Modra zavarovalnica – nova državna zavarovalnica

Pred dnevi sem zasledil, da se ustanavlja nova zavarovalnica – Modra zavarovalnica. Ker sem bil radoveden, kdo se je v teh kriznih časih za finančno industrijo spravil odpreti novo zavarovalnico, sem malce pobrskal po internetu. In glej ga zlomka. V bistvu jo ustanavlja država. Ustanavlja jo namreč KAD, ki bo nanjo prenesel izvajanje dopolnilnega pokojninskega zavarovanja javnih uslužbencev in še kaj drugega, ter seveda ustrezen delež KADovih naložb.

Čemu je potrebna to preoblikovanje? Verjento bodo odgovorni ob tem navajali povečano transparentnost in neodvisnost.

Ampak nekako se ne morem znebiti, da gre za nekaj drugega. Da gre za to, da se ustanovi nekaj novih stolčkov, ki bodo še za korak dlje od politike, ki naj bi sicer upravljala z državo. In glej ga zlomka, le kdo bo šef nove zavarovalnice. Borut Jamnik. Ki je trenutno pač šef na KADu. Borut Jamnik si je tako rekoč ustanovil novo podjetje, nanj prenesel kupe lastniških deležev, in sedaj lahko v miru čaka na novo vlado, ki ponavadi med prvimi čistkami počisti KAD in SOD. Naključje?

Seveda je to da si je Borut Jamnik ustanovil novo podjetje, Modro zavarovalnico, rečeno figurativno. Ustanovljena je namreč z zakonom, tako se pač streže tem zadevam.

Ob napovedi, da se bo Modra zavarovalnica spustila tudi na področje življenskih zavarovanj, se kar sama ponuja primerjava z Vzajemno. Tudi ta je želela preiti na nova področja, in delno ji je to tudi uspelo. Vzajemno je ustanovil ZZZS. No potem pa jo je uspel Marko Jaklič skoraj sprivatizirati, in le malo je manjkalo, pa bi mo to tudi uspelo. Morda bo pa imel kdo drug pri Modri zavarovalnici več sreče.

Da ne bo pomote. Seveda g. Jamniku privoščim uspešno zavarovalnico. Poleg z življenskimi zavarovanji naj se ukvarja še z avtomobilskimi, pa nepremičninami, pa še čem. Ampak lepo prosim, naj to počne za svoj denar. K transparentnosti poslovanja prav gotovo ne bo pripomoglo, da se bo ista zavarovalnica ukvarjala z “javnimi zavarovanji” in komercialnimi hkrati.