Entries Tagged as 'Podjetje'

Recenziran ali revidiran investicijski program TEŠ6

V Državnem zboru smo danes drugič obravnavali problem projekta TEŠ6. Opozicija je tokrat spraševala ali vlada obvladuje to investicijo, glede na informacije, da se naj bi končna vrednost povišala na 1,4 miljarde EUR. Z NIP5 (noveliran investicijski program 5) je vrednost zakoličil na 1,3 miljarde. In to cifro iz NIP5 zelo rad uporablja mag. Vizjak, ki je, mimogrede, bil resorni minister, ko se je TEŠ6 začel. Ob tem seveda ne pozabi povedati, da je bil NIP5 RECENZIRAN. In ja, bil je recenzirano s strani KPMG iz Ljubljane.

Ne vem kako si vi predstavljate izjavo da je nekaj takšnega kot je NIP v vrednosti 1,3 miljarde EUR recenzirano? Jaz si to predstavljam nekako tako, kot se revidira računovodske izkaze. Revizor pregleda računovodske izkaze, in izvede pregled dokumentov, do takšne mere, da lahko v skladu s smernicami za revizijo z dovoljšnjo verjetnostjo izda svoje revizorsko mnenje. Ali so računovodski izkazi po njegovem mnenju korektni ali pač ne.

No, v tem primeru temu ni tako.

[Read more →]

Zanimiva ponudba pri ustanavljanju podjetja

V tujini je ustanavljanje firm na “poštni nabiralnik” nekaj zelo običajnega. Se spomnim ko sem v Londonu videl na enem voglu v malem prostoru natrpane poštne predale, in zraven jasno reklamo za ustanovitev podjetja na točno tistem naslovu.

Servis, ki ti ga potem nudijo je različen. Od samo tega da je podjetje pač tam registrirano, do tega da ti vso pošto pošljejo naprej (še isti dan, ali pa 1x mesečno) ali pa vključeno celotno pisarniško poslovanje.

PB1

Zakaj se mi zdi da je računovodstvo feminiziran poklic?

Pri nas tega nisem zasledil. Do danes, ko sem dobil dopis podjetja Vizija računovodstvo d.d. (pazljivo, ko stran odpre se prižge neka muzika), ki me obveščajo o obogatitvi svoje ponudbe. Že tako sem zadovolen uporabnik njihovih računovodskih in informacijskih storitev, sedaj pa ponujajo tudi registracijo sedeža podjetja na naslovu njihove poslovalnice. Lepo.

[Read more →]

Pospravljanje po moško

Seveda smo različni. In poznam kar nekaj moških, ki so pravi vzor urejenosti, podedovan še iz JLA. Ampak po mojem mnenju (ali pa se s tem samo tolažim) so to le izjeme, ki potrjujejo pravilo. In, ker gre tudi za to (tolažbo seveda) toliko bolj cenim tiste, ki se trudijo nered tudi strokovno utemeljiti (Matejev blog).

Sam se moram pohvaliti, da sem danes svoj ustvarjalni nered, uredil v rekordnem času. Manj kot minuto. Skupaj s slikanjem.

IMG_4680

Pred pospravljanjem

[Read more →]

Nizke plače delavcev so v nacionalnem interesu

V zadnjem času so se povečali pritiski za dvig plač. Res je, 400 EUR plače je nizka plača, preživeti s tem, pa umetnost.

Tam, kjer je dodana vrednost v podjetju dovoljšnja, da je dvig plače možen, tam si realno delavci višje plače lahko izborijo. Večji problem pa je tam, kjer pač enostavno ni od kje vzeti. Lep primer je Mura, ki so jo po dolgih letih životarjenja poslali tam, kamor s svojo produktivnostjo spada. Ja, sliši se kruto, ampak takšna so dejstva.

Potrebno pa se je vprašati, zakaj je takšno stanje. Zakaj produktivnost ni sledila rasti produktivnosti v bližnjih ali konkurenčnih državah. Razlog je iskati tudi v načinu privatizacije. Spomnimo se. Državljani smo dobili certifikate, s katerimi smo lahko kupili deleže v podjetjih ali pooblaščenih skladih.

[Read more →]

Šalabajzerji na naše stroške

1. Zavod za zaposlovanje RS za svoje e-storitve uporablja NEvaren certifikat. Ali je to res odvečen strošek? Morda do trenutka, ko bo nekdo postavil fishing site in jim začel krasti podatke.

2. RTV SLO so spremenili stran, preko katere se dostopa do njihovih audio in video vsebin, in nekako uspeli narediti da mi val 202 sedaj dela preko windows playerja, preko ostalih dveh pa ne. Prej je pa delalo preko real playerja. V bistvu potem vsakič eksprimentiram s katerimi nastavitvami mi bo pa danes delalo. Ali ne bi naredili flash only, pa da to dela vedno?

Davčne težave in kako jih odpraviti

Zadnjič, ko je bilo potrebno po recept za zdravila za hčerko, me je presenetilo sporočilo na zdravkomatu, da zdravstveno zavarovanje ni urejeno, da gre za nerednega plačnika. Ker se zavedam, da je na koncu potrebno vse plačati, raje plačam že sproti in pravočasno. Zato me je to malce presenetilo, prav hudo pa se nisem zasekiral. Bom poklical, bodo pogledali in se bo uredilo.

Pa sem poklical na DURS in po kar nekaj korakih, ker sem po novem voden pri s.p.-jih, čeprav imam d.o.o., sem dobil osebo, ki mi je znala povedati koliko sem dolžan. Ker smo recept nujno potrebovali, brez potrjene kartice pa do njega ni šlo (toliko o našem socialnem zdravstvu) sem dolg poplačal in zavarovanje je urejeno. Seveda sem se potrdilom iz DURSa moral sprehoditi do Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Po elektronski poti to pač ne gre. Na DURSu pa so mi še sprintali kartice z vknjižbami, da preverim kje je problem.

[Read more →]