Entries Tagged as 'Osebno'

Slovensko zdravstvo v realnosti

Pred meseci sem zaznal manjšo bolečino v kolenu. V bistvu se je pojavljala le ob naključnih pritiskih ali kakšnem gibu. Glede na to, da sem lahko smučal ali tekel, in to pri mojih skoraj 100 kilah ni ravno balzam za kolena, se prav pretirano nisem sekiral. Ampak bolečina je napredovala. Še vedno nič posebnega, pri hoji bolečine ni, začutim jo pri pritisku pod kolenom ali, če koleno do konca skrčim.

In ker bolečina očitno napreduje, sem se odločil za obisk zdravnika. Pokličem za termin, in prvi prost termin za obisk pri osebni zdravnici je bil čez 1 teden. Res je, nisem zahteval nujnega, tudi na bolniški nisem zaradi tega, se pravi komot počakam. Ampak 1 teden, za prvi stik z zdravnikom je vseeno veliko. Sploh, če se zavedamo, da se ljudje ponavadi ne spoznamo na medicino. In so lahko kakšni popolnoma nedolžni simptomi odsev že zelo kritičnega stanja, kjer je potrebno takojšnje ukrepanje. Zato bi po moje, moral biti prvi stik omogočen zelo hitro. dan ali dva, ne več. Saj potem te lahko na tem hitrem pregledu prenaroči za podrobnejši pregled, če ni nič hudega.

[Read more →]

Leto 2013 v fotkah …

… in bolj malo v besedah.

Pregled fotk lanskega leta pokaže, da se mi je smučalo, hodilo in kolesarilo. Malce tudi potovalo (po balkanu). Žal sem izrekel sožalje na več pogrebih, kot čestital k rojstvom. In ja, leto 2013 je leto, ko sem postal profesionalni politik. In tudi na ta račun spoznal veliko dobrih ljudi, nekaj pa tudi manj dobrih.

In, če ocenim razmerje fotko/čas, se pravi čemu se splača nameniti čas glede na to, ob koliko fotkah se želiš potem spomniti tiste trenutke, se čas splača nameniti ljudem, ki jih imaš rad ter z njimi oditi v naravo ali na potovanje. Kako enostavno, mar ne.

Odlična kuponska ponudba – 100 točk za tekst predstavitve

50% popust! Kako lahko to zamudite???

Ob takšnih neverjetnih ponudbah je dobro najprej pogledati, za koliko nam takšno nepozabno ponudbo nudijo na booking.com. Glej ga zlomka. 3 nočitve v tem hotelu, na ta termin dobite že za 240EUR.

Ok. V ODLIČNI ponudbi je poleg nočitve še “praznični polpenzijon”, se pravi bife večerja. Hotelska. Saj vemo, koliko tipično to stane v hotelu. No, seveda si bi kdo mislil, da je vključen popolen silvesterski večer, kar bi lahko pomenilo kakšnih 100 ali 200 EUR več. Ampak ne. Silvestrujete v tej ponudbi lahko na prostem, v Kopah ali Slovenj Gradcu. In pa vključena je smučarska karta na Kopah. V bistvu 3-dnevna + dve uri. Kar prinese še 190 EUR po rednih cenah. Po trenutnih razmerah imajo na Kopah 20 cm snega, delale naj bi 2 od 8 naprav. Ponavadi v teh primerih, ceno karte znižajo, ne vem pa kako je s tem na Kopah.

Skratka, pri najboljši volji pridemo do 500 EUR, kar je še precej daleč od redne cene, ki je 732 EUR, in precej bližje 366 EUR, za kolikor lahko to ponudbo kupite. Seevda pa je zabavno prebrati tudi opis ponudbe.

Megabon vas tokrat popelje v snežno pravljico pred pragom zasebnega letališča, kjer se boste počutili kot zvezdniki, ki med vikendom odletijo v mondena smučarska središča. Prav tak občutek izvablja Hotel Aerodrom pozimi, saj pogled na zasneženo letališče in bližnje gore poskrbi za nepozabno praznovanje novega leta v stilu.

Vau. Snežna pravljica? Dvomim da je sneg zajamčen. Počutili kot zvezdniki, ki med vikendom odletijo v mondena središča. Jup. Oni odletijo, vi pa ostanete na letališču :-)

Zamislite si večer, ko ste z najljubšo osebo v objemu in iz udobja hotelskega lounga gledate pomirjajoče snežinke, kako lahkotno poplesujejo in se z nežnostjo spuščajo proti letališki stezi in prekrivajo silhuete športnih letal pod ponjavami. Vse to lahko postane resničnost, saj Hotel Aerodrom preveva prav poseben ambient, v katerem je sprostitev zagotovljena.

