10 Web trends to watch in 2010

cnn.com objavlja 10 web trendov, ki jih je treba opazovati v letu 2010 (članek na cnn.com). Sicer ne vem, zakaj bi samo opazoval, verjento je precej bolje, če tudi sodeluješ pri njihovem razvoju, ali pa celo dodaš še kakšnega novega.

Sam jih bom razvrstil v vrstnem redu, ki se zdi meni primeren. Razvrščeno od tistega, ki bo po moje doživel največji razmah in bo najbolj vplival na družbo, ter bo tudi naslednje leto še na spisku.

 1. Augmented reality – obogatena realnost
  Poslikaš neznanko, telefon jo skupaj s storitvami v oblaku prepozna, dobiš vse potrebne informacije, ki ti pomagajo pristopiti,… čeravno bo pred tem to uporabno za turistične oglede, ker je pač na osnovi gpsa lažje razbrati katere kamne si ogleduješ, da ti jih dodanto pojasni…
 2. Content ‘curation’ – uporabniku izbrane in prilagojene vsebine
  Internet je ogromni boljšji trg. Skozi razne filtre, tako na osnovi preteklih dejanj uporabnika, njegove socialne mreže, zaposlitve, predznanja, trenutne aktualnosti, načrtovanih potovanj,…. uporabniku ponuditi to kar ga zanima, hkrati pa ga ne dodatno zapreti v njegov svet…
 3. Location, location, location – kje, kako in s kom se giblješ to si
  Ej, s Petrom, ki ga nisi srečal že 4 leta, sta kot po naključju v istem mestu… z Jožico, ki je še ne poznaš, pa začuda obiskujeta iste prireditve, ampak ob različnih urah… kaj, če bi šel jutri v živalski vrt ob treh in ne petih…. in tista rjavolaska, ki bo pri opicah je samska veš…. in ima tako kot ti rada volkove, kamor gre tipično po opicah… pa najraje večerja kar v McDonaldsu ….
 4. Social gaming – igre v socialni mreži
  Travian, erepublic, nek farmville,…. kaj pa vem… ampak igranje je nekaj, kjer je težko faliti, sploh, če uporabniki pomagajo izživeti njegove sanje, in igranje v socialnem omrežju ti omogoča doseži življenje kot si ga želiš … če ti ne uspe v eni igri, pač proaš drugo ….
 5. Convergence conundrum – problem konvergence gadgetov
  Ali bomo imeli napravo, ki bo omogočala vse (vsa omrežja, vsi protokoli, HD video snemanje, vrhunski fotoaparat, vrhunski audijo, vgrajen projektor in poseben nizkotonski zvočnik, atomski reaktor in dodaten pospeševalnik za dragrace,…) ali pa serija samostojnih, visoko specializiranih naprav, ki bodo pametno komunicirale med seboj, in trgale vsaka svoj žep, ne pa le enega? Bomo videli. Na tem področju se bo še veliko premikalo, končni kompromis je pa še zelo oddaljen.
 6. Real-time ramps up – takojšnje dogajanje
  Na osnovi točke 3. bo telefon kar sam povprašal kako se ti je dopadel steak (kar je ugotovil na osnovi točke 1.), po odgovoru pa to real time, sporočil ravnokar vstopajočemu Janezu, …. twitter … ampak potrebno se je zavedati, da so takojšnji odzivi precej bolj podrejeni čustvom, kot razumu, in kot takšni na nek način nekredibilni, kar se bo sčasoma pokazalo, in bo tako vrednost preverjene informacije znova zrasla. Pa tudi na zasičenje ne smemo pozabiti, kar pa lahko rešuje točka 2.
 7. Fame abundance, privacy scarcity – ????
  Seveda. Tisti, ki se v novostih ne znajdejo, se pač pokrijejo z odejo zaskrbljenosti.
 8. Internet TV and movies – TV in filmi preko interneta
  Še vedno verjamem, da TV in internet nista ravno primerljiva. Tehnično bo seveda TV dostopen tudi preko interneta, kot pač vsa vsebina. Ampak še zelo daleč smo od tega, da bi večina ljudi, večino svojega programa, izbrala sama. Oziroma, od kar je na voljo več kot eden TV program, to tako ali tako že dela večina. Morda povezano z točko 2. bo to postalo realna opcija čez par let.
 9. Mobile payments – mikro plačila (predvsem za vsebine in applikacije)
  So že tu, bodo ostala, bodo naraščala. Bo velik buzzword, pa nič več kot to.
 10. Cloud computing – oblačne storitve (ne tehnično gledat)
  Začelo se pred vrsto let, se nadaljuje, in se bo še dolgo. Precej dolgoročnejši trend, ki po moje nekako ne sodi v trende enega leta.

PS: Nekatere sem prevedel, nekatere sem slabo prevedel, nekatere ne. Prosim za pomoč in predloge.