Smrdljiva Toskana – naravne terme Saturnia

saturnia

Saturnia, Toskana, Italija

V južnem delu Toskane najdemo naravni izvor tople vode (povprečno 37°C) kjer se lahko v naravnih koritih okopamo, umijemo in zmasiramo, težko bi pa glede na temperaturo rekli da se osvežimo in ohladimo. Gre za terme Saturnia.

V času našega obiska je bilo kar precej obiskovalcev, tako da so se verjetno tisti na sredini smejali tistim spodaj, tisti zgoraj pa tistim na sredini, češ da se namakajo v njihovih “izpustih”. Vsaj nekako takšna je bila tradicija ob Kolpi, kjer so se tisti v Radencih smejali tistim v Vinici, tisti v Vinici tistim v Adlešičih. V Adlešičih tistim v Gribljah, pa potem še Podzemelj, Primostek, Metlika, itd…

“Smrdljivo” iz naslova tega posta, se nanaša na vonj po žveplu, ki je resnici na ljubo kar močan, morda komu celo moteč. Vsekakor pa potrjuje da ne gre za kakšen poceni turistični trik temveč za naravni izvor vode iz globin.

Če ste v bližini, je vsekakor za obiskat. Podobnih tvorb v bližini ni ravno na pretek, mislim da se nekaj podobnega nahaja v Turčiji. Pa tudi vožnja do tam je kar zabavna, pokrajina je čudovita, z idiličnimi naselji na hribčkih …. Toskana pač.