Odgovor na vprašanje

Presenetljivo hitro so odgovorili na včerajšnje vprašanje. Komentar pa čez kakšen dan :-))
—–
Spoštovani, g. Pavlišič,
pošiljamo Vam odgovor na vprašanje, ki ste ga zastavili na spletnem mestu vlada@gov.si. Zanimalo vas je, kolikšna bi bila ta trenutek obveznost iz naslova že pridobljenih pravic iz pokojninskega zavarovanja, če bi prešli na sistem individualnih pokojninskih računov. Koliko sredstev bi morali vplačati v pokojninski sklad, da bi lahko izplačevali vse prihodnje pokojnine sedanjih upokojencev, in tistih, ki smo nekaj pravic z dosedanjimi vplačili že pridobili. Ali je bil takšen že izračun opravljen?
Z Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve so nam sporočili, da takšen račun ni bil opravljen, saj bi morali zanj izluščiti podatke o plačanih prispevkih za nazaj vsakega posameznika posebej, kar pa trenutni sistem še ne dopušča. Sistem navideznih računov NDC (angl. notional defined contribution) se praviloma zato vzpostavlja z izjemno dolgim prehodnim obdobjem. V Italiji bo tako na primer sistem po reformi iz leta 2008 stopil v veljavo šele po letu 2040. Takšen sistem namreč vodi natančno evidenco o vplačilih prav vsakega posameznika v sistem. To pomeni, da ob prehodih praviloma delujeta oba sistema, tisti, ki šele vstopajo na trg dela se že vodijo po NDC, vsi ostali pa še po starem sistemu vse do popolne zamenjave generacij, ko se lahko šele v celoti za vse uveljavi NDC.
Odgovor so pripravili na Ministrstvu RS za delo, družino in socialne zadeve
Zahvaljujemo se Vam za vprašanje in upamo, da ste z odgovorom zadovoljni. Če imate še kakšno vprašanje, nas ponovno kontaktirajte. Potrudili se bomo, da vam bomo čim prej odgovorili.
Prijazen pozdrav,
Urad Vlade RS za komuniciranje