Apple je enostavno car!

V času, ko naš dragi predsednik vlade predstavlja izhodno strategijo iz krize, večina pa še ni čisto prepričana ali smo res že dosegli dno, nam Apple sporoče: Apple Reports First Quarter Results – All-Time Highest Revenue and Profit

A si predstavljate da bi Adobe zahteval da mora biti vsaka flash aplikacija podpisana in odobrena iz njihove strani. In da bi omogočili, da jo mora uporabnik kupiti, če založnik tako želi? Ne, si ne predstavljamo. To bi bila smrt za Flash.

V bistvu je M$ nekoč že imel te ideje. Iz malce drugačnega razloga. Da bi s tem kao preprečil viruse ipd… N ni mu uspelo.

Apple pa je pred časom predstavil dolgo pričakovani tablet. Idealen za na kavč. Da pogledaš zadnje novice, email in socialna omrežja. Jasno brez flasha. Če bi Apple podprl flash, bi bilo takoj na voljo ne 100.000 aplikacij ampak mnogo mnogo več. In jasno, večina zastonj. Zato je jasno, da Apple flasha ne bo podpiral. Bo pa verjento počasi omogočil, da so iphone aplikacije nekako integrirane v spletne strani.

In potem smo samo korak še daleč od tega, da bo nekaj popolnoma normalnega, da boš plačal za kakšen “APPLEt” na spletni strani.

Applu bo uspelo to, o čemer Adobe z Flashom niti sanjati ne more. Enostavno je štartal z mobitelom – kjer je nekako normalno da web ni polno podprt. Zato pa je omogočil enostavno kupovanje in nalaganje aplikacij. Poceni aplikacij. Majhne, poceni in v velikem številu. Nato preneseš vse skupaj na malce večjo napravo. In sedaj bodo počasi uporabniki naravnost prosili, da bi lahko enake aplikacije, ki so se jih navadili, kupili tudi za računalnik.

V bistvu je kar malce čudno, da že ni, preko iTunesov, pripeljal micropaymentov (za splete vsebine) vsaj na iPhone in iPad.