Twitter je (tehnično) sranje

Jup. Tehnično gledano je twitter en zmazek.

Priznam. V zadnjih mesecih so se zelo popravili glede stabilnosti delovanja, ter so dodali nove lastnosti. Recimo avtomatsko krajšanje URLjev, možnost uploda slikice ipd… s čimer so uporabnike razbremenili uporabe dodatnih servisov za te namene. Letečega kita, simpatične slike, ki nas je opozarjala da je škrjanček postal kit, in ne more več leteti, pa sedaj nisem videl že lep čas.

Ampak vseeno. Kar me najbolj moti pri twitterju je podpora uporabi več naprav in več programov. Naj najprej napišem kako vse dostopam do twitter feeda:

  • 3 računalniki preko browserja
  • 1 računalnik preko twitter aplikacije
  • 1 smart (v bistvu je najbolj trapast kar sem jih kadarkoli imel) telefon
  • 1 iPad
  • 1 kindle

Suma sumarum 7 različnih dostopov do enega in istega servisa.

Twitter je klasičen primer podatkovnega toka, kjer si uporabnik izbere vire in ga potem konzumira v celoti. Ne konzumira se na način spletne strani, kjer se na prvi strani odločiš (v bistvu se odločijo uredniki namesto tebe) kaj boš nato še prebral, ali klasičnega foruma, kjer pač pogledaš na seznamu tem katera te zanima bolj v detajle. Nop, gre za konzumiranje celotnega toka.

In tako bi pričakoval, da twitter ve in si zapomni, do kje sem ta tok že pokonzumiral, in od kje naprej ga še moram. In nihče mi ne bo rekel, da je tehnično to prezahtevno. Je zelo zelo enostavno. Sem že omenil, da je to zelo enostavno? Preenostavno. Pa vendar nič ne kaže v to smer. Škoda. Število naprav bo pa še kar raslo.

Ob tem ne morem da se ne spomnim začetnih časov foruma Financ. Časov, ko Finance še niso bile finance.si ampak finance-on.net. In takratnega foruma, ki je bil vsebinsko zanimiv, ker so na njem sodelovali kompetentni ljudje, za kar gre v veliki meri zahvala Črtu (iz skromnosti ima id 2 in ne 1 :-)), kako imam jaz id 9 mi pa ni jasno). Spomnim se, kako sem ves čas težil Črtu da jaz za forum ne potrebujem nobenih tem, sklopov, drevesnega pogleda in kaj je še podobnih novotarij, ampak rabim le zadnje sporočilo, ki sem ga že prebral, in povezavo naprej. Ok, še seznam vseh sporočil, pa tipko nazaj :-)) In ja, to je bila za mene, in je še vedno, najboljša oblika foruma. Jup, osebni programer, je redek luksuz dandanes. Sploh, če je to človek kot je Črt :-))

Verjamem, da je Črt imel ogromno pritiskov, da naj vendarle iz foruma naredi nekaj spodobnega, da ima vsaka zastonjska open source varianta že področja, teme, drevesne poglede, avatarje, bonuse, …. in marsikaj od tega se je dejansko tudi realiziralo na Forumu Financ. Ampak, če sedaj pogledam nazaj, je bil za mene forum Financ najboljši zato, ker je bil tehnično twitter tistega časa, z sicer ne iz moje strani izbranimi pisci, ampak dovolj dobrim izborom. Nenazadnje, z ignoriranjem posameznih uporabnikov, si lahko vplival tudi na nabor piscev, ki si jim sledil.

Da me forum Financ sedaj manj zanima, kot pred leti, pa seveda ne moremo pripisati tehnologiji, pač pa vsebini. Pa saj nekaj podobnega se dogaja tudi z twitterjem. Obstaja kar velika verjentost, da bo večina uporabnikov prej ali slej sledila prevelikemu številu piscev, in ker tega ne bodo več obvladovali, bodo twitter enostavno zapustili.

Rešitev za twitter bi bila, da poleg malce kontraverzne omejitve 140 znakov, uvede še bolj kontraverzno omejitev. Max 140 zasledovancev, ki jih lahko slediš.