Pop non stop in antimonopolni proces

Prejšnji teden je urad vlade za konkurenco obiskal Pro plus (POP TV, Kanal A, Pop brio). Pop naj bi baje zlorabil monopolni položaj na trgu. Kot po naključju pa je Pro plus objavil, da z jesenjo pričenja oddajati 6 novih programov (filmi, za otroke, zabavne serije, šport,…), ki ne bodo zastonj, temveč plačljivi – slabih 12 EUR na mesec. Kar znaša toliko, kot sicer znaša RTV prispevek, ki pa je obvezen.

Jup. Konkurenca se je zbala novih kanalov, in očitno več kot tožarjenje ne zmorejo. Žalostno.

Res, da ima Pro plus s svojimi kanali izjemno gledanost, pa vseeno na tem trgu težko govorimo o monopolu. Sam imam na TVju dostopnih več kot 100 TV kanalov, vseh zvrsti. Na informacijskem področju pa dodatno konkurenco ustvarjajo tudi novejši mediji.

Takšna gledanost, ki seveda izhaja tudi iz velikega zaupanja gledalcev v informativen pa tudi siceršnji program Pro plusovih programov, seveda ne odgovarja vsem. Ne odgovarja neposrednim konkurentom, pa tudi politikom, ki bi si želeli morda drugačnega poročanja. Kdo je v tem konkretnem primeru bolj zagret, si ne upam špekulirati.

Vsekakor pa se proti “monopolu”, ki izhaja iz prostovoljne odločitve gledalcev (kupcev) na osnovi kvalitete produkta, ne smemo boriti klasično slovensko. Z zatiranjem kvalitetnega. Morda se bi agencija raje obrnila na nacionalko, in ugotovila zakaj je ljudje ne želijo več gledati. Zakaj ljudje čedalje manj zaupajo njenemu informativnemu programu.

Pa je rešitev čisto enostavna. Dati možnosti novim televizijam, recimo omogočiti Šport TVju da oddaja preko etra. Razbiti RTV SLO na dva dela in enega sprivatizirati, naj postane močen konkurent Pro plusu. Drugi del pa naj pač ostane talec politike, ker preveč naivno je pričakovati, da bi se politika odpovedala vplivu na javno TV.

Dokler se bodo z RTV SLO igrali takšne igrice, kot so se jih z zadnjim zakonskim predlogom (ki je padel na referendumu), bo gledanost programom Pro plusa le rasla, in vsak dober gospodar bo takšno stanje poskusil izkoristiti v svoj prid, s širitvijo svojega poslovanja. Da ni prave konkurence, pa se moramo v prvem koraku zahvaliti predvsem naši politiki, ki ji je še vedno bližje dogovorna kot tržna ekonomija.

Disclaimer: Avtor bloga dela za lastnika Pro plusa – CME.

9 Responses to “Pop non stop in antimonopolni proces”

 1. me pa res zanima, kdo sploh še, ob vseh možnih kvalitetnih tv kanalih, utruja pogled na Pop-u…..

 2. Izgleda da veliko njih, glede na to, da je to problem :-)

 3. “Vsekakor pa se proti “monopolu”, ki izhaja iz prostovoljne odločitve gledalcev (kupcev) na osnovi kvalitete produkta”

  Tukaj si pa pošteno momo usekal. Mislim da si ni težko priznati, da je večina tv gledalcev idiotov in da so POP programi njim pisani na kožo.
  Kod bi trdil, da so slovenske novica kakovosten cajteng, saj imajo najvišjo naklado…
  BTW, a bodo plačljivi programi brez reklam?

 4. Ne vem kakšni bodo.

  Glede kvalitete je pa tako. Tisti, ki gledajo, jih ocenjujejo za kvalitetne. Kar pa seveda ne pomeni, da bodo tudi tebi kvalitetno praženi bikovi prašniki všeč.

 5. POP in Kanal A ostajata takšna kot sta (free), plačljivih (11,99 EUR) bo 6 novih programov, katerih program se ne bo prekinjal z reklamami (Pay TV praksa).

 6. Glede na to, da je cena enaka kot je za RTV SLO naročnino (saj je, mar ne?) bi bilo zelo zabavno, če bi POP štratal kampanijo v stilu “Sedaj lahko naročnino plačujete za program, ki ga gledate”, ter seveda malce namignil, da če plačuješ POPu RTV SLO ni treba plačevati. Kar seveda ni res, ampak malce zabave bi pa lahko imeli :-)

 7. Davek na zabavo ;)

 8. Čeprav vsi te davki so precej zanemarljivi v primerjavi z iTax.

 9. Dokler bo Pro plus samo zmanjševal obseg svoje lastne produkcije, ne bo v mojih očeh vreden piškavega oreha.

  Ne bom trdil, da je ves RTV-jev program dober, vendar pa lahko rečem, da je njegova marsikatera informativna, izobraževalna in otroška oddaja lastne produkcije razmeroma kakovost in da RTV v povprečju uspešno izpolnjuje svoje zakonsko poslanstvo – informira, obvešča in zabava državljane, plačnike prispevka.

  Naj na Pro plusu znova vzpostavijo jutranji program (Dobro jutro), tedensko omizje (Trenja), kviz (Pop kviz, Milijonar), oddajo o živalih (Imamo jih radi), glasbeno oddajo (Pop’n roll in Pop 30), narodnozabavno oddajo (Med prijatelji), kar so nekoč že imeli, potem pa jih bomo lahko primerjali z RTV-jem in morda celo razmišljali o plačevanju obveznega prispevka v korist Pro plusa.

  Pro plus s trenutno minimalno lastno produkcijo ni vreden pol pi… materine.