Vožnja na Šri Lanki

Ko sem se zanimal glede rent-a-carja na Šri Lanki, so mi lastno vožnjo močno odsvetovali in predlagali najem avtomobila s šoferjem. Le par komentarjev sem srečal, kjer so bili k temu pozitivno nagnjeni.

Ker sem sam brez večjih težav že prefural dobršen del Evrope, vozil po ZDA in Indiji, sem se vseeno odločil za lastno vožnjo, ki nudi več svobode in prilagodljivosti.

Kaj lahko zapišem po dveh dneh na cesti?

Če ste vozili po kakšnjih večjh južno evropskih mestih (Trst, Valencia, Madrid, …) vas nima biti česa strah na Šri Lanki. Ja, na prvi pogled je malce noro, ampak dejansko gre vse počasneje. Tukajšnji vozniki po moje niso ravno dobri, ker verjetno ne vozijo toliko kot recimo eveopejci. Imajo pa v glavi vbito miselnost, da je glavno to, kamor želijo oni, tisti trenutek.

Ceste so v glavnem ok, verjetno gre zasluga temu, da ni zime in s tem povezanega propadanja. Random lukenj do sedaj skoraj nisem srečal, sploh pa ne takšnih kot v Indiji, kjer komot avto not pade. So pa ceste ozke, marsikatere le za avto in tuk-tuk (kakor tu rečejo motorni rikši).

Priporočam defenzivno vožnjo, ker tu velja pravilo močnejšega. Sam sem najel majhen avto, ampak tudi jeep je manjši od pogostih tovornjakov in avtobusov. Sicer pa vozniki pazijo drug na drugega, podobno kot v indiji, hupa pa se manj.

Prometnih znakov prav veliko nisem srečal, semaforja pa do zdaj ene dva.

Vožnja gre počasi tudi zato, ker v glavnem so ob cesti skoz naselja in hiše. Dvomim, da sem previzil 1km na samem. Kar potem pomeni pešce, kolesarje, tuk-tuke, ki uspešno upočasnijo vse druge. Ljudi je res veliko.

Največja nevarnost je v bistvu dejstvo, da niti na svojem pasu nisi varen, ker ti komot kdo, tipično avtobus, prehiteva v škarje in se zanaša, da se boš umaknil. Zato moraš biti ves čas ekstremno pozoren.

Upam, da do konca naše ture ne bom pod vplivom kakšne slabe izkušnje moram menjati mnenje.

PS: Danes sem po pomoti pustil avto z full odprtim zadnjim oknom na parkirišču za 3 ure. Notri viden mobitel (in dosegljiv čez okno) in gopro kamerca, nahrbtnik (in notri ne vidna denarnica). No, vse je ostalo not :-))

Pa za spomin, še post o Indijski vožnji.