Referendum na referendum ….

“Na referendumu se ne bomo odločali o vladi, odločali bomo o naši prihodnosti, o pokojninski reformi…” oziroma nekaj podobnega je povedal naš predragi predsednik vlade, Borut Pahor, na včerajšnji tiskovni konferenci. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da z referendumom o pokojninski reformi ni nič narobe, in ga ni prepovedalo. Tako da le ta po vse verjetnosti bo.

In ja, strinjam se s Pahorjem. Ne bomo glasovali o vladi. Bomo pa glasovali o predlogu vlade. Glasovali bomo o konkretnem izdelku te vlade. O rezultatu dela te vlade. Kakšen rezultat bo, si ne bi upal ravno napovedati. Medijska kampanja se je že začela. Precej zna vplivati tudi referendum o malem delu, ki bo sedaj kmalu na sporedu, in če vladi uspe le tega dobiti, za kar ima realne možnosti, se z tem povečajo tudi možnosti na pokojninskem referendum.

V tem trenutku se mi pa bolj kot obravnavanje konkretne problematike zdi pomembno opozoriti na stališče, ki ga je zavzelo ustavno sodišče. Le to je nedvomno zbralo potreben pogum in se ni uklonila politiki, ter je naredila to, kar je v bistvu edino smiselno. Poslala je političen problem nazaj politikom.

Mene pri pokojninski reformi moti predvsem to, da to v bistvu ni reforma. Gre bolj za flikanje trenutnega sistema, ki bo sicer res prinesel nekaj več let miru pokojninski blagajni, vendar bistva problema se mi zdi ne bo zajel. Od trenutka dalje, ko smo se posamezniki začeli spraševati, ali je ekonomsko upravičeno plačevanje pokojninskega zavarovanja glede na to, kar bomo na osnovi tega dobili, je takšen sistem zapisan propadu. Toliko bolj, ker se zaradi raznih ekscesnih primerov postavlja vprašanje pravičnosti sistema, kjer pa smo ljudje hitro nepošteni ocenjevalci. Vendar kdo bo z veseljem plačeval v po njegovem mnenju nepošten sistem, sploh, če je to ekonomsko neupravičeno?

Po mojih izračunih sam sistem v bistvu niti ni pretirano ekonomsko neupravičen. Po mojih izračunih je bilo plačevanje v sistem nekako enakovredno varčevanju z 1-2% obrestno mero, kar na dolgi rok ni ravno briljantno, ni pa tudi čisti nateg. Nateg je, če vam kdo na takšno dobo ob takšnih jamstvih ponuja 10%.

Tako da zelo pomembno vprašanje ob odločitvi ali plačevati ali se raje izogibati ostane zaupanje do države. Do države, ki je mlajša od večine prebivalstva. Do države, kjer so par desetletij stare afere še vedno na prvih straneh časopisov in v udarnih terminih poročil. Do države, ki z denarjem davkoplačevalcev rešuje banke, ki so se zakreditirale pri tajkunih.

Ne vem kako je pri vas, ampak pri meni ta država pretiranega zaupanja v njenih prvih 20 letih ni ravno pridobila. Morda se bo v naslednjih20 letih popravila. Ne vem. Tako da pomembnejše kot kako glasovati na referendumu se mi zdi, da vsak izmed nas tudi sam poskrbi za svojo prihodnost. Ne glede na izid referenduma, vprašanje, če bo država poskrbela za nas.