Kindle – traveler best friend :-))

Kindle je Amazonov bralnik e-knjig. Njegova največja odlika naj bi bil pasivni ekran, v tehnologiji elektronskega črnila, ki pač pokaže tekst, potem pa ne porablja več energije. Ne vem točno kakšna tehnologija je odzadaj, meni pa deluje podobno, kot nekoč ure in kalkulatorji na tekoče kristale. Pasivnost tudi pomeni, da brez zunanjega vira svetlobe ne vidimo nič, kot pri klasični knjigi tudi ne.

Poleg branja knjig pa exprimentalno omogoča tudi brskanje po internetu. In to poteka tako preko WIFIja kot 3G ali GSM omrežja, če imate to verzijo.

Kindle ima sivinski ekran. Je počasen. Ekran in kindle sam. Tako počasen da včasih ne veš ali je že crknil ali se pač še trudi prikazati želeno stran. Prikaz posamezne strani pa kar traja. Najprej se prikaže bolj grobo, nato se izostri. S smernimi tipkami se kurzor lepo premika po linkih celo malce pametno v osnovi pa zelo grobo, včasih celo pregrobo, in ne moreš klikniti kamor bi želel. Če ima ma stran posebno verzijo za mobilne naprave bo to verjetno precej boljša izbira od navadne spletne strani ki se komot lahko prikaže tako da brez zooma ne  morete prebrati nič, z zoomom pa za vsako vrstico skačete levo in desno kar traja in vmes pozabiš, o čem se že gre.

Tipkovnica ima vse US črke, že pri številkah se malce zakomplicira. Kako bi prišel do šumnikov se mi ne sanja. Vse torej kaže na to da je kindle pač za branje knjig kar je tudi njegov osnovni namen. Ipad, ostale tablice in pametni telefoni ga glede brskanja po internetu, uporabi socialnih omrežij in uporabi namenskih aplikacij krepko prehitevajo. Po levi in desni. Pa še pregazi ga kdo.

Ampak kapo dol. Na našem potepanju po Turčiji, smo vse hotele in penzijone rezervirali na booking.com, preko kindla. Dan v naprej, ali pa celo isti dan. Na maps.google.com preverili razdalje, pot. Spremljal gmail, twtter, facebook. In se checkinal na foursquare. In to vse zastonj. Z 3G varianto Kindla, namreč dobite tudi praktično neomejen dostop do interneta preko GSM omrežja. Bojda povsod po svetu. Iz lastnih izkušenj in izkušenj prijateljev pa to lahko potrdim za vse države bivše Jugoslavije, Nizozemsko, Turčijo.

Zastonj! Se pravi nekaj, kjer je bilo z porabo toliko problemov, da so na nivoju EU sprejeli omejitve, ko te mora operater opozoriti, če porabiš več kot 50 EUR, kjer mimogrede pokuriš kopico denarja, kar se mi je že zgodilo. Zastonj!

Seveda ni nič zastonj. Cena, ki jo plačate za 3G model seveda vsebuje pribitek za prenos podatkov. Recimo $50. Kar pomeni, da vnaprej plačate kar nekaj prenosa, še posebej, ker to Amazon verjento od operaterjev dobi precej ceneje. Pa tudi sicer mi kaže, da imam zastonj le še malce manj kot 2 GB prenosa. Čeprav tale števec je malce čuden. Več kot 10 dni v Turčiji, ob kar precejšnji uporabi, sem po tem števcu pokuril kakšnih 10 MB. Se pravi bom kar veliko še prenašal, dokler ne bom pokuril vsega.

Kako se checkinate preko kindla, če le ta nima GPSa? Simple. Na svojem GPS telefonu dobite koordinate. Na kindlu odprete: http://kindle.imedi.si/, se logirate, prepišete koordinate in checkinate. kindle.imedi.si– ni si težko zapomniti :-). A sem že omenil, da je to potem brezplačno?

Seveda so omejitve pri uporabi kindla. PDFjev ne morete downlodat, da se jih pa recimo pogledati preko google docs. Ne morete nič uplodat. Ni videa. Ni igric. Ni nič. Samo dolgočasne knige in črnobel počasen internet. Jamramo lahko cel dan pa še bo ostalo. Ampak brezplačni globalni internet dostop, čeprav nekoiko kilav, pa krepko odtehta vse drugo. In  samo vprašanje časa je, kdaj se bo pojavil ponudnik kakšne boljše tablice z zastonj globalnim internetom. Takrat bo kindle šel v pozabo. Do takrat je pa milo rečeno car.

PS: Verjento se bi pa dalo kindlov internetni dostop tudi zlorabiti :-))