S kanujem po Kolpi

Zadnje dneve počitnic je lepo nameniti tudi domačim krajem, še posebej, ker mi je bilo kopanje v Kolpi dolgo časa redna poletna aktivnost. Za isposojo kanuje smo se zmenili pri Turizmu Majerle, v Dolu ob Kolpi. Definitivno se na svoj posel spoznajo bolje kot na oblikovanje spletne strani :-))). Najem kanuja je 20 EUR na odraslo osebo (nad 10 let). V kanu pa gresta lahko dva odrasla in nekako dva otroka (če nista prevelika). Zraven seveda sposodijo tudi vesla, pa tudi rešilne jopiče in čelade. Slednje za aktivne plavalce ni potrebno, za otroke pa je. Nenazadnje problem, če se prevrneš na “brzici” ni v globini vode in znanju plavanja (pa plavaj, če znaš v 20 cm globoki vodi), ampak bolj v tem kako odreagiraš, ali te zgrabi panika ipd….

IMGP8898

Kolpa je mirna reka, za vse, ki ste kdaj že šli z raftom ali kajakom po Soči ali zgornji Savi je to ekstra mirna reka. Je pa vmes par jezov, kjer je potrebno kanu bodisi na roke spraviti čez (2x na naši poti), ali pa se spustiš čez, kjer pa je malce adrenalina. Še posebej, če si v čolnu sam z dvema otrokoma. Neke realne nevarnosti, da se komu kaj zgodi, sploh, če ima čelado, pa ni. Seveda so pa kamni spolzki, in če se malce nepreviden, ko spravljaš kanu čez jez, lahko hitro padeš na skale, ali pa si zavleček kanu na noge. Oboje ni ravno prijetno.

Sicer pa so vmes daljši predeli umirjene vožnje, kjer je potrebno kar veslati, ker sicer res lahko le uživaš zeleno naravo in spokoj, ki ga prinaša reka.

Spokoj je seveda v ponudbi, če se ravno ne pripelje mimo kakšna množica pijanih slovencev, ki v raft oz. kanu razumejo predvsem kot skladišče piva. In ja, tudi tega je precej. Se pravi pivskih spustov po Kolpi. Verjetno gre predvsem za tiste, ki Kolpe ne dojemajo kot mirno reko, in potrebujejo za premagovanje “brzic” dodatno mero poguma, ki jo prinese alkohol. Tovrstne veseljake si lahko ogledate v priloženem videu. Mora pa biti kar zabavno, takole z raftom po tako mirni reki. Dobro da niso falili in šli v kontra smer :-)) Vsekakor pa jim gre tudi zahvala za izgubljeni pir, ki smo ga pobrali plavajočega proti Savi. Odrešil sem ga muk, ki bi ga čakale na carini ter ga lepo med potjo pokonzumiral. Je kar pasalo.

[youtube 76j4uWX4UW8]

Za cirka 8 kilometrov in pol spusta, smo potrebovali dobre 4 ure in pol. Seveda bi lahko šli hitreje, imeli manj postankov itd… Po drugi strani pa bi lahko spili kakšen pir več, se malce več kopali (če bi bila Kolpa toplejša in bi imeli več sonca) pa bi se spet vse zavleklo. Tako da je tale tura nekako ravno prav za družinski izlet.

Po spustu pa seveda na ocvrto postrv k Madroniču (review ata Ilovarja v Mladini). Postrv je bila fenomenalna, ostala ponudba pa ji ne sledi ravno najbolje. Sploh glede sladic, bi lahko ponudili kaj biolj domačega. Pa ne me razumeti narobe, če naročite postrv boste odšli zadovoljni! Ambient je domačijsko obkolpski. Temperature primerne, je pa ponavadi ob vikendih kar precej gužve.

Tokrat sem prvič sprobal posebno vodotesno torbico DiCAPac za (pod)vodno fotografiranje. Fotoaparat je preživel. praktično vse zgornje fotke so narejene s pomočjo nje, zato je tu pa tam kaj razmazano, kot posledica kapljic pred objektivom, pa paziti je potrebno da je objektiv na sredini, sicer se zna zgoditi kakšen črn rob. Kolpa sicer nima ravno veliko barvitih podvodnih artefaktov, ki bi pozirali in zagotavljali bleščeče posnetke. Vse je bolj zeleno-sivo. Ampak za oceno kaj zmore takšen bolj kilav fotoaparat, Pentax Optio M40 z vodotesno torbico DiCAPac pa si oglejte spodnji videoposnetek. V bistvu čisto zadovoljivo.

[youtube WFo9IhLXfWU]

PS: Mod fotkami sta tudi dve tabli sposojevalcev kanujev, če bi še koga zamikalo. Majerle sicer pravi, da ima do 5. septembra vse polno, verjento med vikendom. Čez teden je pa verjento še kaj prostora in več miru.