Populistične neumnosti vlade 5.del – luksuz

Ko je Križaničev predlog naletel tako na čeri javnosti kot tudi čeri svojih sovladarjev, se je na hitro skušalo oprati videz z lepotnimi spremembami predlogov. Na hitro so se tako navrgle ideje, ki pa so baje bolj sprejemljive za javnost. Ok, novih dohodninskih stopenj in povišanja ne bo, bomo pa obdržali davčno olajšavo za tiste z nizkimi prejemki, olajšavo za stanovanjski kredit in dodatno bomo obdavčili LUKSUZ.

Kako je s omenjeno olajšavo za nepremičninska posojila smo že obdelali, ravno tako tudi dodatno olajšavo za tiste z nizkimi prejemki. Vendar ju ta predlog meče v novo luč. S tem namreč davčno breme nižamo (aplause!!!), razbremenjujemo davkoplačevalce (BRAVO!!!) in državo silimo v varčevanje (HIP hip HURA!). Vendar ob gospodarskem padcu, kakršnemu smo priča, in nezmožnosti omejevanja javne porabe, to pomeni predvsem proračunski primanjkljaj in to v obsegih, kakršnih nismo vajeni. To vse pomeni, da se bomo najedli na račun naših otrok. Proračunski primankljaj ni suhoparna postavka v proračunu – je denar, ki ga bo treba plačati. Če ne plačaš danes, boš plačal jutri. Bodo plačevali naši otroci.

Nižanje davčne obremenitve ob hkratnem NEnižanju javne porabe je populizem, tokrat za spremembo liberalne smeri. Kar je znova populizem brez primere. Noben, NOBEN pravi liberalec ne bo podpiral tega da njegove račune plačujejo drugi. Nižanje davčne obremenitve toplo pozdravljam, brez nižanja javne porabe pa mu močno nasprotujem. Gre za pesek v oči. Gre za način, na kakršen se je šlo v socializmu. Ko pride na koncu račun, so pa jasno vse drugi krivi.

Ok, manjše prilive zaradi novih olajšav bo vlada skušala uravnotežiti z obdavčenjem luksuza. Populistična ideja, ki nadomešča nove populistične pardon davčne razrede, vse pa samo zato da se bo lahko nekoč uporabilo “BOGATI PLAČAJO VEČ!” – kot da to ne bi bilo res že pri DDV in dohodnini, pa čeprav bi bila ta po enotni stopnji.

Kaj pa je luksuz?

Na hitro mi pride na pamet naslednje:

  • večji avtomobili (že sedaj obdavčeno več)
  • jahte, zasebna letala (večinoma registrirano drugje)
  • nakit (velik problem kupiti v tujini)
  • alkohol in cigareti (že sedaj obdavčeno z trošarinami)
  • nepremičnine nad nekim minimumom (zaradi pomanjkljivih evidenc nepremičninski davek ne gre in ne gre, če pa je v najemu se pa itak prevali strošek na najemnika)
  • več kot 4 pari čevljev (kako hudiča boš pa to obdavčil)
  • priznane znamke oblačil (recimo Mura potem pade pod luksusz in višjo obdavčitev ali kako)
  • kristal (steklarna Rogaška bo tega vesela)
  • potovanja (ki so pretežno v tujini, in temu primerno tudi neobdavčljiva)
  • itd…

Sorry (pre)draga vlada, žal ta ideja ni vredna pol kozarca mrzle vode, razen jasno, za populistično nategovanje državljanov. Seveda so ideje, ki jim želite slediti z zakonodajo lepe in sedejo v uho. Ampak realizacija je pa bedna. No, pa pri realizaciji še nismo. Smo šele pri idejah.

Serija o Populistični neumnosti vlade:

PS: V nadaljevanju pa upam da mi bo uspelo biti še malce bolj konstruktiven in nakazati kako bi vlada lahko reformirala.