Na Krvavec (1750m) z biciklom

Na Krvavec (1750m) sem se odpravljal že nekaj čas, danes pa to tudi realiziral. Nisem štartal kot je navada iz Cerkelj, ampak sem šel na Kamnik, pa tam potem po Tunjiški dolini nato pa v hrib proti Sidražu nato pa bolj po ravnem do Šenturške gore in Apna. Nato pa proti Ambrožu pod Krvavcem kamor se spet kar lepo vzpenjamo.

Krvavec

Sam vzpon je kar lep, cesta široka in asfaltirana. Par predelov je malce bolj strmih, ampak kakšnih posebnih težav nisem imel. Asfalt se konča nekje na višini 1300m, nato pa do zgornje postaje žičnice (cirka 1500m) vodi lepa in široka makadamska pot. Pot do Tihe doline je malce bolj strma pa tudi podlaga je bolj slaba. Nato pa še po poti po smučišču do RTV oddajnika (1750m), kar je bila moja najvišja točka tega vzpona.

Sicer bi lahko odpeljal še kakšnih 100 ali dvesto višincev višje, ampak sledila je malce bolj strma pot, kjer pa je tudi z bicikli prepovedano, vsaj tako je pisalo na tabli. No, pa tudi mudilo se mi je nazaj domov, ker ob 13:30 je bila na sporedu prva tekma Slovenske reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu v fuzbalu. Živčna tekma se je končala z zmago Slovenije proti Alžiriji z 1:0 :-))))

krvavec2

Spust do asfalta z vmesnim postankom v Tihi dolini da sem dofilal vodo in cukr, ni bil nič posebnega. Asfaltni del je bil pa res krasen. Dober asfalt in široka cesta omogoča res lep spust do Cerkelj. Nato pa več ali manj ravnina nazaj do Trzina.

Ena od slabosti Krvavca je definitivno promet. Ga je veliko in tudi zaradi dobre ceste se vozi precej hitro. Lahko bi celo rekli da se divja. Makadam do zgornje postaje gondole je pa naravnost idealen za zaprašnjevanje, in tam vozeči avtomobili te res ne razveselijo.

Zadnjič na Veliko planino sem imel kar težave z muhami. Danes so me srečala le dve floti, zato pa sem imel toliko večje probleme z potenjem. Na par mestih sem imel kar občutek, da mi neposredno iz glave izvirajo trije sepretrgani izvori, ki so napajali stalne potočke mimo oči, proti ustom in bradi. Zanimivo, da me na biciklu vročina v bistvu ne moti, razen zaradi stranskih efektov kot so potenje, poraba vode in opekline.

Garmin, ki je tudi tokrat skrbel za navigacijo, je zabeležil naslednje podatke:

  • razdalja: 75.19 km
  • čas: 5:12:58
  • višincev: 2199m
  • kalorij: 4939
  • najvišja hitrost: 66.4 km/h

PS: A je bilo vroče? A ima papež smešno kapo?

PPS: Kakorkoli, Slovenija je premagala Alžirijo, Jani Brajkovič je zmaga Critérium du Dauphiné, kolegi so prevozili Franjo in Jure Robič se še ni skregal z celim svetom. What a day!

PPPS: Čestitke Mojci, ki je včeraj že tretjič prekolesarili tradicionalno turo do Šmarjeških toplic.