Entries Tagged as 'Pokojninska reforma'

Modra zavarovalnica – nova državna zavarovalnica

Pred dnevi sem zasledil, da se ustanavlja nova zavarovalnica – Modra zavarovalnica. Ker sem bil radoveden, kdo se je v teh kriznih časih za finančno industrijo spravil odpreti novo zavarovalnico, sem malce pobrskal po internetu. In glej ga zlomka. V bistvu jo ustanavlja država. Ustanavlja jo namreč KAD, ki bo nanjo prenesel izvajanje dopolnilnega pokojninskega zavarovanja javnih uslužbencev in še kaj drugega, ter seveda ustrezen delež KADovih naložb.

Čemu je potrebna to preoblikovanje? Verjento bodo odgovorni ob tem navajali povečano transparentnost in neodvisnost.

[Read more →]

Proti dežju med vikendom

Ko sem poslušal po radiju in televiziji debato o novem zakonu o preprečevanju dela na črno, se nisem mogel znebiti občutka, da vsi udeleženi v debati, vključno z voditelji tega resničnostnega šova, predloga zakona o katerem bomo glasovali, sploh niso prebrali, kaj šele razumeli. In ves čas se je vračalo nazaj, da bo oziroma da ne bo, sosedska pomoč prepovedana. Kot sem že pisal, pa zakon jasno določa, da je delo na črno le ODPLAČNO delo. Če kaj narediš brezplačno, pa ne zapade pod ta zakon, pa čeprav frizer zastonj frizira, ali krovec popravi streho na poslovni stavbi.

Seveda je razumljivo, da opozicija tega ne razume ali noče razumeti. Njihov fokus je pač nasprotovanje vladi. Da pa noben predstavnik zagovornikov zakona tega ne omeni niti ne uporabi je pa naravnost smešno. In potem iščejo vse sorte členov, ki dovoljujejo sosedsko pomoč ipd…. kar je, resnici na ljubo, zaradi osnovne definicije čisto nepotreben balast v zakonu.

[Read more →]

Odgovor na vprašanje

Presenetljivo hitro so odgovorili na včerajšnje vprašanje. Komentar pa čez kakšen dan :-))
—–
Spoštovani, g. Pavlišič,
pošiljamo Vam odgovor na vprašanje, ki ste ga zastavili na spletnem mestu vlada@gov.si. Zanimalo vas je, kolikšna bi bila ta trenutek obveznost iz naslova že pridobljenih pravic iz pokojninskega zavarovanja, če bi prešli na sistem individualnih pokojninskih računov. Koliko sredstev bi morali vplačati v pokojninski sklad, da bi lahko izplačevali vse prihodnje pokojnine sedanjih upokojencev, in tistih, ki smo nekaj pravic z dosedanjimi vplačili že pridobili. Ali je bil takšen že izračun opravljen?
Z Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve so nam sporočili, da takšen račun ni bil opravljen, saj bi morali zanj izluščiti podatke o plačanih prispevkih za nazaj vsakega posameznika posebej, kar pa trenutni sistem še ne dopušča. Sistem navideznih računov NDC (angl. notional defined contribution) se praviloma zato vzpostavlja z izjemno dolgim prehodnim obdobjem. V Italiji bo tako na primer sistem po reformi iz leta 2008 stopil v veljavo šele po letu 2040. Takšen sistem namreč vodi natančno evidenco o vplačilih prav vsakega posameznika v sistem. To pomeni, da ob prehodih praviloma delujeta oba sistema, tisti, ki šele vstopajo na trg dela se že vodijo po NDC, vsi ostali pa še po starem sistemu vse do popolne zamenjave generacij, ko se lahko šele v celoti za vse uveljavi NDC.
Odgovor so pripravili na Ministrstvu RS za delo, družino in socialne zadeve
Zahvaljujemo se Vam za vprašanje in upamo, da ste z odgovorom zadovoljni. Če imate še kakšno vprašanje, nas ponovno kontaktirajte. Potrudili se bomo, da vam bomo čim prej odgovorili.
Prijazen pozdrav,
Urad Vlade RS za komuniciranje

Vprašanje glede pokojninske reforme

Na twitterju je @Pokojninska (urad vlade za komuniciranje) pozval k posredovanju vprašanj, na katera bo jutri (sreda) odgovarjal strokovnjak i avtor pokojnske reforme.

Tukaj je moje vprašanje:

1. Recimo hipotetično, da bi prešli na sistem individualnih pokojninskih računov, kolikšna bi bila ta trenutek obveznost iz
naslova že pridobljenih pravic iz pokojninskega zavarovanja. Skratka, koliko sredstev bi morali vplačati v pokojninski sklad, da bi lahko izplačevali vse prihodnje pokojnine sedanjih upokojencev, in tistih, ki smo nekaj pravic z dosedanjimi vplačili že pridobili?

2. Ali je bil takpen izračun opravljen, in kje ga lahko pridobim?

[Read more →]

Zakon o preprečevanju dela na črno

Tudi o tem zakonu bomo, čeprav je v medijih kar nekako zapostavljen, odločali na referendumski dan 5.6.2011. Če se prav spomnim, je bil zakon precej interesno usmerjen. Predlagala ga je namreč OZS kot zakon, ki bi pomagal gradbincem, saj je baje na tem področju veliko dela na črno. Kot takšen, se je meni zdel popolnoma nesprejemljiv. Sem pa šel sedaj pogledati tudi vsebino. Predlagam, da si jo ogledate tudi sami, le tako boste lahko kompetentno odločali na referendumu.

