Populistične neumnosti vlade 1. del

Minister Križanič je javnost razburil z najavo najprej enega, nato pa dveh novih dohodninskih razredov, ki bi mejo najvišje obdavčitve posameznika postavili na 50%. Še preden se je javnost pomirila in bi prišle na dan obrazložitve zakaj gre za neumen predlog, se je minister s pomočjo vlade premislil in predlog umaknil.

n137684369461_31

Predlog je obsegal, kolikor sem razbral iz medijev, naslednje spremembe:

Prav vsak izmed teh predlogov je trapast, in če že ministru pade na pamet, ga mora po par sekundah razmisleka zavreči. Sicer mu mirno lahko postavimo diagnozo “blaznost recesionizmos praznožakljost”. Ja, verjamem da ni težko biti finančni minister v teh časih, ko davčni prihodki kar upadajo, odhodki naraščajo, koalicijski prijatelji pa pritiskajo z novimi in novimi subvencijami, pomočmi in pododbnim. Ni lahko. Ampak to ne more biti opravičilo da govoriš neumnosti.

Sicer bi bili pa lako še veseli, če bi te predloge lahko pripisali le prenagljenosti oziroma nepremišljenosti enega človeka, pa čeprav je to minister. Ampak ta predlog je bil baje koalicisko usklajen. In, če resda niso o njem še resno razpravljali, so očitno v koaliciji že vedeli za ideje. In jih očitno dovolj tolerirali.

V nadaljnjih postih bom pokazal zakaj je prav vsaka izmed omenjenih idej neumna. Seveda je popolnoma jasno da so floskule kot so “obdavčili bomo bogate”, “dohodninska olajšava bo mladim omogočila lažjo pot do stanovanja”, “revnim bomo oprostili dohodnino”, “obdavčenje bo pravičnejše”,… všečne za slovenske politične stranke, ki so vse po vrsti socialne (oz. socialistične) z izjemo LDS, ki je v bistvu interesno lobistično združenje, ampak so le floskule, ki z realnostjo nimajo veze, ampak bodo v bistvu povzročile točno nasproten efekt. Obdavčenje bo MANJ pravično, bogatejši bodo MANJ obdavčeni in revnejši bolj. Boste povedali po napisanih razlagah ali sem uspel.

Tega seveda sedaj ne bo, ker je predlog umaknjen, vseeno pa bom to poiskusil obrazložiti, da bomo vsi skupaj naslednjič bolje pripravljeni na podobne poiskuse vlade. Brez skrbi da se bodo ponovili.

Za konec napovedi še link do Facebook skupine z vključitvijo v katero sporočite, da naj si Križanič višje davke kar lepo nekam vtakne.

PS: preden se najde kdo, ki bo pametno ugotovil da vse to pišem zato, ker bi sicer plačal par EUR več davkov, naj ga razočaram. Spremembe kot so napovedane me ne bi prizadele. Kvečjemu bi profitiral zaradi olajšave zaradi stanovanjskega kredita, ki ga še odplačujem, morda pa bi se celo potrudil, in padel v razred, kjer dohodnine ni.

PPS: Da ne boste zamudili razlag predlagam da se naročite na RSS tega bloga.

Serija o Populistični neumnosti vlade: