Navigacija z Garmin Forerunnerjem

Garmin Forerunner 305 imam že kakšni dve leti, in v glavnem sem ga uporabljal za beleženje prevoženih, prehojenih in pretečenih poti. In to svoje delo je opravil z odliko. Ves čas pa sem vedel, da ima tudi neke navigacijske sposobnosti, nisem pa tega do sedaj še nikoli preizkusil v praksi. Ob nedavnem kolesarskem vzponu na Veliko planino pa je prišel čas, da tudi to preverim. Po izkušnjah namreč na takšnih lokacijah mrgoli neoznačenih cest, kjer mimogrede zaideš. Ponavadi je sicer vse očitno, in se pač držiš najbolj vozne poti, ni pa vedno to najboljša izbira. In res, brez navigacije bi na par mestih verjetno narobe zavil. No, saj tako sem tudi, samo sem po par deset metrih že opazil in šel nazaj na pravo pot.

pot1

Garmin Forerunner 305 je ročna ura. Tako da je verjetno razumljivo da ne premore zemljevida, pa tudi ne samodejnega iskanja poti, česar smo sicer vajeni od GPS naprav, ki zemljevid vsebujejo. Tako si moraš pot začrtati v naprej, na računalniku, in le to potem prenesti na uro. Seveda se da nekaj narediti tudi na uri, pač sestaviti točke v pot ipd… ampak ne vem, če bi to res kdo počel. Druga varianta pa je, da uporabiš neko že prevoženo pot v ta namen. Ampak tudi od tega ni pretirane koristi, razen …. no bom opisal v nadaljevanju.

Sam Garmin Training Center program, s katerim se sicer prenaša podatke iz ure, ne podpira načrtovanja poti (vsaj ne tisti za maca).Če bi to podpiral, bi se tega verjetno lotil že kdaj prej. Sem pa na internetu našel http://www.bikeroutetoaster.com/, ki je krasen portal, namenjen točno načrtovanju poti in to za bicikel. Pot načrtuješ skozi dodajanje točk, program pa sam išče možne poti, pri čemer lahko uporablja Google (samo za avto) ali OSM (za avto, bicikel ali peš) podatke za načrtovanje poti.

Za tako načrtovano pot nam pripravi tudi višinski profil, da vemo v kaj se spuščamo. In pa seveda pripravi podatke za usmerjanje, ki se direktno s spletne strani prenesejo na Garmin uro oziroma kakšno drugo napravo. Pred tem moramo, odvisno od browserja, inštalirati neke dodatne garminove browser plugine.

pot2

Pri pripravi podatkov za usmerjanje, lahko nastavimo, da nas pred vsakim zavojem o prihodnjem zavoju obvesti. Recimo 200 metrov v naprej. Primer tako pripravljene poti je moj  vzpon na Veliko planino (povezava).

Ko so podatki enkrat na uri, lahko med treningi/track izberemo pripravljenega, in gremo na pot. Na voljo so naslednje možnosti s katerimi si pomagamo pri iskanju poti:

  • Prikaz koliko je do naslednje točke, in kam naj tam zavijemo.
  • Prikaz kompasa, kjer kaže smer in razdaljo do naslednje točke.
  • Zemljevid poti (seveda brez cest, krajev) z trenutno lokacijo. Ob ustreznem zoomu je zelo zelo uporabno.
  • Višinski profil s trenutno lokacijo, ni uporabno za navigacijo, je pa za oceno, kje trenutno si, glede razporeditve moči in energije.

Pri vsakem dogodku se oglasi zvočni signal, je pa za potrebe navigiranja vseeno dobro, da imamo uro pritrjeno na balanco in je nimamo na roki.

V praksi zadeva deluje lepo. Če zapelješ iz načrtovane poti, na to opozori. In se potem tudi najde in nadaljuješ. Čeravno se lahko pri tem tudi malce zaje… Sam bi moral par 100 metrov pred vrhom Črnivca zaviti na levo, proti Veliki planini. Pa sem iz statističnih razlogov zapeljal do vrha Črnivca, nato pa nazaj. Vmes je ura jasno javila, da sem zašel iz poti. Ko pa sem se vrnil nazaj na križišče, pa se je našel, le da se je našel na točki da sem ŽE prišel iz Velike planine. In sem tako potem bil celo Veliko planino brez usmerjanja, resda sem pa z pridom izkoriščal prikaz “zemljevida”, tako da sem se komot navigiral. Ko sem prišel nazaj na problematično križišče, pa se je spet našel in lepo nadaljeval usmerjanje.

Ne vsebuje pa takšen načrt le poti in usmerjanja, ampak tudi virtualnega tekmeca. In potem lahko tudi vidiš, ali si pred njim ali za njim. No, tale bikeroutetoaster je mene zelo precenil. Nastavil mi je virtualnega partnerja, ki je bil že na cilju, ko sem se jaz ravno bližal najvišji točki moje ture. Ta zadeva postane še posebej uproabna, če načrt poti kreiramo iz ene prejšnjih voženj, in potem tekmuješ sam s sabo, ter vidiš koliko si se izboljšal.

Takšno načrtovanje bi mi lani zelo prav prišlo, ko sem šel čez Kočevski rog. No, vsak dan se naučimo kaj novega :-)) Aja, pa pri načrtovanju še posebej pa pri uporabi, je vseeno potrebno uporabljati tudi razum. Marsiaktera pot je namreč teoretično zelo ok, praktično so jo pa koze kartirale, glavni uporabniki so pa gamsi.

PS: Zadeva mi sicer na macu ni delala ok. Pri prenosu na uro, je bila vedno neka napaka. Tudi izvoz v tcx datoteko in import v Garmin Training Center ni uspel. Pod windowsi je pa šlo ok, direkt na uro.