No comment needed. Ne vem kaj še čakate.

Pa da ne bo pomote. V tem hotelu sem bil enkrat na kosilu. Bilo je odlično. Verjamem, da je tudi hotel sam zelo ok.

Skratka, ko boste naslednjič opazili kakšno nezamudljivo kuponsko ponudbo, poglejte malce naokoli. Morda pa kupona niti ne rabite.

Viri: Megabon.eu, spletna stran smučišča Kope, booking.com

PS: Poklical sem na Kope, in zaradi nedelovanja naprav je dnevna vozovnica 19 EUR in ne 27 EUR.

Albanija

Da je Albanija revna država se najprej vidi po cestah. Tako po gostoti le teh, kot po njihovi kvaliteti. Razen tam, kjer jih nekako rihtajo, in je stanje še slabše kot sicer, so nekako na nivoju tega, kar smo imeli v Jugoslaviji pred 30 ali 20 letih. Seveda so izjeme, in obstajajo tudi posamezni odseki avtocest, pa saj smo jih tudi v Jugoslaviji imeli.

So pa te avtoceste bolj kot po EU vzoru narejene po Indijsko, vključujoč vse krave, koze, kolesarje in traktorje, ki jih s pridom uporabljajo, včasih tudi v napačno smer. Nobeno presenečenje tudi ni, da se avtocesta pred kakšnim mestom isteče v krožni promet.

Ampak glavne povezave med mesti so čisto lepo prevozne. Če seveda ne falite na kakšnem križišču, ki so pogosto zelo slabo označena. Oziroma neoznačena. Skupaj z praktično neobstoječimi GPS mapami, ki premorejo le par cest, si več ali manj prepuščen lastnemu občutku za navigacijo in smerem neba, kot jih kaže sonce. Ampak ob majhnem številu cest to sploh ni problem.

Sicer pa izvzemši Tirano, oz. večja mesta, prav veliko prometa niti ni. Se pa zato redno po cesti sprehajajo živali. Krave, osli, koze, ovce in psi so kar redni uporabniki. V mestu je pa tako, mediteransko. Se pravi kaos primerljiv s španskimi ali italijanskimi mesti. Gužvanje in hupanje. Ampak hupanje boj po indijskem vzoru, se pravi “pazite name, tukaj sem” in ne toliko v smislu pošiljanja drugih nekam skupaj z njihovo familijo. Predvsem je pomembn v tem ohraniti mirno kri, potem pa vidiš, da vse skupaj ni nič takšnega. V bistvu se promet navkljub vsemu hrupu odvija precej počasneje, kot smo vajeni, kar pa nekako tudi pomeni varneje.

[Read more →]

Turške demonstracije

V Turčiji so se zaradi načrta, da se park predela v šoping center začeli protesti. In začetni protesti so se kaj hitro spremenili in že kmalu so začele hoditi novice, da sploh ne gre več za park. gre za več. Ljudje se družijo, pogovarjajo, ustvarjalo. Ustvsarjajo se novi prostori, ne le v smislu lokacije oziroma predvsem ne v smislu lokacije. Študenti in delavci, brezposelni in prekerni, huligani in navijači, Glatasaraja, Fenerbahčeja in Bešiktaša, umetniki in kritiki, bogati in revni, verni in ateisti, homoseksualci, transvestiti in ostali vsi združeni v svoji različnosti. Protest so skratka prevzeli vsi. Še en protest, ki smo jih vajeni iz naše bližine.

Satan ... v parku? Ne govorijo samo zidovi amp...

Satan ... v parku? Ne govorijo samo zidovi ampak tudi tla! (Photo credit: wallstalking.org)

Seveda se je fajn družiti. Vendar brez skupne ideje zadeve postanejo same sebi namen in ko že dvanajstič vidiš kako pripadnika sovražnih nogometnih klubov skupaj praznita pir za pirom, se nam to ne zdi več nič posebnega. In park bo počasi ostal sam. In zgodovina se bo ponovila kot farsa.

[Read more →]

Ekskurzija v London

Že lani se je na svetu staršev OŠ Trzin pojavila ideja, da bi v okviru nadstandardnega programa se ponudila tudi ekskurzija na tuje, v London. Od kje točno je prišla ideja, ne vem, niti ni prav zelo pomembno. Očitno pa je bilo izglasovano, da naj šola to tudi ponudi. In res, letos je šola v sodelovanju z eno agencijo pripravila ponudbo za 4 dnevni izled v London za 399 EUR + doplačila. Če seštejemo vse skupaj in dodamo še dodatne stroške, bo vse skupaj precej blizu 500 EUR ali celo nekaj čez. Kar veliko.

