebno sem dobil rezultat, ki sem ga pričakoval. V svoji volilni enoti, neposredno za predsednikom stranke in nosilcem lista Gregorjem Virantom.

Kako naprej?

Jankovič + SD + Desus imajo 44 glasov. Z glasovoma manjšincev se lahko ustoliči, ne more pa vladati. Težko bo speljal resne spremembe, ki jih Slovenija potrebuje. Svojo koalicijo lahko dopolni z našo Državljansko listo in/ali SLS. Oboji, bodo vsaj pri delu svojih volilcev ob tej potezi bili spoznani za izdajalce.

Obstaja pa še ena varianta. Tehnična vlada narodne enotnostiJankovič + SD + Desus + DGV + SLS. 58 glasov. Skupaj z manjšinjcema 2/3. Vendar ali je Jankovič sposoben pristati na koalicijski program, ki bi ustrezal tudi DGV in SLS?

Bolj kot razmišljam, bolj se mi vse zreducira na eno samo točko. Slovenija se ne more in ne sme zadolževati po 7% zato da ohranja trenutno stanje uradništva, protekcionizma, subvencioniranja. Ali gre Jankovič lahko preko tega? Njegovo dosedanje delo to zanika.

In naj se sliši še tako absurdno, rešita nas lahko le Pahor in Kučan. Prvi z tem, da bo Jankoviča prestavil iz časov, ko je New deal lahko uspel v leto 2011, da mu jasno pove, da dodatno javno trošenje iz zadolževanja pač ni rešitev in s tem tudi pogojuje svoj vstop v koalicijo. In drugi z tem, da to podpre. Ali je to realno?

PS: In, če bi Jankovič mislil resno z kakršnokoli resno vlado, bi klovna pustil zunaj.