Slovensko zdravstvo v realnosti

Pred meseci sem zaznal manjšo bolečino v kolenu. V bistvu se je pojavljala le ob naključnih pritiskih ali kakšnem gibu. Glede na to, da sem lahko smučal ali tekel, in to pri mojih skoraj 100 kilah ni ravno balzam za kolena, se prav pretirano nisem sekiral. Ampak bolečina je napredovala. Še vedno nič posebnega, pri hoji bolečine ni, začutim jo pri pritisku pod kolenom ali, če koleno do konca skrčim.

In ker bolečina očitno napreduje, sem se odločil za obisk zdravnika. Pokličem za termin, in prvi prost termin za obisk pri osebni zdravnici je bil čez 1 teden. Res je, nisem zahteval nujnega, tudi na bolniški nisem zaradi tega, se pravi komot počakam. Ampak 1 teden, za prvi stik z zdravnikom je vseeno veliko. Sploh, če se zavedamo, da se ljudje ponavadi ne spoznamo na medicino. In so lahko kakšni popolnoma nedolžni simptomi odsev že zelo kritičnega stanja, kjer je potrebno takojšnje ukrepanje. Zato bi po moje, moral biti prvi stik omogočen zelo hitro. dan ali dva, ne več. Saj potem te lahko na tem hitrem pregledu prenaroči za podrobnejši pregled, če ni nič hudega.

Ampak ok. Sem šel k zdravnici, ob dogovorjeni uri, in čakal eno uro da, pridem na vrsto. Ok, ne bom težil, ravno so enemu šive not pobirali in se je zavleklo. Niso pa bili vsi čakajoči tolk razumevajoči, in je ena ženska kar lepo “popizdila”, in s tem verjento vsem ostalim še malce zagrenila življenje, in sestro ter zdravnico še malce v slabšo voljo spravila. Hvala ji. Tečnobi. Tako vsi čakamo dlje, smo bolj nezadovoljni, in dobimo manj za isti denar.

Zdravnica pregledala, pretipala, pregnetla … in napisala napotnico za ultrazvok, z omembo, da verjento ne bo pomagalo, da bo potreben CT.

Sledi nagradno vprašanje. Kje hudiča izveš kdo opravlja te storitve na napotnico, in kolikšna je čakalna doba? Simpl. Čakalne vrste ima čez Inštitut za varovanje zdravja. Ampak za ultrazvok, ponujajo le ultrazvočenje dojke, mehkih tkiv, rame, srca in vratnih žil. Kam od tega sodi ultrazvok kolena? Pod ultrazvok rame? Ultrazvok mehkih tkiv? Skratka seznam čakalnih dob je vsaj za mene popolnoma neuporaben. Pa tudi sicer se mi zdi precej premalo navedenih storitev.

No, poklical sem v bližnji zdravstveni dom Domžale. Lahko pridem k njim, so dejali. Samoplačniško, 55 EUR. Ne, ne, imam napotnico, sem dejal. Ne, ne, samo samoplačniško so dejali. Pa vseeno, kolikšna je čakalna doba? Ne, nimamo na napotnico. Če povzamem, Zdravstveni dom v Domžalah, v javni zdravstveni mreži, storitev opravi za denar, še isti dan, če pridete takoj, na napotnico pa niti v mesecu ali dveh ne. Je to javno zdravstvo, ki ga želimo in financiramo.

Kličem v zdravstveni dom Kamnik. Ene tri dni sem klical, ker imajo točno določene termine za klic, jaz pa med sejami včasih težko kličem. In odgovor. Samoplačniško takoj. 60 EURov. Kaj pa na napotnico. Dva meseca je čakalna doba. Ampak saj je samo 60 EUR, so še dodali.

Aja, napotnica ima obkljukano nujno. Če ne bi imela, pa ne vem v kakšno čakalno me bi potem uvrstili.

Naslednji klic je pa šel na Klinični center. Prijetna sprememba je bila že to, da niso najprej omenili cene in samoplačništva. In da naročajo še v maju. Se pravi je bila čakalna doba malce več kot mesec. In sem poslal po pošti napotnico in dobil termin. 9. maj. In to sedaj čakam.

In ja, vmes opažam, da se stanje slabša. Še vedno lahko hodim brez problemov, tečt in smučat si ne upam (nasvet zdravnice), kolesarim pa, kolikor mi obveznosti dopuščajo.

Se bo nadaljevalo …

… s tem, kako mi je kar v parlamentu zdravnik pregledal koleno, in mi še dodaten dvom v cel sistem vnesel. In, kako čedalje bolj razmišljam, ali je res smiselno, da pri lastnem kolenu vztrajam v spoznavanju tega sistema do konca, ali pa bi bilo morda bolje odkartati teh 60 EURov in opraviti z tem v enem dnevu. Ampak, ker se zavedam, da sam lahko čakam, bom še malo vztrajal, in potem še bolj vztrajal na tem, da ta sistem uredimo za vse.

PS: Da ne boste zamudili nadaljevanja me zasledujte na twitterju (@markopavlisic) ali pofrendajte na facebooku (https://www.facebook.com/jeanmark). Ali pa mi napišite kar mail na marko.pavlisic@gmail.com.