Seveda se ob tem takoj porajajo ideje, ali ne gre za razslojevanje? Cena ekskurzije je namreč takšna, da verjamem, da si jo marsikdo ne more privoščiti. Na prvo žogo bi tako rekli, da takšnaponudba nima kaj delati v šoli. Ali celo, da gre za prve znake kam naše šolstvo gre, in da si bodo počasi šolanje lahko privoščili le bogati.

[Read more →]

Pustulovska zabava za otroke

Ker punce pri 12. letih niso želele imeti zabave v diskaču, kjer bi lepo prvič ponočevale, smo N. zabavo organizirali v Pustolovskem parku GEOSS. Gre za na zajlah obešene poti med drevesi, ki jih moraš premagati, za kar pa potrebuješ spretnost, moč in malce poguma. Hoja po napeti zajli, pa po raznih deščicah, plezanje po mreži, itd… Vrhunec so pa seveda spusti po napeti zajli, na katero se pripneš s škripcem in potem odpelješ kot v kakšnem akcijskem filmu.

Za varnost je poskrbljeno, pa čeprav vse izvajajo otroci sami. Vendar vedno kdo gleda, ali upoštevajo navodila.

Tako da, ko boste naslednjič razmišljali, ali bi imel otrok zabavo v Mc Donaldsu, razmislite o drugi varianti. Nenazadnje bližnja picerija lahko dostavi potrebno dozo junk fooda tudi direkt v park.

Osebna vročitev

Sedaj sem v kratkem času dobil dve pošiljki z označbo “OSEBNA VROČITEV ZUP”. In, ker je prvo za mene prevzel kar družinski član (žena) me je zanimalo, kaj dejansko pomeni “OSEBNA VROČITEV ZUP”. In res je zakon pisan tako, da naj bi to dejansko bila vročitev osebi, na katerega se zadeva nanaša. Kako hudiča je potem poštar to vročil moji ženi?

Odgovor se skriva v spremembi zakona o upravnem postopku iz leta 2007.

“(2) Kadar stranka o obstoju pooblastila ne obvesti organa, ki vodi postopek, vročevalec pooblaščencu lahko vroča vse dokumente, ki so naslovljeni na stranko, če pooblaščenec podpiše izjavo, da ga je stranka za to pooblastila, potem ko ugotovi njegovo istovetnost z osebnim dokumentom s fotografijo, ki ga je izdal pristojni državni organ. Vročevalec na vročilnico čitljivo napiše osebno ime in številko osebnega dokumenta pooblaščenca, ter jo skupaj z izjavo pooblaščenca vrne organu. Pod enakimi pogoji lahko pooblaščenec prevzame dokument pri pravni ali fizični osebi, ki opravlja vročanje kot svojo dejavnost, ali pri organu.”.

Bistvo spremembe je v tem, da se je pred tem pooblaščenec moral vročevalcu (poštarju) izkazati s pooblastilom, ki ga je podpisal naslovnik, po spremembi pa zadošča, da poštar le popiše kdo prevzema, le ta pa podpiše izjavo da je bil pooblaščen.

[Read more →]

Twitter je (tehnično) sranje

Jup. Tehnično gledano je twitter en zmazek.

Priznam. V zadnjih mesecih so se zelo popravili glede stabilnosti delovanja, ter so dodali nove lastnosti. Recimo avtomatsko krajšanje URLjev, možnost uploda slikice ipd… s čimer so uporabnike razbremenili uporabe dodatnih servisov za te namene. Letečega kita, simpatične slike, ki nas je opozarjala da je škrjanček postal kit, in ne more več leteti, pa sedaj nisem videl že lep čas.

Ampak vseeno. Kar me najbolj moti pri twitterju je podpora uporabi več naprav in več programov. Naj najprej napišem kako vse dostopam do twitter feeda:

  • 3 računalniki preko browserja
  • 1 računalnik preko twitter aplikacije
  • 1 smart (v bistvu je najbolj trapast kar sem jih kadarkoli imel) telefon
  • 1 iPad
  • 1 kindle

Suma sumarum 7 različnih dostopov do enega in istega servisa.

[Read more →]

Pravičnost

Recimo je potrebno zaradi preselitve par učencev iz 4 razredov narediti 3. V osnovi imamo dve možnosti. Vse učence razdelimo na novo, kar pomeni da vsak ostane s tretino svojih prejšnjih sošolcev in dobi dve tretini novih, ali pa obdržimo tri razrede in četrtega razdelimo na tretine, ki jih pridružimo ostalim razredom. Verjento lahko predpostavimo, da je za večino otrok (oz. staršev) to stresna situacija, ker ljudje smo pač po večini proti spremembam.

Ali je bolj pravično da trpijo vsi ali le četrtina?

[Read more →]