Ustavimo se najprej pri členu, ki opredeljuje delo na črno:

[Read more →]

Skrivnost pokojninskih računov

Prejšnji teden smo iz krogov zagovornikov pokojninske reforme dobili novo informacijo. Vpogleda v stanje na pokojninskem računu posameznika ne bo. Po mnenju poslank SD Majde Potrate in Andreje Černjak Meglič individualni račun ne vsebuje “sistema solidarnosti“.

Zavrtimo čas malce nazaj in se spomnimo, kdaj in zakaj je prišla na dan ideja, da bi posameznik lahko vpogledal v stanje na svojem pokojninskem računu. Ideja se je porodila, ko so delavci iz Rogaške steklarne ob propadu le te ugotovili, da za njih več let niso bili plačani pokojninski prispevki, in jim tako delovna doba ni tekla, s tem pa tudi niso upravičeni do pričakovane upokojitve. Ob tem moram poudariti, da je to neplačevanje bilo v dogovoru z davčno upravo.

[Read more →]

Referendum na referendum ….

“Na referendumu se ne bomo odločali o vladi, odločali bomo o naši prihodnosti, o pokojninski reformi…” oziroma nekaj podobnega je povedal naš predragi predsednik vlade, Borut Pahor, na včerajšnji tiskovni konferenci. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da z referendumom o pokojninski reformi ni nič narobe, in ga ni prepovedalo. Tako da le ta po vse verjetnosti bo.

In ja, strinjam se s Pahorjem. Ne bomo glasovali o vladi. Bomo pa glasovali o predlogu vlade. Glasovali bomo o konkretnem izdelku te vlade. O rezultatu dela te vlade. Kakšen rezultat bo, si ne bi upal ravno napovedati. Medijska kampanja se je že začela. Precej zna vplivati tudi referendum o malem delu, ki bo sedaj kmalu na sporedu, in če vladi uspe le tega dobiti, za kar ima realne možnosti, se z tem povečajo tudi možnosti na pokojninskem referendum.

V tem trenutku se mi pa bolj kot obravnavanje konkretne problematike zdi pomembno opozoriti na stališče, ki ga je zavzelo ustavno sodišče. Le to je nedvomno zbralo potreben pogum in se ni uklonila politiki, ter je naredila to, kar je v bistvu edino smiselno. Poslala je političen problem nazaj politikom.

[Read more →]

Imamo pokojninsko reformo

Po dolgem predporodnem obdobju, ki mu bo sedaj z referendumskimi zdrahami sledilo še poporodno obdobje, smo dobili našo najnovejšo reformo.

Kaj nam prinaša? V medijih je bilo predvsem zaslediti povišanje upokojitvene starosti. Na kar so se predvsem sindikati dokaj hrupno odzvali. Kako naj že tako zgarani delavci delaj do 65. leta starosti. O tem ne želim soditi. Lačna vrana siti ne verjame, in v tem kontekstu sem jaz tista sita vrana, ki pač opravlja delo, ki ga bom upam z veseljem opravljal tudi ko se bom bližal upokojitveni starosti.

[Read more →]

Kaj še ostane Pahorju?

Finance pišejo, da naj bi Pahor vezal sprejem pokojninske zakonodaje na zaupnico vladi. Se pravi, ali podprite reformo ali pa si poiščite novega premierja. Prav! Si ga pa bomo, bo čisto komot odgovor.

Če bi Pahor s tem prišel v prvem letu mandata, pa ne le pokojninsko reformo, temveč tudi ostalimi, bi ga morda še kdo resno vzel. Dandanes pa to izgleda malce patetično.

Vsekakor se bodo poslanci morda vseeno ustrašili in ga podprli. Vendar kar dosežeš z izsiljevanjem, se zelo rado obrne proti izsiljevalcu. Bomo videli.

Pokojninska reforma – again

O pokojninski reformi sem prvič pisal pred več kot 10 leti. Takrat so bile podobne debate kot danes. Sindikati so se enako upirali kot danes. Argumenti so bili podobno (ne)argumentirani kot danes. Je pa ena bistvena razlika. Primerljivo z tedaj se dandanes veliko več ljudi zaveda, da je plačevanje v pokojninsko blagajno, metanje denarja skozi okno. Da je za svojo pokojnino najbolje da poskrbiš sam. Ok, zagovornikov te teze med redno zaposlenimi ni ravno veliko, zato pa je dandanes veliko ljudi, ki delajo na drugačni osnovi. Predvsem delo preko s.p. se je precej razrastel od tedaj.

Nobena skrivnost ni tudi, da predvsem zaradi zakona o malcem delu, reformam nasprotujejo tudi študenti, oziroma bolje rečeno, študentski funkcionarji. Le te seveda ne nasprotujejo pokojninski reformi, nasprotujejo predvsem temu, da bi se od študentskega dela tudi plačevali prispevki za pokojninsko zavarovanje.

[Read more →]