Populistične neumnosti vlade 2. del

Napovedal sem, da bom malce podrobneje pojasnil, zakaj je vsak od predlogov glede sprememb dohodninskega sistema neumnost. To je že ugotovila tudi vlada, ki je zato predloge zavrgla. Ampak vseeno si poglejmo zakaj so neumni.

Najprej opravimo z davčno olajšavo za tiste z nizimi plačami. Meja od katere naprej plačuješ dohodnino se bi dvignila na 8557 EUR.

Na prvi pogled bi rekli, da bodo pač povečali splošno davčno olajšavo. Ampak to bi pomenilo, da bi se le ta povečala tako tistim z nižjimi plačami, kot tudi tistim z višjimi. In ob povečanju splošne olajšave se tistim v najvišjem razredu to pozna po njihovi najvišji stopnji dohodnine (41%) tistim  nizkimi pa po najnižji (16%).

Z drugimi besedami, če se splošna olajšava dvigne za 1000 EUR se to pozna 160 EUR tistim iz najnižjega razreda in 410 EUR tistim iz najvišjega. Relativna sprememba je seveda v korist tistim z nižjimi plačami, ampak kruh težko plačaš s procenti. In tako si takšne spremembe vlada enostavno ne more dovoliti. Mediji bi jo razsekali, češ, spet jo najbolje odnesejo tisti, ki imajo že tako veliko.

Se pravi vlada načrtuje spremembo v smislu, da imajo tisti pod neko mejo višjo olajšavo, kot tisti nad mejo. V bistvu imamo takšen sistem že sedaj. Lestvico olajšav najdete na DURSu. In vlada bi to lestvico spremenila tako, da tisti z plačo do 8557 ne bi plačali dohodnine, tisti nad to mejo pa bi, domnevam, imeli enako olajšavo kot do sedaj, to je 4.082,35 EUR.

Sedaj pa si poglejmo rezultat dveh delavcev. Eden prejme na leto, po odštetih prispevkih, 8557 EUR in torej ne plača nič dohodnine, drugi pa je poleg enake plače še dobil na gasilski veselici nekaj v vrednosti 100 EUR pa bo imel osnovo 8657 EUR, po odšteti splošni olajšavi to znaša 4574 EUR in plača 16% dohodnine to je 731,84 EUR.

Če prvemu ostane za v trgovino 8557 EUR, drugemu ostane 7826 EUR pa še tisti dobitek ima. Pravično?

Takšne žagaste lestvice, kjer nekdo z nižjo plačo dobi na koncu več v žep, so problematične. Pride namreč do tega, da začnejo delavci zavračati povišanje plače. Ali pa se ga razveselijo, pa jih na koncu leta dohodnina useka po žepu. Takšno traparijo že imamo v sistemu, minister Križanič pa bi rad to neumnost še utrdil. Na zdravje!

Serija o Populistični neumnosti vlade: