Pop non stop in antimonopolni proces

Prejšnji teden je urad vlade za konkurenco obiskal Pro plus (POP TV, Kanal A, Pop brio). Pop naj bi baje zlorabil monopolni položaj na trgu. Kot po naključju pa je Pro plus objavil, da z jesenjo pričenja oddajati 6 novih programov (filmi, za otroke, zabavne serije, šport,…), ki ne bodo zastonj, temveč plačljivi – slabih 12 EUR na mesec. Kar znaša toliko, kot sicer znaša RTV prispevek, ki pa je obvezen.

Jup. Konkurenca se je zbala novih kanalov, in očitno več kot tožarjenje ne zmorejo. Žalostno.

Res, da ima Pro plus s svojimi kanali izjemno gledanost, pa vseeno na tem trgu težko govorimo o monopolu. Sam imam na TVju dostopnih več kot 100 TV kanalov, vseh zvrsti. Na informacijskem področju pa dodatno konkurenco ustvarjajo tudi novejši mediji.

Takšna gledanost, ki seveda izhaja tudi iz velikega zaupanja gledalcev v informativen pa tudi siceršnji program Pro plusovih programov, seveda ne odgovarja vsem. Ne odgovarja neposrednim konkurentom, pa tudi politikom, ki bi si želeli morda drugačnega poročanja. Kdo je v tem konkretnem primeru bolj zagret, si ne upam špekulirati.

Vsekakor pa se proti “monopolu”, ki izhaja iz prostovoljne odločitve gledalcev (kupcev) na osnovi kvalitete produkta, ne smemo boriti klasično slovensko. Z zatiranjem kvalitetnega. Morda se bi agencija raje obrnila na nacionalko, in ugotovila zakaj je ljudje ne želijo več gledati. Zakaj ljudje čedalje manj zaupajo njenemu informativnemu programu.

Pa je rešitev čisto enostavna. Dati možnosti novim televizijam, recimo omogočiti Šport TVju da oddaja preko etra. Razbiti RTV SLO na dva dela in enega sprivatizirati, naj postane močen konkurent Pro plusu. Drugi del pa naj pač ostane talec politike, ker preveč naivno je pričakovati, da bi se politika odpovedala vplivu na javno TV.

Dokler se bodo z RTV SLO igrali takšne igrice, kot so se jih z zadnjim zakonskim predlogom (ki je padel na referendumu), bo gledanost programom Pro plusa le rasla, in vsak dober gospodar bo takšno stanje poskusil izkoristiti v svoj prid, s širitvijo svojega poslovanja. Da ni prave konkurence, pa se moramo v prvem koraku zahvaliti predvsem naši politiki, ki ji je še vedno bližje dogovorna kot tržna ekonomija.

Disclaimer: Avtor bloga dela za lastnika Pro plusa – CME.